«Βεβαίως θα μπορούσε να γίνει δωροδοκία σε όλες τις φάσεις των διαπραγματεύσεων με το ΚΥΣΕΑ», υποστήριξε στην κατάθεσή της στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου για τις μίζες στα εξοπλιστικά, η πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου.
Όπως τόνισε η κ. Παπανδρέου, η οποία μετείχε στο ΚΥΣΕΑ για πολλά χρόνια από το 1996 ως το 2004, θα μπορούσε κάλλιστα να υπάρξει δωροδοκία καθώς “τα μέλη του ΚΥΣΕΑ δεν ελέγχαμε λεπτομέρειες των συμβάσεων”.
Πρόεδρος: «Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να χωρέσει δωροδοκία στις συγκεκριμένες συμβάσεις».
Απάντηση: «Βεβαίως θα μπορούσε να γίνει δωροδοκία αφού τα μέλη του ΚΥΣΕΑ δεν ελέγχαμε λεπτομέρειες των συμβάσεων».
Σύμφωνα με την πρώην υπουργό, «υπάρχουν πάντα δύο. Αυτός που λαδώνει και αυτός που τα παίρνει. Και όπως έχει αποδειχθεί πολλές γερμανικές εταιρείες αλλά και άλλων χωρών πλήρωναν για να επιτυγχάνουν την προώθηση των δικών τους προϊόντων».
Η κυρία Παπανδρέου πρόσθεσε αργότερα ότι ρόλος του ΚΥΣΕΑ ήταν οι αποφάσεις για γενικότερα θέματα άμυνας και όχι για συγκεκριμένες προμήθειες.
Σε σχέση με τη σύμβαση κατασκευής των υποβρυχίων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία HDW είπε ότι επελέγη αυτή η λύση για να ενισχυθούν τα ναυπηγεία και να μη χαθούν θέσεις εργασίας. «Θα μπορούσε να έχει επιλεγεί και άλλη λύση» είπε , «αλλά θέλαμε να απασχολήσουμε Έλληνες εργαζόμενους».
-Μετά τα Ίμια έγινε η μεγάλη παραγγελία για τα εξοπλιστικά ύψους πολλών δις. Ήταν τελείως τυπικές οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε τις τιμές, ήταν αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων με τις επιτροπές από το υπουργείο Άμυνας.
Πετάχθηκε από το εδώλιο ο Άκης Τσοχατζόπουλος όταν η Πολιτική Αγωγή ρώτησε τη Βάσω Παπανδρέου αν τριγυρνούσαν στο υπουργείο Εθν. Άμυνας μεσάζοντες.
-Και πράκτορες και μεσάζοντες τριγυρνούν, φώναξε πρώτη φορά το ακούτε;
Βάσω: Μεσάζοντες τριγυρνούν σε διάφορα υπουργεία περνούν και με το νόμο, αυτό το προβλέπουν και δικαστικές αποφάσεις και διεθνείς κανονισμοί.
Δεν ξέρω αν έγινε διαγωνισμός ή απευθείας ανάθεση για τα γερμανικά υποβρύχια αλλά και οι διαγωνισμοί πολλές φορές είναι στημένοι.
Δεν θυμάμαι τον Τσοχατζόπουλο να επέμενε για τα γερμανικά μόνο μια φορά που είπε ότι λίγο πιο ακριβά είναι αλλά έχουν αντισταθμιστικά.
Σε άλλες ερωτήσεις απάντησε ότι δεν είχε φιλικές σχέσεις με τον Τσοχατζόπουλο και θύμισε μάλιστα ότι η ίδια το ’95 μετείχε στην κίνηση των 4 που στάθηκε απέναντι στον Τσοχατζόπουλο.
«Λυπάμαι πολύ για εσένα και το ΠΑΣΟΚ»
«Λυπάμαι πάρα πολύ και για εσένα και για το ΠΑΣΟΚ. Λυπάμαι αφάνταστα» είπε η Βάσω Παπανδρέου απευθυνόμενη στον Άκη Τσοχατζόπουλο.
«Κύριε Τσοχατζόπουλε δεν κατηγορείστε για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ ούτε για τη διαδικασία αλλά για δωροδοκία» του απάντησε με την πλάτη γυρισμένη , χωρίς να του ρίξει ούτε μια ματιά.
Τσοχατζόπουλος: Αυτό είναι άλλο θέμα
Παπανδρέου: Για την υλοποίηση κατηγορείστε
Τσοχατζόπουλος: Εγώ έχω άλλη άποψη , καμία δωροδοκία δεν υπήρξε
Μάρτυρας: Μακάρι να είναι ψέματα. Λυπάμαι πάρα πολύ για εσένα και το ΠΑΣΟΚ , λυπάμαι αφάνταστα. ( η μάρτυρας αποχωρεί)
Παπανδρέου: Το Συμβούλιο Άμυνας εισηγείται. Την απόφαση λαμβάνει το ΚΥΣΕΑ
«Εγώ έδωσα τη ζωή μου για το ΠΑΣΟΚ όπως και όλος ο κόσμος. Το να καταρρέει αυτό που αγωνίστηκες ολόκληρη τη ζωή σου είναι πολύ σημαντικό» είπε νωρίτερα, η Βάσω Παπανδρέου αναφερόμενη στην ζημιά που προκάλεσε στο κόμμα η υπόθεση.
Η Βάσω Παπανδρέου επικαλούμενη την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση αλλά και αποφάσεις Γερμανικών δικαστηρίων εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι «μερικά πράγματα αποδεικνύονται και αποδείχτηκαν» σχετικά με την δωροδοκία του Άκη Τσοχατζόπουλου. « Όταν εγώ ήμουν υπουργός μπορεί να γίνονταν διάφορα… Εγώ είχα την ευθύνη.» είπε.
«Υπήρξαν δωροληψίες και πριν και μετά την υλοποίηση των συμβάσεων, τι μου λέτε τώρα» απάντησε η Βάσω Παπανδρέου σε σχετική ερώτηση της υπεράσπισης.
Υπεράσπιση: Με ποιο τρόπο;
Μάρτυρας: Δεν ξέρω με ποιο τρόπο, να ρωτήσετε αυτούς που το έχουν κάνει.
Ο ισχυρισμός της κ. Παπανδρέου ότι κανείς δεν γνώριζε τι γινόταν προκάλεσε την αντίδραση του συνηγόρου του Άκη Τσοχατζόπουλου Γ. Παγορόπουλου ο οποίος σχολίασε « Όσοι πέρασαν από εδώ ή δεν άκουσαν ή δεν είδαν ή δεν ξέρουν. Το παίζουν Κινέζοι . Είναι δυνατόν , στελέχη , υπουργοί τέτοιου επιπέδου δεν ήξεραν τίποτα;» Και συμπλήρωσε αναφερόμενος στην ζημιά που όπως είπε η μάρτυρας προκλήθηκε στο ΠΑΣΟΚ «να μην ρίχνεται ανάθεμα και εμείς αγωνιστήκαμε γι αυτό το χώρο».
«Το πολιτικό βάρος του κ. Τσοχατζόπουλου δεν ήταν το ίδιο με αυτών που λέτε», του απάντησε η κ. Παπανδρέου.
Φωτογραφία: (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ)