Newsroom

Newsroom

Βαρουφάκης στην ErtOpen: "Το θέμα είναι να μη χρειαστεί να γίνει Κούγκι"

Μιλώντας στην ERTOpen ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι «εγώ δεν ντρέπομαι για το Κούγκι»,  σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να το θεωρούμε εθνική καταστροφή. «Δηλαδή, ο Σαμουήλ δεν έπρεπε να ανατινάξει το Κούγκι; Είναι κακό το δείγμα αυταπάρνησης. Δεν το θεωρώ εθνική καταστροφή», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ωστόσο ότι «το θέμα είναι να μη χρειαστεί να γίνει Κούγκι».

Μιλώντας στην ERTOpen ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι «εγώ δεν ντρέπομαι για το Κούγκι»,  σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να το θεωρούμε εθνική καταστροφή. «Δηλαδή, ο Σαμουήλ δεν έπρεπε να ανατινάξει το Κούγκι; Είναι κακό το δείγμα αυταπάρνησης. Δεν το θεωρώ εθνική καταστροφή», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ωστόσο ότι «το θέμα είναι να μη χρειαστεί να γίνει Κούγκι».

Ο υπουργός Οικονομικών, επισημαίνει ότι καμία από τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης δεν έχει πατηθεί κάνοντας ειδική αναφορά στο Κούγκι, το οποίο είχε επικαλεστεί πρόσφατα και ο Πάνος Καμμένος.
Στόχος της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις είναι κατά τον υπουργό να σταματήσει την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση και να αναδιανείμει τα βάρη.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο για μία συμφωνία» προσθέτοντας ότι «όταν θα διαμορφωθεί αυτή, τότε θα πάμε στα όργανα (κομματικά) και θα πούμε “συμφωνούμε;” Αν όχι, τότε δεν υπάρχει συμφωνία. Αν ναι, τότε είναι συλλογική ευθύνη».

Για την κριτική που ασκείται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός τόνισε ότι «μου αρέσει η έντονη αντιπαράθεση. Ο κόσμος μας βλέπει ενωμένους με τις διαφωνίες μας. Ως διαπραγματευτής θέλω ένα κόμμα που να με ελέγχει και να με εγκαλεί. Αυτό είναι απαραίτητο σε μία διαπραγμάτευση γιατί οι ανθρώπινες αντοχές δοκιμάζονται».

Αναφορικά με τις κόκκινες γραμμές, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Αν εγώ πατήσω την κόκκινη γραμμή, εσείς θα πατήσετε τη δικιά σας;» και πρόσθεσε ότι όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι και τίποτα δεν έχει κλείσει. «Και μέχρι να κλείσει δεν υπάρχει τίποτα» σημείωσε ο υπουργός. Στο θέμα της διαπραγμάτευσης, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε ότι «στη διαπραγμάτευση δεν πας για τη ρήξη. Διαπραγμάτευση σημαίνει συμβιβασμός. Δεν έχουμε τα όπλα για να επιβάλουμε τις θέσεις μας. Αλλά δεν πρόκειται να πέσουμε αμαχητί».

Πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα είναι πολιτικό» και έδωσε τη δική του απάντηση σε αυτούς που τον κατηγορούν πως πάει σε ρήξη με τους δανειστές λέγοντας ότι «δεν εξελέγην για αυτό, αλλά δεν εξελέγην για να εφαρμόσω το e-mail Χαρδούβελη» και πρόσθεσε ότι «ο κόσμος μας εξέλεξε για να δεχτούμε το κόστος της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης».
Ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι δεν θα γίνουν εκλογές, ενώ απέρριψε και την πιθανότητα ανασχηματισμού τονίζοντας ότι η κυβέρνηση λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά. Σημείωσε ότι το δημοψήφισμα προβλέπεται από το Σύνταγμα της χώρας για να δίνει τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό να αποφασίζει για το μέλλον του. «Δεν είναι καθόλου κακό να σκεφτόμαστε τη δυνατότητα ενός δημοψηφίσματος» είπε.
Στη συνέχεια ο υπουργός εξαπέλυσε βολές κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων, λέγοντας ότι «αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να διανοηθούμε τη ρήξη, τότε θα υποχωρήσουμε και θα υποταχθούμε όπως οι προηγούμενοι».

Για το θέμα της διαπραγμάτευσης και τις σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «το θέμα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους είναι ένα ζήτημα που παραμένει εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας και θα λυθεί εκεί. Η Ελλάδα βεβαίως έχει διμερής σχέσεις και στη βάση των κοινών μας συμφερόντων θα κάνουμε συμφωνίες, συναλλαγές και ανταλλαγές με γνώμονα τη δική μας αντίληψη για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Τέλος, αναφέρθηκε στην αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, τονίζοντας ότι «εγώ δεν ξέρω άλλη χώρα στον κόσμο να έχουν πωληθεί όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια σε μία εταιρεία και χωρίς τη συμμετοχή του κράτους. Στη Γερμανία δεν θα συνέβαινε».