Βασιλική Θάνου για Πολάκη: Η ανάρτηση δε μπορεί να προκαλέσει διέγερση σε βία

H πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου σχολίασε την εισαγγελική παρέμωαση για την υπόθεση του Παύλου Πολάκη, αναφέροντας ότι η απόφαση αυτή είναι εσφαλμένη

Θέση για την ανάρτηση του Βουλευτή Χανίων Παύλου Πολάκη αναφορικά με την εισαγγελική παρέμβαση , έλαβε η πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Μιλώντας στο ertnews.gr η Βασιλική Θάνου ανέφερε πως αν και εσφαλμένη και αντιδεοντολογική «δεν μπορεί να θεμελιώσει ούτε ποινικό αδίκημα, ούτε και ότι φθάνει μέχρι του σημείου να συνιστά συνταγματική εκτροπή ή να θέτει σε κίνδυνο τη νομιμότητα ή τη δημοκρατία» σημειώνοντας παράλληλα πως κακώς δόθηκε η εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το αδίκημα της διέγερσης. 

Ερωτηθείσα αν κακώς δόθηκε η εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής για το αδίκημα της διέγερσης η κ. Θάνου απάντησε: «κατά τη δική μου άποψη ναι. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να θεμελιώσει ποινικά αδικήματα ούτε της διέγερσης προς εκτέλεση, προς διάπραξη ποινικών αδικημάτων, ούτε και την άσκηση βίας κατά δικαστικών λειτουργών. Πιστεύω ότι κανένας από τους δικαστικούς λειτουργούς, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στην ανάρτηση αυτή, δεν αισθάνεται ότι ασκήθηκε βία εναντίον του και μάλιστα προκειμένου περί δικαστικών λειτουργών ο καθένας εξ αυτών είναι ανώτατοι δικαστές και έχουν υπηρετήσει επί 35 ως 40 χρόνια στο δικαστικό σώμα. Δεν νομίζω λοιπόν ότι ούτε από την ανάρτηση αυτή, ούτε από οποιαδήποτε άλλη κριτική κατά των δικαστικών αποφάσεων μπορούν να αισθανθούν ότι ασκείται βία εναντίον τους».

«Δεν είναι διέγερση αυτό που είπε ο κύριος Πολάκης ότι “αν δεν καθαρίσουμε από αυτούς δεν θα είναι αλλιώς την άλλη φορά”; Αυτή τη λέξη πώς εσείς την έχετε εισπράξει, με την εμπειρία σας τόσα χρόνια;» ήταν η επόμενη ερώτηση του δημοσιογράφου Θάνου Σιαφάκα με τη Βασιλική Θάνου να απαντά: «Κοιτάξτε, πράγματι έπρεπε οπωσδήποτε να αποφευχθεί η έκφραση αυτή. Σας είπα και πριν ότι είναι μια έκφραση η οποία εκφεύγει ακόμα και από τα ακραία όρια της κριτικής. Δεν νομίζω όμως ότι θα βρεθεί οποιοσδήποτε ο οποίος θα παρασυρθεί σε άσκηση ποινικών αδικημάτων εξαιτίας της φράσεως αυτής του του κυρίου Πολάκη. Και γιατί το λέω αυτό; το εξηγώ διότι η ανάρτηση αυτή δεν μπορεί να παρασύρει οποιονδήποτε. Διότι ήδη όλοι οι συντελεστές, τα στελέχη, τα μέλη του κόμματος στο οποίο ανήκει και ο κύριος Πολάκης, αμέσως έσπευσαν και καταδίκασαν και εξέφρασαν την αντίρρησή τους, τη διαφωνία τους ως προς την ανάρτηση αυτή. Επομένως, ένα και μόνο μεμονωμένο πρόσωπο δεν νομίζω ότι μπορεί να προκαλέσει διέγερση σε οποιαδήποτε».

 

Ερωτηθείσα επίσης για την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Νίκο Παππά  η κ. Θάνου απάντησε ως εξής: «Αυτό δείχνει ότι δεκατρείς ανώτατοι δικαστές είχαν μία άποψη, νομική άποψη, η οποία ήταν αντίθετη με την απαλλακτική, την αθωωτική άποψη απόφαση πρόταση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου[…] Η απόφαση ασφαλώς κρίνεται από τους δικαστές. Ο εισαγγελέας, όπως είναι γνωστό, απλώς προτείνει, κάνει την πρότασή του. Οι δικαστές κατέληξαν σε αυτή την άποψη. Είχαν αυτή την κρίση[…] η απόφαση είναι σεβαστή». Τόνισε ωστόσο: «Σε κάθε περίπτωση και για να το ολοκληρώσω η απόφαση είναι σεβαστή. Δικαιούται όμως, όπως είπα και πριν, οποιοσδήποτε να αμφισβητεί την ορθότητα της κρίσεως».

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη γυναικοκτονία: «Κυβέρνηση θεατής σε προαναγγελθέν έγκλημα»

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη γυναικοκτονία: «Κυβέρνηση θεατής σε προαναγγελθέν έγκλημα»

Στην ερώτηση επισημαίνονται «οι ευθύνες της κυβέρνησης και των κρατικών αρχών για ένα έγκλημα που…