Newsroom

Newsroom

Βαριές κατηγορίες στον στρατιωτικό που ευθύνεται για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων

Ο Τζακ Τεϊξέιρα, όπως είναι το όνομα του αεροπόρου, αν καταδικαστεί θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως 15 ετών.

pentagono

Την κατηγορία της μη εξουσιοδοτημένης διατήρησης και μετάδοσης αμυντικών πληροφοριών αντιμετωπίζει ο 21 ετών αεροπόρος που ευθύνεται για τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών και εγγράφων άμυνας, που εξέθεσε σχέδια και εκτιμήσεις των ΗΠΑ σχετικά με το ουκρανικό, την Κίνα, αλλά και τη Μέση Ανατολή.

Ο Τζακ Τεϊξέιρα, όπως είναι το όνομα του αεροπόρου, αν καταδικαστεί θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως 15 ετών.

Οι διαρροές έφεραν σε δύσκολη θέση την Ουάσιγκτον και έθεσαν νέα ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των απόρρητων πληροφοριών. Ο Τεϊξέιρα συνελήφθη από ένοπλους πράκτορες του FBI στο σπίτι της οικογένειάς του στη Μασαχουσέτη την Πέμπτη.

 

Θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι τις 19 Απριλίου, όταν δικαστής θα αποφασίσει αν θα προφυλακιστεί, ενώ οι εισαγγελείς ζήτησαν να παραμείνει υπό κράτηση μέχρι τη δίκη του, όποτε αυτή οριστεί.

Ευχαριστίες και οδηγίες Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκανε δήλωση για την υπόθεση, στην οποία ευχαρίστησε τις αρχές επιβολής του νόμου για την «ταχεία δράση» τους όσον αφορά τη διερεύνηση της πηγής των διαρροών, ενώ ταυτόχρονα δήλωσε ότι έδωσε οδηγίες στον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να ενισχύσουν την ασφάλεια των απόρρητων πληροφοριών ώστε να περιορίσουν στο εξής τη διαρροή και κυκλοφορία οποιασδήποτε ευαίσθητης πληροφορίας.

«Ενώ συνεχίζουμε να καθορίζουμε την αυθεντικότητα αυτών των εγγράφων, διέταξα τις στρατιωτικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες πληροφοριών να λάβουν μέτρα για περαιτέρω ασφάλεια και περιορισμό της διανομής ευαίσθητων πληροφοριών, και η αρμόδια για την εθνική ασφάλεια ομάδα μας συντονίζεται στενά με τους εταίρους και τους συμμάχους μας», δήλωσε.

Ο πράκτορας του FBI που κατέθεσε ενόρκως στο δικαστήριο, Πάτρικ Λέκενχοφ, εξήγησε ότι ο κατηγορούμενος άρχισε να δημοσιεύει σε chatroom τα έγγραφα που διέρρευσαν κάποια στιγμή τον Δεκέμβριο. Οι αρχικές διαρροές είχαν τη μορφή παραγράφων κειμένου, σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση, αλλά ο Τζακ Τεϊξέρια προχώρησε τον Ιανουάριο στην ανάρτηση φωτογραφιών εγγράφων.

Μόλις αναρτήθηκε υλικό πληροφοριών έξω από την ομάδα του chat room, οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου αντιλήφθηκαν τη διαρροή, προκαλώντας αναζήτηση για τον ένοχο.

Ο Τζακ Τεϊξέιρα εργαζόταν ως ειδικός πληροφορικής στην πτέρυγα πληροφοριών της Εθνικής Φρουράς της Μασαχουσέτης, που εδρεύει στη Βάση Εθνικής Φρουράς της Αεροπορίας  στο δυτικό Κέιπ Κοντ. Η Εθνική Φρουρά είναι εφεδρική πτέρυγα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Δεν έχουν πλήρη απασχόληση, αλλά μπορούν να αναπτυχθούν αν κριθεί απαραίτητο.

Η επίσημη θέση του ήταν τεχνίτης επιχειρήσεων κυβερνοάμυνας και είχε τον βαθμό του Αεροπόρου 1ης Τάξης – μια σχετικά κατώτερη θέση.

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…

Ανδρουλάκης για Φοίβο Ιωαννίδη: Έφυγε ένας από τους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

androulakis

Ανδρουλάκης για Φοίβο Ιωαννίδη: Έφυγε ένας από τους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

«Ένας από τους πιο σημαντικούς πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Φοίβος Ιωαννίδης δεν είναι πια…