Βενιζέλος: "Ποιο κούρεμα του χρέους; Πλέον είναι βιώσιμο!"

Τέλος στις συζητήσεις για ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους έβαλε σήμερα ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και…

benizelos majimoy 0

Τέλος στις συζητήσεις για ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους έβαλε σήμερα ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και μάλιστα χωρίς καν να έχει ξεκινήσει σχετική συζήτηση με τους δανειστές και παρά το γεγονός ότι προβλεπόταν η ελάφρυνσή του από την προηγούμενη συμφωνία. Με ύφος που δεν ταιριάζει στην πραγματικότητα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έδωσε διαστάσεις θριάμβου για την έξοδο στις αγορές λες και πρόκειται για το τέλος του δανεισμού, των μνημονίων ή σαν μην πρόκειται να επιστραφούν τα χρήματα αυτά και μάλιστα με επιτόκιο εξωφρενικά μεγάλο…

«Το μεγάλο γεγονός της ημέρας είναι η επάνοδος της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές», επισήμανε ο αντιπροέδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου κάνοντας λόγο για «επίσημη, πανηγυρική, χειροπιαστή και πρακτική επιβεβαίωση της αλλαγής σελίδας».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα και το γεγονός ότι γινόμαστε ξανά «αυτεξούσιοι έγινε χάρη στις προσπάθειες, τους κόπους και τις θυσίες των Ελλήνων και των Ελληνίδων». «Σ’ αυτούς αξίζει ένα τεράστιο ευχαριστώ, σ’ αυτούς πιστώνεται όλη η τιμή γι’ αυτό το αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

«Δεν γλυτώσαμε απλά την χρεοκοπία και την καταστροφή, ξαναγινόμαστε η Ελλάδα που ξέραμε. Θα το καταφέρουμε αυτό πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι πιστεύουμε. Θα αποκαταστήσουμε αδικίες, θα ξαναβρούμε το επίπεδο της ζωής που είχαμε πριν το 2010 σε πολύ γερές στέρεες βάσεις χωρίς να κινδυνεύουμε από την επανάληψη αυτής της μεγάλης περιπέτειας που ταπείνωσε την ελληνική κοινωνία, που έθιξε την εθνική μας υπερηφάνεια», εκτίμησε ο υπουργός των Εξωτερικών.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε εκτενή αναφορά σε αυτούς που «λυπούνται» όπως είπε για την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές. «Μέσα στην Ελλάδα έχουμε πολιτικές δυνάμεις, πολιτικούς αρχηγούς που στενοχωριούνται γιατί η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα και αυτοί αντιφάσκουν με τον εαυτό τους», τόνισε και εξήγησε: «Πριν από λίγες μέρες έλεγαν η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο δάνειο, νέο μνημόνιο, δεν πρόκειται να βγούμε ποτέ απ’ το μνημόνιο γιατί έχουμε χρηματοδοτικές ανάγκες και τώρα μας λένε μην βγαίνετε στις αγορές δεν έχουμε χρηματοδοτικές ανάγκες, χάρη στο μνημόνιο μπορούμε να καλύψουμε τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες. Είναι αστείο αυτό».

Συνεχίζοντας τις επικρίσεις ενενατίον της αντιπολίτευσης ο κ. Βενιζέλος συνέχισε: «Λένε το επίσης καταπληκτικό: Γιατί δανείζεστε με επιτόκια υψηλότερα από τα εντυπωσιακά χαμηλά επιτόκια του μνημονίου; Φανταστείτε τώρα, οι αντίπαλοι του μνημονίου έρχονται να υπερασπιστούν το μνημόνιο λέγοντας να μείνουμε στο μνημόνιο, δεν έχουμε ανάγκη από λεφτά, έχουμε τα δανεικά λεφτά των ξένων και έχουμε και τα καλά τους επιτόκια».

«Θα πρέπει πραγματικά να ντρέπονται» είπε αυστηρά ο κ. Βενιζέλος κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «αντί να χαίρονται με την χαρά της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας λυπούνται γιατί ζουν πολιτικά ως παράσιτα του μνημονίου».

Ο υπουργός των Εξωτερικών υπογράμμισε ότι το επιτόκιο με το οποίο θα δανειστεί η Ελλάδα από τις διεθνείς χρηματαγορές «θα είναι καλύτερο από το προσδοκώμενο», αλλά απέφυγε να το προσδιορίσει παραπέμποντας στις επίσημες ανακοινώσεις του ΟΔΔΗΧ που αναμένονται το απόγευμα.

«Πολιτικά πρόκειται για μια επιτυχία μεγαλύτερη από την προσδοκώμενη», τόνισε ο κ Βενιζέλος. «Οι αγορές δίνουν μια αποστομωτική απάντηση και σε όσους διεθνώς αρνούνται ή διστάζουν να αναγνωρίσουν το αυτονότητο και εξακολουθούν να επανλαμβάνουν αρνητικά στερεότυπα για την Ελλάδα και τους Έλληνες», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Οι αγορές ξέρουν γιατί έχουν την οσμή του κέρδους», συνέχισε και υποστήριξε ότι η Ελλάδα «ξαναγυρίζει στις αγορές με όρους εφάμιλλους -για να μην πω καλύτερους- από αυτούς που γύρισε η Ιρλανδία και η Πορτογαλία».

Στο ερώτημα τι πρόκειται να γίνει τώρα με την ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Βενιζέλος έκανε μια αποστροφή που αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις. «Ποια διευθέτηση; Αποδεικνύεται ότι το χρέος για τις αγορές είναι απολύτως βιώσιμο. Όλα αυτά που φαντασιώνονται ορισμένοι ότι θα κάνουν -όταν έρθει η ώρα τους- τα έχουμε ήδη κάνει και αυτό αποδεικνύεται τώρα περίτρανα: Και κούρεμα έχει γίνει και αναδιάρθρωση έχει γίνει και τα επιτόκια είναι χαμηλά και οι λήξεις είναι τακτοποιημένες με εξαιρετικό τρόπο και περίοδος χάριτος υπάρχει, τα πάντα». «Η Ελλάδα επανέρχεται στις αγορές, στην ομαλότητα, βγαίνει από το μνημόνιο και την κρίση. Πλησιάζουμε στην στροφή», ήταν το συμπέρασμα του κ. Βενιζέλου. Κληθείς να σχολιάσει την έκρηξη βόμβας στο κέντρο της Αθήνας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε: «Το σημερινό γεγονός έδειξε ότι κάποιοι ματαιοπονούν».

 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…