Βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση απέπεμψε τον Χ. Γκουαϊδό και κατήργησε την «κυβέρνησή» του

Έχασε τελικά την εμπιστοσύνη της αντιπολίτευσης ο «μεταβατικός πρόεδρος» Γκουαϊδό

AP22224689286909

Έχασε την εμπιστοσύνη ακόμη και της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, ο Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος είχε επιχειρήσει, αμφισβητώντας το εκλογικό αποτέλεσμα, να υφαρπάξει την εξουσία από τον Νικολά Μαδούρο το 2019, με τη στήριξη ξένων κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.

Η αποτυχημένη απόπειρα του Χουάν Γκουαϊδό, τον οδήγησε τελικά στο να ηγείται του αντιπολιτευόμενου, αλλά διασπασμένου κοινοβουλίου της Βενεζουέλας, δημιουργώντας μια μειωμένων αρμοδιοτήτων «κυβέρνηση», η οποία ήλεγχε ορισμένα περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας στο εξωτερικό, αλλά και κάποιες πρεσβείες της χώρας. Στα περιουσιακά στοιχεία συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων και τα διυλιστήρια Citgo με έδρα τις ΗΠΑ, τα οποία αποτελούν θυγατρική της δημόσιας πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας, PDVSA.

Ωστοσο, όπως μετέδωσε το βράδυ της 30ης Δεκεμβρίου 2022 το Reuters, ο Χουάν Γκουαϊδό έχασε τελικά την εμπιστοσύνη της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, η αντιπολιτευόμενη Βουλή ψήφισε την απομάκρυνση του «μεταβατικού Προέδρου» Γκουαϊδό, τη διάλυση της κυβέρνησής του και τον ορισμό μιας επιτροπής για τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων της χώρας, για όσο διάστημα διαρκέσει η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ενιαίο μέτωπο ώστε να νικήσει τον Νικολά Μαδούρο στις εκλογές του 2024.

Στην αποπομπή Γκουαϊδό και τη διάλυση της «κυβέρνησής» του, συμφώνησαν τρία από τα τέσσερα μεγαλύτερα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

«Το να την καταργούμε (την κυβέρνηση) είναι ένα άλμα προς την άβυσσο. Καταστρέφει όλα όσα θα μπορούσαν να διατηρηθούν», δήλωσε ο Γκουαϊδό στη Βουλή, μετά την καταψήφισή του. Ο ίδιος και το κόμμα του είχαν προτείνει την αντικατάστασή του, αλλά όχι την κατάργηση της «κυβέρνησης».

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την αντιπολίτευση, τη βουλή και τη μεταβατική κυβέρνηση, ανεξαρτήτως της μορφής που θα λάβουν», δήλωσε από την πλευρά του εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, μετά τις σοβαρές αυτές εξελίξεις.

Δολοφονία Καραϊβαζ: Ανακάλυψαν ύποπτα εμβάσματα…στους φερόμενους δολοφόνους λίγο πρίν την δίκη

karaivaz

Δολοφονία Καραϊβαζ: Ανακάλυψαν ύποπτα εμβάσματα…στους φερόμενους δολοφόνους λίγο πρίν την δίκη

Ξεκινά αύριο η δίκη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου και πολλά ερωτηματικά δημιουργήθηκαν από την…