Newsroom

Newsroom

Βαξεβάνης στο Euractiv: «Δέχτηκα επίθεση επειδή έκανα τη δουλειά μου»

Εκτενές ρεπορτάζ στο ευρωπαϊκό portal - "Πολιτικά πρόσωπα κάνουν συνεχώς μεθοδικές μηνύσεις για να με εκφοβίσουν"

Εκτενές ρεπορτάζ φιλοξενεί το ευρωπαϊκό portal Euractiv για τη θρασύδειλη επίθεση που δέχτηκε το βράδυ της Παρασκευής ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento, Κώστας Βαξεβάνης, και η οικογένειά του κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στην Εύβοια.

Παράλληλα με την περιγραφή της επίθεσης, το Euractiv φιλοξενεί και δηλώσεις του εκδότη, ο οποίος τονίζει: “Δέχτηκα επίθεση επειδή έκανα τη δουλειά μου. Η λίστα Λαγκάρντ περιείχε 2.062 ονόματα Ελλήνων καταθετών στην ελβετική τράπεζα HSBC, τα οποία η Κριστίν Λαγκάρντ παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να τα ερευνήσει για πιθανή φοροδιαφυγή. Η ελληνική κυβέρνηση απέκρυψε τότε τη λίστα. Όταν την αποκάλυψα, διέταξαν να με συλλάβουν για τιμωρία. Με οδήγησαν στο δικαστήριο με χειροπέδες και ευτυχώς αθωώθηκα και μου απονεμήθηκαν δύο διεθνή βραβεία”.

Ο ίδιος υπογράμμισε: “Η ερευνητική δημοσιογραφία και η εφημερίδα μου Documento έχουν γίνει στόχος της ελληνικής κυβέρνησης για τις αποκαλύψεις μας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός με αποκάλεσε στη Βουλή, όπως και άλλους δημοσιογράφους, εγκληματία για τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Novartis και σχεδιάστηκε η δίωξή μου. Πολιτικά πρόσωπα κάνουν συνεχώς μεθοδικές μηνύσεις για να με εκφοβίσουν”.

Το δημοσίευμα επισημαίνει πως η Ελλάδα βρίσκεται μόλις στην 107η θέση της λίστας των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία των ΜΜΕ και κάνει αναφορά στην πρόσφατη αθώωση του Κώστα Βαξεβάνη μετά από μήνυση του πρώην υπουργού Χαράλαμπου Αθανασίου και στις πάνω από 100 στοχευμένες μηνύσεις SLAPP των οποίων έχει γίνει αποδέκτης.

“Θεωρούμε πολύ σοβαρό το γεγονός ότι ισχυροί άνθρωποι αισθάνονται ότι μπορούν να απειλήσουν ξεδιάντροπα τους δημοσιογράφους ατιμώρητοι. Οι Έλληνες πολιτικοί και η δικαιοσύνη πρέπει να ξεκαθαρίσουν ότι σε μια δημοκρατική χώρα αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο”, δηλώνει από την πλευρά του ο Πάβολ Σαλάι, επικεφαλής ΕΕ και Βαλκανίων των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει επίσης ότι ο Κώστας Βαξεβάνης είναι φετος υποψήφιος για το βραβείο δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia για τις αποκαλύψεις του Documento σχετικά με παράνομες παρακολουθήσεις με το λογισμικό Predator. Ο εκδότης δήλωσε σχετικά: “Η αποκάλυψη αυτού του συστήματος εσωτερικής κατασκοπείας από την κυβέρνηση, είχε ουσιαστικά στόχο τη δημιουργία ενός εκβιαστικού συστήματος, το οποίο δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και απειλεί τη δημοκρατία. Η υποψηφιότητά μου για βραβείο στη μνήμη της Δάφνης και μάλιστα για μια τέτοια αποκάλυψη, με τιμά ιδιαίτερα”.