Newsroom

Newsroom

Βάζουν χέρι στον συνδικαλιστικό νόμο

Αποφασισμένη να προχωρήσει στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου μέσα στο 2014 εμφανίζεται η κυβέρνηση, με την αλλαγή του τρόπου λήψης…

Αποφασισμένη να προχωρήσει στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου μέσα στο 2014 εμφανίζεται η κυβέρνηση, με την αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις, το νέο καθεστώς για τη χρηματοδότηση των συνδικάτων, την επαναφορά της ανταπεργίας και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών αδειών να είναι μεταξύ των θεμάτων που θα μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά την επικείμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», οι τέσσερις ανατροπές που έρχονται στο συνδικαλιστικό νόμο είναι οι εξής:

1. Αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις

Σήμερα οι απεργίες μπορούν να προκηρυχθούν στις περισσότερες περιπτώσεις με αποφάσεις μόνο των διοικητικών ή των γενικών συμβουλίων των οργανώσεων. Με την προωθούμενη νέα διάταξη, η προκήρυξη απεργίας για να είναι νόμιμη πρέπει να υπερψηφιστεί από το 50% + 1 των μελών του συνδικάτου. Δηλαδή θα προϋποθέτει τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης και τη συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη της απόφασης, καθώς επίσης μεγαλύτερο χρόνο προειδοποίησης και υποχρεωτικά στάδια διαβουλεύσεων ανάμεσα στα σωματεία και εργοδοτική πλευρά.

2. Επαναφορά της ανταπεργίας (λοκάουτ)

Πρόκειται για το κλείσιμο της επιχείρησης από τον εργοδότη σε περιπτώσεις απεργιών διαρκείας των εργαζομένων, την οποία προέβλεπε ο νόμος 330/1976 και την απαγόρευε ο νόμος 1264 το 1982. Το μέτρο αυτό ισχύει ακόμη σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

3. Επανεξέταση του τρόπου και των πηγών χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων

Σήμερα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις χρηματοδοτούνται από το κράτος με ένα κονδύλι το οποίο παρακρατεί ο εργοδότης ως ποσοστό από τις εισφορές που πρέπει να καταβάλλει για τους εργαζομένους. Η μορφή αυτής της χρηματοδότησης έχει αναγκαστικό χαρακτήρα για τη συμμετοχή των εργαζομένων στο σωματείο. Στην Ευρώπη, που αποτελεί πιλότο των όποιων αλλαγών, η χρηματοδότηση καλύπτεται απευθείας μέσω συνδρομών των μελών συνδικάτων.

4. Αλλαγή στο καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών

Σήμερα ένας μεγάλος αριθμός συνδικαλιστικών στελεχών, κυρίως στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, δεν εργάζεται κάνοντας χρήση των λεγόμενων συνδικαλιστικών αδειών. Το καθεστώς θα γίνει αυστηρότερο σε ό,τι αφορά το ποιοι θα δικαιούνται και πώς θα χορηγούνται οι άδειες αυτές.

Πρόκειται πάντως για αλλαγές που, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προκαλούν ήδη τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και αναμένεται να αποτελέσουν εστία αναταράξεων στους κόλπους της κυβέρνησης.

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…