Newsroom

Newsroom

Βαρουφάκης: Αποκλείονται απολύσεις στο δημόσιο και μειώσεις μισθών και συντάξεων

Αναλυτικές απαντήσεις σε πολλά από τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη λίστα μεταρρυθμίσεων που έστειλε το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας…

2250673

Αναλυτικές απαντήσεις σε πολλά από τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη λίστα μεταρρυθμίσεων που έστειλε το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας στις Βρυξέλλες, έδωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας στο ρ/σ reafm 97,8. Διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση απολύσεων στο δημόσιο, ούτε και μείωσης μισθών και συντάξεων. Παραθέτουμε την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης από το real.gr.

Στην ερώτηση αν η επιστολή προς τους δανειστές περιλαμβάνει απολύσεις στο δημόσιο και μειώσεις στις συντάξεις και τους μισθούς ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Η απάντηση και στα τρία ερωτήματα είναι “όχι”. Σε καμία των περιπτώσεων. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά. Το e-mail Χαρδούβελη περιελάμβανε όλα αυτά τα οποία είπατε. Ακόμη και αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Αυτή η ακύρωση των υφεσιακών μέτρων είναι κάτι που πετύχαμε αυτές τις ημέρες μετά από ουσιαστικά αρνησικυρία που ασκήσαμε σε δύο Eurogroup. Στο τρίτο Eurogroup υπήρξε μία συμφωνία ένα, αν θέλετε μορατόριουμ. Η δική τους μεριά δεν θα επιβάλλει αυτά τα μέτρα, το e-mail Χαρδούβελη καταργείται και αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία».

Ο Γιάννης Βαρουφάκης απέκλεισε κάθε περίπτωση αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. «Δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Αυτοί οι 4 μήνες είναι τέσσερις μήνες που έχουμε συμφωνήσει ένα μορατόριουμ», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών για το θέμα του ΦΠΑ, ενώ στο ερώτημα αν θα υπάρξει αύξηση μεσοσταθμικά του συγκεκριμένου φόρου στη χώρα ανέφερε: «Αυτό θα το κοιτάξουμε και θα σας πούμε. Κάποια μικρή αλλαγή του ενός συντελεστή ΦΠΑ που δεν θα αφορά ούτε την παραμεθόριο, ούτε τα βιβλία, ούτε τον Τύπο, αλλά ούτε βεβαίως και τα νησιά του Αιγαίου μπορεί να αποφασίσουμε. Δεν δεσμευόμαστε». 

Για τον ΕΝΦΙΑ είπε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει πιθανότητα να μην αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ. Είναι ένας απαράδεκτος φόρος», στη διευκρίνιση αν η αλλαγή θα λάβει χώρα μέσα στο 2015 ο κ. Βαρουφάκης απάντησε καταφατικά υπογραμμίζοντας: «Τώρα αν θα γίνει μέσα στο πρώτο τετράμηνο ή όχι είναι κάτι το οποίο πραγματικά σας λέω δεν το γνωρίζουμε».

Σχετικά με την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας μετά την παρέλευση της τετράμηνης παράτασης ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε – και το πετύχαμε ήταν μία μεγάλη επιτυχία- να δημιουργηθεί μία τετράμηνη γέφυρα στη διάρκεια της οποίας πετυχαίνουμε την ακύρωση των υφεσιακών μέτρων και την εκπόνηση ενός δικού μας μεταρρυθμιστικού προγράμματος το οποίο να μπορεί η ελληνική κοινωνία να το σηκώσει. Ετσι ώστε μέσα σε αυτό το 4μηνο να διαπραγματευτούμε ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ υμών και των εταίρων μας».

Σε ότι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι ο στόχος του 3% που θα ήταν “καταστροφικός” για την οικονομία δεν συζητείται πλέον. “Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από 1,5%”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους θα ξεκινήσουν άμεσα.

«Για τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουμε ήδη πετύχει τον στόχο μας. Μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας το 3% πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο θα ήταν καταστροφικό, δολοφονικό και δηλητηριώδες για την ελληνική οικονομία έχει φύγει από τη συζήτηση. Μιλάμε πλέον για ένα πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο θα συνάδει με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες. Κάτι το οποίο θα το κρίνουμε εμείς, μαζί με τους εταίρους, αλλά βασικά εμείς. Αυτό είναι μία μεγάλη κατάκτηση. Οσον αφορά τα επόμενα πρωτογενή πλεονάσματα έχουμε δέσμευση ότι τα επόμενα χρόνια, σε συνεργασία με το ΔΝΤ, το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορεί να είναι πάνω από 1,5% και θα πρέπει για να εξασφαλιστεί παράλληλα ότι το ποσοστό χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2020 θα ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ειδικότερα για το θέμα του χρέους ο υπουργός τόνισε ότι «Εγώ δεν μιλάω για επιμήκυνση του χρέους. Εγώ μιλάω για Swaps του χρέους που ουσιαστικά θα το μειώσουν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ο κ. Βαρουφάκης ήταν ξεκάθαρος: «Εχουμε δηλώσει στους εταίρους μας και στους θεσμούς ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να προχωρήσουν τέτοιους είδους πλειστηριασμοί τους επόμενους 4 μήνες. Για μετά τον Ιούνιο όλα είναι ανοιχτά στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Η δική μας η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τις οικογένειες που αυτή τη στιγμή βολοδέρνουν μέσα στον κυκεώνα της κρίσης να πεταχτούν στον δρόμο. Αυτή είναι μία δέσμευσή μας».

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε πρόγραμμα τετραετίας αυτό που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη και σημείωσε: «Αυτό που επιτύχαμε τώρα είναι ένα 4μηνο σταθεροποίησης, 4μηνο διαπραγμάτευσης και ένα 4μηνο στο οποίο θα νομοθετήσουμε με στόχο τους πυλώνες της Θεσσαλονίκης αλλά με έναν τρόπο λελογισμένο γιατί δεν θέλουμε να πάμε σε σύγκρουση με τους εταίρους μόνο και μόνο για να πάμε σε σύγκρουση».

Στο ερώτημα αν οι εξαγγελίες της περασμένης εβδομάδας από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη για τις 100 δόσεις θα προχωρήσουν ο Γιάννης Βαρουφάκης απάντησε: «Οι 100 δόσεις θα γίνουν. Υπάρχουν κάποιες πολύ καλές ιδέες από οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει ακόμη πιο έξυπνο αυτό το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις. Οι ανακοινώσεις μας για αυτό το ζήτημα θα ακολουθήσουν μετά από 1-2 εβδομάδες».

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. «Αυτό που δηλώσαμε αν διαβάσετε προσεκτικά θα δείτε πάλι μία δημιουργική αμφισημία στο κείμενό μας λέμε ότι όποιες έχουν ολοκληρωθεί είναι νόμος του κράτους. Υπάρχει μία συνέχεια στο κράτος. Δεν περίμενε κανείς, ούτε θέλαμε και εμείς να προσβάλουμε μία διαδικασία η οποία έχει ολοκληρωθεί. Αυτές οι οποίες βρίσκονται εν εξελίξει είπαμε θα εφαρμοστεί ο νόμος. Ο νόμος δίνει στην κυβέρνηση δυνατότητες και να αλλάξουν οι όροι της διαδικασίας και κάποια στιγμή να ελεγχθεί το νόμιμο αυτής της διαδικασίας. Η θέση μας είναι πολύ απλή. Πρέπει να σταματήσει το ξεπούλημα των ασημικών της οικογένειας σε τιμές εξευτελιστικές και με τρόπο που δεν οδηγεί σε αναπτυξιακή ώθηση για την οικονομία».

Μιλώντας για το ζήτημα του αφορολόγητου των 12 χιλιάδων ευρώ και πότε θα τεθεί σε ισχύ ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Αυτό το οποίο είναι απαράδεκτο είναι ότι δεν ισχύει η φοροαπαλλαγή σήμερα. Η φοροαπαλλαγή θα αρχίσει να εισάγεται σταδιακά, το πότε ακριβώς θα φτάσουμε στο 12 χιλιάδες θα μου επιτρέψετε να το αποφασίσουμε όταν θα έχουμε μία συνολική εικόνα για το πως προχωρά η διαπραγμάτευση για μετά τον Ιούνιο. Ο ρυθμός με τον οποίο θα πλησιάσουμε το αφορολόγητο των 12 χιλιάδων θα αποφασιστεί σε συνδυασμό με τον συνολικό προγραμματισμό των δημοσιονομικών και στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης».

Στην επισήμανση ότι αυτό που εξάγεται ως συμπέρασμα από την απάντηση για το θέμα του αφορολόγητου είναι ότι πάει πίσω το συγκεκριμένο μέτρο παρά την αρχική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα εισοδήματα του 2015 θα έχουν το αφορολόγητο των 12 χιλιάδων ο κ. Βαρουφάκης τόνισε: «Ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είναι μέλος του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ». 

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

profile player 960x540 26

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

Μετωπική κόντρα μεταξύ του Νικόλα Φαραντούρη και του Άρη Πορτοσάλτε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

Screenshot 2 15

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πώς κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

221115164838 mariagapi 305110527 473772367946558 5755461261693762487 n

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

Στο βίντεο που ανέβασε, το νεαρό μοντέλο δείχνει την τομή στην πλάτη της και τονίζει…

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…