Βαρώτσος: Είχαμε ενημερώσει σχεδόν ένα μήνα πριν για τον σεισμό στην Ιαπωνία

Η μέθοδος ΒΑΝ είχε προβλέψει την ισχυρή δόνηση, σύμφωνα με τον καθηγητή

CropImage

Για την πρόγνωση των σεισμών με τη μέθοδο ΒΑΝ μίλησε στην εκπομπή “Βράδυ Κυριακής” της ΕΡΤ ο καθηγητής Παναγιώτης Βαρώτσος, αποκαλύπτοντας μεταξύ άλλων ότι ο μεγάλος σεισμός που συγκλόνισε την Πρωτοχρονιά την Ιαπωνία είχε προβλεφθεί από την ομάδα του, σε συνεργασία με Ιάπωνες επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, μίλησε για μία εργασία έξι σελίδων που δημοσιεύθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2023, λιγότερο από ένα μήνα πριν τον σεισμό στην Ιαπωνία, η οποία αναφέρεται αποκλειστικά στους σεισμούς της Ιαπωνίας, στην οποία σημειώνεται μεταξύ άλλων: “Ένα επιπρόσθετο, σπουδαίο γεγονός είναι το ακόλουθο: στις 27 Οκτωβρίου 2022 η καμπύλη που αντιστοιχεί στην κλίμακα των 4.000 events τέμνει εκείνη που αντιστοιχεί στην κλίμακα των 3.000 (αυτές οι καμπύλες δεν πρέπει να τέμνονται). Αλλά στις 27 Ιουνίου 2023 επανακάμπτει. Αυτό το φαινόμενο το παρακολουθούμε τώρα πολύ προσεκτικά, συγκρίνοντάς το με τον αντίστοιχο σεισμό του 2011”.  Δηλαδή, εξήγησε, “είχαμε ανιχνεύσει αυτό το φαινόμενο”, που φαίνεται πως σχετίζεται με την εκδήλωση ισχυρών σεισμών.

Εξήγησε ακόμα ότι στην ομάδα του έχει γίνει επίσημη σύσταση από το Συμβούλιο της Ευρώπης να δημοσιοποιεί επιστημονικά την πληροφορία όταν προβλέπει σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ. “Όταν εμείς βλέπουμε ότι είναι κάτι πολύ επικίνδυνο, οφείλουμε να το δημοσιοποιήσουμε στην επιστημονική κοινότητα και βεβαίως να μεταφέρουμε την πληροφορία στην Πολιτεία. Τώρα, από εκεί και πέρα, το πώς θα χειριστεί το θέμα, είναι δικό της”, υπογράμμισε.

Όσο για το αν υπάρχει κίνδυνος για έναν ισχυρό σεισμό στην Ελλάδα, ο κ. Βαρώτσος αρκέστηκε να σημειώσει ότι “Γεγονός είναι ότι έχει αρκετό χρόνο να γίνει σεισμός στην Ελλάδα”, προσθέτοντας: “Εμείς θα έχουμε τη δυνατότητα να το ανιχνεύσουμε και ό,τι κάναμε στην περίπτωση της Ιαπωνίας, της Ανδραβίδας και της Μεθώνης, θα το ξανακάνουμε αν το δίκτυό μας λειτουργεί”.

Δείτε την εκπομπή εδώ.

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…