Newsroom

Newsroom

Το "Βήμα" διευκρίνισε, σειρά έχουν κι οι υπόλοιποι για την "κατασκευασμένη δήλωση" του Όλι Ρεν

Σχόλιο του Αποστόλη Ζουπανιώτη Την Κυριακή το βράδυ πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών έπαιξε υποτιθέμενη δήλωση…

Σχόλιο του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Την Κυριακή το βράδυ πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών έπαιξε υποτιθέμενη δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Όλι Ρεν, σύμφωνα με την οποία εξέφραζε την αντίθεσή του με την επιβολή πρόσθετων μέτρων στην Ελλάδα. Όσο κι αν ψάξαμε, δεν βρήκαμε τέτοια είδηση που να αφορά στην Ελλάδα, ενώ την επόμενη μέρα ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Ο’Κόνορ χαρακτήρισε την χαρακτήρισε κατασκευασμένη.

Επειδή ευλόγως μία τέτοια «κατασκευή» είδησης τόσο προβεβλημένης είναι σοβαρότατο θέμα (αν κάποιος από τους εν Αμερική ανταποκριτές ήταν υπεύθυνος θα είχε χάσει τη διαπίστευσή του και θα είχε μπει σε μαύρη λίστα ντροπής) ζητήσαμε από όσους την αναπαρήγαγαν (ξεκινώντας από το tovima.gr, protothema.gr, capital.gr, megatv.com κλπ) να δώσουν εξηγήσεις ως οφείλουν. Γιατί σοβαρότερο από το να κάνεις ένα λάθος (ακόμη και να πέσεις θύμα κακής δημοσιογραφικής δουλειάς, ή κακής προβολής από το συντάκτη μίας είδησης) είναι να αρνείσαι να δώσεις εξηγήσεις και να πείσεις ότι θα λάβεις μέτρα για να μην ξανασυμβεί.

Από όλους όσους ζητήσαμε εξηγήσεις μέσω του twitter, ο μόνο που απάντησε μέχρι στιγμής είναι ο βετεράνος δημοσιογράφος και διευθυντής του «Βήματος», Αντώνης Καρακούσης, μέσω του λογαριασμού του στο twitter (‏@akarakousis), όπου γράφει σε τρία μηνύματα:

“Η επίμαχη δήλωση Ολι Ρεν έλεγε ότι ‘καθώς προχωρεί η μείωση των ελλειμμάτων μπορούμε να μειώσουμε το ρυθμό δημοσιονομικής προσαρμογής'”.

“Η δήλωση αυτή αναφερόταν συνολικά στις χώρες που έχουν πρόβλημα, δεν αφορούσε αποκλειστικά την Ελλάδα, όπως λανθασμένα την ερμήνευσαν κάποιοι”.

“Κατά τη μεταφορά της από πολλές ιστοσελίδες η δήλωση Ρεν εμφανίσθηκε να αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα. Αυτή είναι η αλήθεια”.

Εν πρώτοις να συγχαρούμε τον κ. Καρακούση για την ευθιξία του και το σεβασμό του στη δεοντολογία. Άλλωστε ο παλιός είναι αλλιώς.

Ωστόσο το ίδιο το δημοσίευμα του «Βήματος» κάνει πρώτο λάθος στην ερμηνεία. Πρώτον, στον τίτλο και υπότιτλο «Ολι Ρεν: Τώρα μπορούμε να περιορίσουμε τα σκληρά μέτρα –
Ο Επίτροπος εξέφρασε τη βούληση των δανειστών της Ελλάδας να μην επιβάλουν πρόσθετα μέτρα».

Δεύτερον στο να μην δίδονται στο άρθρο οι αναγκαίες πληροφορίες για να εξαχθούν τα σωστά συμπεράσματα. Πότε έγινε η δήλωση, σε ποιόν έγινε η δήλωση, σε ποιο πλαίσιο έγινε η είδηση.

Αντίθετα, από τον πρόλογο κιόλας το άρθρο σε κάνει να νομίζεις πως αφορά αποκλειστικά στην Ελλάδα.

“‘Τώρα που χαμηλώσαμε τα ελλείμματα έχουμε και τη δυνατότητα να περιορίσουμε το ρυθμό της δημοσιονομικής προσαρμογής’. Με τη φράση αυτή ο Επίτροπος Όλι Ρεν εξέφρασε από την Ουάσιγκτον τη βούληση των δανειστών της Ελλάδας να μην επιβάλουν πρόσθετα μέτρα που θα είχαν δυσμενείς πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις και θα εμπόδιζαν την εξομάλυνση των συνθηκών στην ελληνική οικονομία και την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη”.

Ωστόσο ο Όλι Ρεν στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg μιλά για το σύνολο της Ευρωζώνης, χωρίς να μνημονεύει την Ελλάδα, ούτε καν τις προβληματικές ευρωπαϊκές χώρες. Μιλά για μείωση στο μισό της «δημοσιονομικής προσαρμογής» (διάβαζε λιτότητα) στο σύνολο της Ευρωζώνης, άρα, για την Ελλάδα μπορεί να μην σημαίνει τίποτε. Δεν αποκλείεται μάλιστα για την Ελλάδα να χρειάζεται κι επιπλέον «προσαρμογή».

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τους άλλους δύο που χρησιμοποίησαν την είδηση. Το «Πρώτο Θέμα» το οποίο έγραψε: “Για πρώτη φορά πάντως, ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν συντάχθηκε ανοιχτά με την άποψη του ΔΝΤ που από την πρώτη στιγμή ζητούσε να μην εφαρμοστεί τόσο σκληρό πρόγραμμα λιτότητος στην Ελλάδα. ‘Τώρα που τα ελλείμματα μειώνονται, μπορεί να περιοριστεί ο ρυθμός δημοσιονομικής προσαρμογής'”.

Τη σκυτάλη παρέλαβε με διαφορά ολίγων λεπτών το capital.gr και τίτλο «Olli Rehn: Η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τα νέα μέτρα».

Γράφει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα: “Όπως μεταδίδει το protothema, πρόσθετα μέτρα θα είχαν δυσμενείς πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις και θα εμπόδιζαν την εξομάλυνση των συνθηκών στην ελληνική οικονομία και την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, επισήμανε. Άλλωστε, και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καθώς και στελέχη του ΔΝΤ τοποθετήθηκαν επισήμως ή ανεπισήμως για τη χώρα μας, υπογραμμίζοντας τη θετική στροφή που έχει πάρει η ελληνική οικονομία, όπως και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει”.

Ακολούθησαν τα μεγάλα ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα που την ανέδειξαν σε πρώτη είδηση με ρεπορτάζ που ετοίμασαν συντάκτες από την Αθήνα, παρά το γεγονός ότι είχαν ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον οι οποίοι κάλυπταν τη φθινοπωρινή συνάντηση του ΔΝΤ και δεν έστειλαν τίποτε. Θα μπορούσαν να τους ρωτήσουν.

Σκοπός μας δεν είναι να πολιτικοποιήσουμε το ζήτημα, ούτε να θίξουμε συναδέλφους. Απλά σε μία εποχή που το δημοσιογραφικό επάγγελμα περνάει κρίση και αποτελεί εύκολο στόχο, ο καλύτερος τρόπος περιφρούρησής του είναι η τήρηση των κανόνων δεοντολογίας κι η διασφάλιση πως αν γίνει λάθος (ο αναμάρτητος ας ρίξει πρώτος την πέτρα) θα δίδονται εξηγήσεις και διαβεβαιώσεις ότι θα ληφθούν μέτρα να μην επαναληφθεί.

Αναμένουμε τις εξηγήσεις και των υπολοίπων ΜΜΕ.

Πηγή: greeknewsonline.com

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…

Ανδρουλάκης για Φοίβο Ιωαννίδη: Έφυγε ένας από τους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

androulakis

Ανδρουλάκης για Φοίβο Ιωαννίδη: Έφυγε ένας από τους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

«Ένας από τους πιο σημαντικούς πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Φοίβος Ιωαννίδης δεν είναι πια…