Newsroom

Newsroom

"Βιάζονται" να βρουν πετρέλαιο. Συνάντηση Στουρνάρα-Μανιάτη

Στρώνουν το έδαφος στην κυβέρνηση προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την έναρξη των ερευνών για υδρογονάνθρακες σε Ιωάννινα και…

ydrog

Στρώνουν το έδαφος στην κυβέρνηση προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την έναρξη των ερευνών για υδρογονάνθρακες σε Ιωάννινα και Πατραϊκό Κόλπο.

Για το λόγο αυτό, συναντήθηκαν χτες οι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος Γ. Στουρνάρας και Γ. Μανιάτης με βασικό θέμα την οριστικοποίηση του φορολογικού καθεστώτος που θα ισχύει κατά τη διάρκεια των ερευνών και της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων. Εξετάζεται, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το ενδεχόμενο να επεκταθεί και στις συμβάσεις αυτές το «μοντέλο» που εφαρμόστηκε για τον αγωγό TAP, δηλαδή αναθεώρηση των φορολογικών συντελεστών ανά δεκαετία αλλά με «πλαφόν» στο περιθώριο αύξησης ή μείωσής τους.

Οι συμβάσεις, εφόσον οριστικοποιηθούν θα κατατεθούν στη Βουλή για κύρωση. Υπενθυμίζεται ότι ανάδοχοι για την χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων είναι η κοινοπραξία ENERGEAN OIL AND GAS / PETRA και για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού προτείνεται η κοινοπραξία ΕΛΠΕ /EDISON/PETROCELTIC.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα στον Πατραϊκό Κόλπο είναι της τάξης των 200 εκατ. βαρελιών και στα Ιωάννινα 50 – 80 εκατ. βαρέλια ενώ τα αναμενόμενα συνολικά έσοδα του Δημοσίου από τις δύο περιοχές, σε βάθος χρόνου 25ετίας, υπολογίζονται σε περίπου 11 δισ. Ευρώ.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…