Newsroom

Newsroom

Βαρύ φορτίο η εκπαίδευση για τους μαθητές…

Μια νέα έρευνα ήρθε στο φως της δημοσιότητας από το επιστημονικό περιοδικό «Archives of Disease in Childhood» και υποστηρίζει ότι…

Μια νέα έρευνα ήρθε στο φως της δημοσιότητας από το επιστημονικό περιοδικό «Archives of Disease in Childhood» και υποστηρίζει ότι η πλειονότητα των μαθητών κουβαλά βαρύ φορτίο στο βωμό της γνώσης και της μάθησης. Η έρευνα στηρίχτηκε σε μελέτη 1.403 παιδιών σχολικής ηλικίας (12-17 ετών) και πραγματοποιήθηκε από ειδικούς του Νοσοκομείου ντα Κόστα και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Σον Ντουρέτα, στην Ισπανία. Οι ερευνητές, παρακολουθώντας τις περιπτώσεις μαθητών από 11 σχολεία στη Βόρεια Ισπανία διαπίστωσαν ότι τα 2/3 των μαθητών κουβαλούσαν καθημερινά τσάντες, των οποίων το βάρος ξεπερνούσε το 10% του σωματικού τους βάρους. Συγκεκριμένα, το 92% των παιδιών κρατούσε σε καθημερινή βάση σχολική τσάντα με βάρος επτά κιλά κατά μέσο όρο.

Στα πλαίσια της έρευνας, οι μαθητές μοιράστηκαν σε τέσσερις ομάδες, ανάλογα με το βάρος της τσάντας τους. Όσοι κουβαλούσαν τις βαρύτερες τσάντες, είχαν κατά 50% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης πόνων στην πλάτη. Τα κορίτσια φάνηκε να αντιμετωπίζουν εντονότερους πόνους στην πλάτη, συγκριτικά με τα αγόρια, οι οποίοι μάλιστα αυξάνονταν με την ηλικία.

Αναλύοντας το σχολικό «φορτίο» σε συνδυασμό με τα παράπονα των μαθητών για πόνους στην πλάτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασήκωτες τσάντες ευθύνονταν για πόνους συνολικής διάρκειας 15 ημερών τον χρόνο.

Ο Ηλίας Καρανίκας, Χειρουργός – Ορθοπεδικός μίλησε στο www.koutipandoras.gr για τα υπερβολικά βάρη που σηκώνει ένας μαθητής: «Η σπονδυλική στήλη του ανθρώπου δεν είναι από πλαστελίνη. Ένα παιδί δεν κινδυνεύει να παραμορφωθεί λόγω της τσάντας, να πάθει δηλαδή κύφωση ή σκολίωση. Αυτή τη στιγμή δε μπορούμε να πούμε ότι μια τσάντα μερικών κιλών θα του αφήσει τέτοιου είδους κατάλοιπα. Απλά είναι δεδομένο ότι ο μαθητής καταπονείται ιδιαίτερα κουβαλώντας βαριά σακίδια, δημιουργώντας συνθήκες όχι σωστής ανάπτυξης για τον οργανισμό του. Δηλαδή, επιβαρύνεται με μια πρόσθετη ταλαιπωρία, σα να κουβαλάει ένα κάρο. Είναι σα να κάνεις το παιδί εργάτη. Ο μαθητής δε χρειάζεται να καταπονεί την πλάτη του πρόωρα.

Πάντως, γενικά ο γονιός δεν έχει λόγο να φοβηθεί την τσάντα. Υπάρχουν μέτρα που μπορεί να λάβει κάποιος για να διευκολύνει το παιδί του, όπως να υπάρχουν 2 σειρές βιβλίων, μία για το σχολείο και μία για το σπίτι, έτσι ώστε να μην κουβαλάει το φορτίο καθημερινά».


ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…