Newsroom

Newsroom

Βέλγοι διανοούμενοι και πολιτικοί στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ

Με κείμενό τους που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλο της βελγικής εφημερίδας «Le Soir», Βέλγοι ακαδημαϊκοί, πολιτικοί και συνδικαλιστές της αριστεράς…

tsipras 177

Με κείμενό τους που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλο της βελγικής εφημερίδας «Le Soir», Βέλγοι ακαδημαϊκοί, πολιτικοί και συνδικαλιστές της αριστεράς τάσσονται υπέρ της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρεται στο συλλογικό αυτό κείμενο που φέρει τον τίτλο “Η νίκη του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα είναι”, η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές αποτελεί τη μόνη εναλλακτική λύση για να δοθεί ένα τέλος στα μέτρα λιτότητας ενώ ταυτόχρονα είναι μια ανέλπιστη ευκαιρία για “αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης”.

Μεταξύ άλλων, στο κείμενο σημειώνεται ότι η χώρα βυθίζεται σε μια κρίση χωρίς τέλος, με τις πολιτικές λιτότητας να έχουν εκτοξεύσει στα ύψη το χρέος. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το δημόσιο χρέος το 2009 έφτανε το 120% του ΑΕΠ ενώ σήμερα, αγγίζει πλέον το 179%.

Επιπλέον, οι Βέλγοι υπογραμμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε αντίθεση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, υποστηρίζει μια ριζική μείωση και βαθιά αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέος, πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο για να ανακάμψει η χώρα.

Το κείμενο κάνει αναφορά επίσης σε ορισμένα από τα προτεινόμενα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού από 580 ευρώ σε 751 ευρώ, η ελεύθερη παροχή ενός ελάχιστου ποσού ηλεκτρικής ενέργειας, η φορολογική μεταρρύθμιση, ο νόμος για τα ανεξόφλητα δάνεια, η καταπολέμηση της διαφθοράς και οι μεταρρυθμίσεις διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι Βέλγοι διανοούμενοι αναφέρονται και στις παρεμβάσεις Μέρκελ και Γιούρκερ μέσω των οποίων ουσιαστικά μιλούν απευθείας στους Έλληνες ψηφοφόρους λέγοντάς τους πώς να ψηφίσουν.

Τέλος, απευθυνόμενοι στον ελληνικό λαό γράφουν: “Μη φοβάστε, να υπολογίζετε σε εμάς, είμαστε μαζί σας”.

 

Αναλυτικά η εισαγωγή του κειμένου:

«Στην Ελλάδα, εδώ και πέντε χρόνια, τα προγράμματα λιτότητας διαδέχονται το ένα το άλλο και η άκρη του τούνελ δεν έχει ακόμη φανεί. Εδώ και πέντε χρόνια, η τρόικα επιβάλλει μέτρα λιτότητας με αντάλλαγμα επείγουσες πιστώσεις, ώστε να αποφευχθεί η στάση πληρωμών της Ελλάδας προς τους πιστωτές της. Το μεγαλύτερο μέρος, όμως, αυτών των δανείων χρησιμοποιήθηκε για την προστασία των κερδοσκόπων. Ταυτόχρονα, τα εφαρμοσμένα από τις διαδοχικές κυβερνήσεις μέτρα λιτότητας επέφεραν μία πραγματική κοινωνική οπισθοχώρηση.

Ένα στα τρία άτομα ζει στη φτώχεια. Εννέα άνεργοι στους δέκα δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Το ποσοστό ανεργίας των νέων έφτασε το 60% και πολλοί εγκαταλείπουν τη χώρα. Η αγοραστική δύναμη μειώθηκε κατά ένα τρίτο περίπου. 100.000 επιχειρήσεις πτώχευσαν. Η χώρα βυθίζεται σε μία κρίση χωρίς τέλος. Το δημόσιο χρέος που έφτανε το 120% του ΑΕΠ το 2009, αγγίζει πλέον το 179% του ΑΕΠ, γεγονός που αποδεικνύει ότι το φάρμακο της λιτότητας όχι μόνο είναι χειρότερο από το κακό, αλλά συμβάλλει και στην περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα βασισμένο σε τέσσερις πυλώνες και καμιά πενηνταριά πρακτικά μέτρα. Αντίθετα με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται μία ριζική μείωση και βαθιά αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, πράγμα απαραίτητο για να αφιερώσει δαπάνες για την ανάκαμψη της χώρας».

 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…