Βενιζέλος: "Ασφυκτική¨η κατάσταση στις Κάννες

“Ή καθόλου δημοψήφισμα, ή άμεσα δημοψήφισμα με ερώτημα μέσα ή έξω από το ευρώ” ήταν το δίλημμα που τέθηκε από…

venizelos 51

“Ή καθόλου δημοψήφισμα, ή άμεσα δημοψήφισμα με ερώτημα μέσα ή έξω από το ευρώ” ήταν το δίλημμα που τέθηκε από τους ευρωπαίους στις Κάννες, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος.

Επανέλαβε ότι η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί είχαν την πρωτοβουλία, ενώ χαρακτήρισε “ασφυκτική” την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί.

Ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, είχε χαρακτηρίσει “εθνικά λυτρωτικό” το δημοψήφισμα. Όπως διευκρίνισε αυτό που είπε, ήταν ότι “είναι εθνικά λυτρωτικό όλο το σχήμα όπως διαμορφώνεται”, ενώ υποστήριξε πως “όταν ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε το δημοψήφισμα κατελήφθην και εγώ εξ απήνης”.

“Το να σκοτώσουμε το δημοψήφισμα για το ευρώ ήταν εθνικό καθήκον” υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και σημείωσε πως “εάν εγώ δεν έκανα δήλωση αξημέρωτα, ότι το θέμα της συμμετοχής στην Ευρωζώνη δεν τίθεται σε δημοψήφισμα, δεν θα υπήρχαν τράπεζες, οικονομία και καταθέσεις”.

Για το δημοσίευμα των Financial Times

Ο κ. Βενιζέλος αρνήθηκε ότι συμμετείχε σε μια μεθόδευση, με στόχο την ανατροπή μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times και χαρακτήρισε “γελοιότητα” τα δημοσιεύματα λέγοντας πως πρόκειται για κείμενα υπονομευτικά για την ελληνική οικονομία.

“Δεν το θεωρώ τυχαίο λίγο πριν τις εκλογές” είπε και πρόσθεσε ότι έπαιξε ένα ρόλο προστασίας του κύρους της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού που ήταν ο κ. Παπανδρέου και προστασίας της εθνικής οικονομίας.

Ακόμη ανέφερε ότι η θεωρία πως ο κ. Μπαρόζο έχει άποψη για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι αστεία και αρνήθηκε ότι ο κ. Μπαρόζο του ζήτησε να “σκοτώσουν το δημοψήφισμα” όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι ο κ. Παπαδήμος επιβλήθηκε ως πρωθυπουργός και αυτοί που τον επέβαλαν ήταν «στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μέσα ενημέρωσης και επιχειρηματικοί κύκλοι».

Για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ προετοιμαζόταν ως σενάριο κατ΄ επανάληψη, ενώ δήλωσε ότι το βράδυ των Καννών ζητήθηκε να μείνουν οι υπουργοί Οικονομικών, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου προκειμένου να ετοιμάσουν ένα σχέδιο εξόδου από το ευρώ, αλλά όπως είπε αρνήθηκε να το κάνει.

Ωστόσο, ανέφερε ότι τότε η κυβέρνηση είχε ετοιμάσει σχέδιο με την Τράπεζα της Ελλάδος, σε περίπτωση αποτυχίας του κουρέματος, του PSI, το οποίο όπως είπε εάν εφαρμοζόταν οι συνέπειες θα ήταν δραματικές.

Για τις εκλογές

“Δεν μπορώ να αφήσω να υπάρχει το ψευδές δίλημμα ότι το ζήτημα των εκλογών είναι εάν θα είναι πρώτη στις ευρωεκλογές η ΝΔ, ή πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ” επισήμανε ο κ. Βενιζέλος και πως το θέμα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι “εάν η κυβέρνηση, ως κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, την Ελιά δηλαδή, ως προοδευτικό πόλο, θα διατηρήσει τη νομιμοποίηση, την αντοχή, τις ισορροπίες και την δυνατότητα να ολοκληρώσει την προσπάθεια”.

“Όχι μόνη της, μαζί με τον τόπο, γιατί ο τόπος πρέπει να ενωθεί. Να υπάρχει εθνική ενότητα και κοινωνική συναίνεση” είπε.

Υπογράμμισε δε ότι θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανεξαρτήτως αποτελέσματος, γιατί “πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους”.

“Δεν μπορεί η χώρα να κάνει αυτή την τελική προσπάθεια, που είναι τα λίγα βήματα πριν την ολοκληρωτική έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο, υπό συνθήκες εθνικού διχασμού και συμβολικού εμφυλίου πολέμου. Πρέπει η χώρα να ενωθεί, εθνικά και κοινωνικά” τόνισε.

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…