Βενιζέλος για Κάννες: Θα μιλήσουμε όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες

cover
NewsRoom 13/05/2014 | 21:35

Απέφυγε να διαψεύσει το δημοσίευμα των Financial Times ο Ευ. Βενιζέλος και εξέφρασε τη βούληση να μιλήσει για τα θέματα αυτά την κατάλληλη στιγμή και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Μιλώντας στο περιθώριο του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως "έχουμε ιστορική υποχρέωση" να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό και σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως των κομματικών τους προτιμήσεων, το πώς η χώρα στάθηκε όρθια, πώς σώθηκε και πώς είναι μια συντεταγμένη χώρα- μέλος της ΕΕ και του ευρώ.

Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει την αξία του δημοσιεύματος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι όποιος έχει στοιχειώδη μνήμη, θυμάται τα γεγονότα και πως τέτοιου είδους δημοσιεύματα ανακυκλώνονται και δεν έχουν ενδιαφέρον.

"Θα μιλήσουμε και για τις Κάννες και για το Βρότσλαβ της Πολωνίας, για το τι θα συνέβαινε αν δεν μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε τον Μάρτιο του 2012 τη διαδικασία του κουρέματος του δημοσίου χρέους, και για τα σενάρια που είχαμε ετοιμάσει με την Τράπεζα της Ελλάδος για την επιβολή εκτάκτων μέτρων, αν κάτι πήγαινε στραβά, αλλά ευτυχώς δεν πήγε", ανέφερε ο Ευ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι "κάναμε θυσίες για να κερδίσουμε κάτι και για να αποφύγουμε κάτι. Αυτό που αποφύγαμε δεν το ζήσαμε, αλλά περιγράφεται σε γεγονότα και σε σενάρια. Δεν θα ευχόμουν ποτέ σε έναν εκπρόσωπο της Ελλάδος, σε ένα πολιτικό πρόσωπο να ζήσει τις καταστάσεις που έχουμε ζήσει και να βρεθεί αντιμέτωπος με τόσο σκληρά διλήμματα, μετρώντας τις αντοχές του υπέρ του εθνικού συμφέροντος. Εμείς μετρήσαμε τις αντοχές μας και απεδείχθη ότι η χώρα άντεξε".

Σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο, ο Ζ. Μπαρόζο δεν ήταν ο πρωταγωνιστής της διαδικασίας, όπως τον παρουσιάζει το δημοσίευμα των Financial Times, λέγοντας ότι όποιοι τα λένε αυτά δεν έχουν αίσθηση του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων και του ρόλου των προσώπων στην ΕΕ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι το μεγάλο ζητούμενο αυτήν τη στιγμή είναι να ολοκληρωθεί αδιατάραχτα η πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση και όχι να τεθεί υπό αμφισβήτηση, "πληρώνοντας τεράστιο κόστος και ρίχνοντας την καρδάρα με το γάλα που έχει γεμίσει με τους κόπους του ο ελληνικός λαός".

Απαντώντας σε σχόλια του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με μια συμφωνία μεταξύ Μπαρόζο- Σαμαρά- Βενιζέλου, μετά τις Κάννες, για σχηματισμό κυβέρνησης, ο Ευ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι ο Αντώνης Σαμαράς βρισκόταν σε συζητήσεις για πιθανή συμμετοχή της ΝΔ στο κυβερνητικό σχήμα, ήδη από τον Ιούνιο του 2011, και υπενθύμισε ότι μετά τις Κάννες, είχαν προταθεί ως πρωθυπουργοί οι Φίλιππος Πετσάλνικος και ο Απόστολος Κακλαμάνης, πριν από τον Λουκά Παπαδήμο.

Ακόμη, μίλησε για το ταξίδι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Μόσχα και αφού ανέφερε ότι δεν είχε ενημερωθεί σχετικά η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, είπε πως "μετά λύπης του" ενημερώθηκε ότι στη συνάντηση με την πρόεδρο της ρωσικής Άνω Βουλής, Βαλεντίνα Μαντβιένκο, ο κ. Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι έσπευσε να αναγνωρίσει τη σημερινή κυβέρνηση της Ουκρανίας.

"Δεν θυμόταν ότι τη σημερινή κυβέρνηση της Ουκρανίας την έχει αναγνωρίσει και ο πρόεδρος Πούτιν και η ρωσική κυβέρνηση που διαπραγματεύεται συνεχώς με τον Πρόεδρο και με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας και μετέχουν στις συνομιλίες στη διαδικασία της Γενεύης", είπε και ευχαρίστησε τον Α. Τσίπρα ο οποίος "θεωρεί πως οτιδήποτε έχει να κάνει με μεγάλες εθνικές αποφάσεις για τις εξωτερικές υποθέσεις της χώρας είναι ατομική μου υπόθεση".

Μάλιστα, ανέφερε ότι "δε λειτουργούν έτσι οι κυβερνήσεις εθνικής συνεργασίας. Ελπίζω αν ο κ. Τσίπρας κάνει κυβέρνηση με τον κ. Καμμένο να συνεννοείται με τον εταίρο του για τις μεγάλες αποφάσεις της εξωτερικής πολιτικής".

Στο μεταξύ, η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου με τον επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Οικονομίας, Σιμ Κάλας, στο περιθώριο του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες.

"Όπως έχουμε πει κατ' επανάληψη και όπως τονίζει και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο για λόγους που έχουμε εξηγήσει τεχνικά", δήλωσε λίγο μετά τη συνάντηση ο Ευ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι "αυτό είναι κάτι το οποίο δεν καταλαβαίνουν παρά μόνο οι κακόπιστοι".

"Όλοι αυτοί δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι η Ελλάδα έχει διαμορφώσει, χάρη στις θυσίες των πολιτών της, τις προϋποθέσεις της οριστικής εξόδου από την κρίση και της οριστικής επανόδου σε συνθήκες ευρωπαϊκής κανονικότητας" πρόσθεσε ο Ευ. Βενιζέλος.