Newsroom

Newsroom

Βαρουφάκης στον Guardian: Οι δανειστές είναι οι πραγματικοί νικητές στην Ελλάδα

Άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη στην εφημερίδα Guardian και τίτλο «Οι δανειστές είναι οι πραγματικοί νικητές στην Ελλάδα».

varoufakis dark 0

Άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη στην εφημερίδα Guardian και τίτλο «Οι δανειστές είναι οι πραγματικοί νικητές στην Ελλάδα».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εξηγεί, ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, τα μνημονιακά νομοσχέδια εγκρίνονταν από την Βουλή με οριακή πλειοψηφία.  Τώρα όμως, αντιτείνει, θα «περνούν» με χαρακτηριστικά άνεση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί γι’ αυτό.

Ο κ. Βαρουφάκης συνεχίζει: «Για να έρθει σ’ αυτό το σημείο η ελληνική δημοκρατία είχε προηγηθεί ο βαθύτατος τραυματισμό της». Με αυτή τη φράση επικαλείται το δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου αγνοήθηκε από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνει ότι ο Ο Πρωθυπουργός καλείται να εφαρμόσει ένα δημοσιονομικό και μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάστηκε για να αποτύχει.
Πρόσθεσε ότι «προκειμένου να λειάνει τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για την επαναδιαπράγμευση ορισμένων σημείων του μνημονίου, για την αναδιάρθρωση του χρέους και για την ολομέτωπη σύγκρουση με τους ολιγάρχες».

Συνεχίζει λέγοντας ότι «το πρόβλημα συνίσταται στην ικανότητά του να φέρει εις πέρας της άνωθεν υποσχέσεις, εν μέσω των αυστηρών και δύσκολων συνθηκών που επιβάλει η συμφωνία, που μόλις υπογράφηκε». Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης διευκρινίζει ότι η προοπτική επιτυχίας του κ. Τσίπρα δεν είναι λαμπρή, «όμως δεν πρέπει να τον ξεγράψουμε».