Βενιζέλος: Ανεπαρκές το πόρισμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Το πόρισμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) για το ζήτημα των γερμανικών οφειλών έχει ανάγκη προφανούς συμπλήρωσης, σε σχέση…

venizelos 20

Το πόρισμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) για το ζήτημα των γερμανικών οφειλών έχει ανάγκη προφανούς συμπλήρωσης, σε σχέση με τα τεχνικά και μαθηματικά του στοιχεία, γιατί αυτά δεν κρίνονται επαρκή, δήλωσε από τη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η δικονομική λύση που προτάσσει το πόρισμα δεν είναι μια λύση που ο ίδιος θα συνιστούσε στην Ελληνική Δημοκρατία.

Παραπέμπτει στην Ολομέλεια του ΝΣΚ

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος αν και εξέφρασε αρχικά την ικανοποίηση και ευαρέσκειά του προς την Ομάδα Εργασίας του ΝΣΚ, γιατί μετά από πολύμηνη και συστηματική εργασία, υπέβαλε το πόρισμά της, ωστόσο είπε ότι αφού το μελέτησε, έκρινε ότι πρέπει το ΝΣΚ να τοποθετηθεί επισήμως, όχι με πόρισμα ομάδας εργασίας, που δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον νόμο για τη λειτουργία του ΝΣΚ, αλλά με γνώμη της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την τηρητέα πορεία της υπόθεσης.

Ακόμη ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους βουλευτές ότι «παρακάλεσε» το ΝΣΚ, μέσω των εισηγητών που θα ορίσει στην Ολομέλεια, να συνεργαστεί ξανά πιο πρακτικά και συγκεκριμένα με την Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ορίσει αριθμητικά, τεχνικά, χρηματοοικονομικά τις τυχόν αξιώσεις.

Αν και ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι το περιεχόμενο του πορίσματος καλύπτεται από τον χαρακτηρισμό του ως απορρήτου, έδωσε το στίγμα του στους βουλευτές με μια «πιο αφηρημένη, αλλά αντιληπτή περιγραφή».

Ειδικότερα, είπε ότι «πρέπει να μας πει το αρμόδιο κρατικό όργανο αν έχουμε αξιώσεις που είναι ενεργές, αν αυτές προσδιορίζονται, αν είναι ορισμένες, δηλαδή, και διεκδικήσιμες, και να δούμε αν έχουμε δικονομικό πλαίσιο προκειμένου να προβάλουμε αξιώσεις, αν υπάρχει δηλαδή αρμόδιο δικαστήριο που θα μπορούσε να επιληφθεί».

«Το πόρισμα έχει ανάγκη συμπλήρωσης»

Το πόρισμα, συνέχισε, έχει ανάγκη προφανούς συμπλήρωσης, ενώ όσον αφορά στη δικονομική του διάσταση, είπε ότι το θέμα πρέπει να απασχολήσει την Ολομέλεια του ΝΣΚ, «γιατί, αν πράγματι η σύσταση είναι να ακολουθηθεί η δικονομική οδός που προτείνει το πόρισμα της ομάδας εργασίας, τότε η δική μου πρόγνωση, πολιτικά και νομικά, δεν είναι μια πρόγνωση την οποία θα συνιστούσα να ακολουθήσει η Ελληνική Δημοκρατία».

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ανοιχτός να ενημερώσει για το θέμα τους βουλευτές που θα θελήσουν.

Μ.Γλέζος: Όλοι έχουν πάρει αποζημιώσεις εκτός από την Ελλάδα

Σχολιάζοντας την ενημέρωση του κ. Βενιζέλου, για το ζήτημα των γερμανικών οφειλών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος είπε ότι έχουν δοθεί επανορθώσεις σε όλες τις χώρες που κατέκτησε ο άξονας, αλλά έχει εξαιρεθεί η Ελλάδα.

«Χαίρομαι που ο υπουργός με κάλεσε να δω τη γνωμάτευση. Πρέπει να κληθούν και τα κόμματα», δήλωσε ο κ. Γλέζος και προσέθεσε: «Πρέπει να αξιώσουμε το δίκαιο μας, έχουμε ηθικά δικαιώματα που δεν πρέπει να απεμπολήσουμε. Αγωνιζόμαστε για την αδικία που έχει γίνει στην Ελλάδα».

Μετά τις αιχμές της Στεφανίδη κατά της κυβέρνησης τελικά δίνουν την ιθαγένεια στον σύζυγο και προπονητή της

katerina stefanidi syzygos

Μετά τις αιχμές της Στεφανίδη κατά της κυβέρνησης τελικά δίνουν την ιθαγένεια στον σύζυγο και προπονητή της

Από το 2020, ο Μιτς Κρίερ ακόμα αναμένει στο… ακουστικό του την απόφαση της κυβέρνησης…

Άλλη μία τραγωδία στους ελληνικούς δρόμους: Τέσσερις νεκροί σε τροχαίο δυστύχημα στην Ξάνθη

Ξάνθη

Άλλη μία τραγωδία στους ελληνικούς δρόμους: Τέσσερις νεκροί σε τροχαίο δυστύχημα στην Ξάνθη

Ένα πολύνεκρο δυστύχημα σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Κυριακής (16.06.2024) στην Ξάνθη, λίγο έξω από…

Αιματηρή συμπλοκή στα Χανιά: Βίντεο – ντοκουμέντο από την στιγμή των πυροβολισμών σε μίνι μάρκετ

μινι μαρκετ

Αιματηρή συμπλοκή στα Χανιά: Βίντεο – ντοκουμέντο από την στιγμή των πυροβολισμών σε μίνι μάρκετ

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα του Σαββάτου στα Χανιά καθώς ένας άνδρας πυροβόλησε μέσα σε σούπερ…

«Παρέμβαση» από Χάρη Δούκα για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ: «Να δώσουμε το λόγο στη βάση του ΠΑΣΟΚ»

Δουκας δημος

«Παρέμβαση» από Χάρη Δούκα για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ: «Να δώσουμε το λόγο στη βάση του ΠΑΣΟΚ»

O Δήμαρχος Αθηναίων παίρνει επίσημα θέση, ανοίγοντας τα χαρτιά του για την επόμενη ημέρα του…