Newsroom

Newsroom

Ύστατη προσπάθεια διάσωσης του προγράμματος αποπυρηνικοποίησης του Ιράν

Η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενεργοποίησαν τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών που προβλέπεται από το κείμενο για να πείσουν το Ιράν να επιστρέψει στην τήρηση των δεσμεύσεών του που απορρέουν από την συμφωνία

AP 19309329300054 1

Οι τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις που συνυπογράφουν τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενεργοποίησαν τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών που προβλέπεται από το κείμενο για να πείσουν το Ιράν να επιστρέψει στην τήρηση των δεσμεύσεών του που απορρέουν από την συμφωνία, ανακοίνωσαν οι τρεις υπουργοί των Εξωτερικών.

«Με τον τρόπο αυτόν, οι τρεις χώρες μας δεν ακολουθούν την πολιτική της ακραίας πίεσης κατά του Ιράν», διευκρινίζουν οι τρεις στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα εφαρμόσουν την αμερικανική πολιτική των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Ωστόσο, σε μία κίνηση που αποδυναμώνει το κοινό μέτωπο των ευρωπαϊκών δυνάμεων, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε έτοιμος να αντικαταστήσει την διεθνή συμφωνία του 2015 με ένα νέο κείμενο που επιδιώκει ο Ντόναλντ Τραμπ, κρίνοντας ότι ο αμερικανός πρόεδρος είναι ένας «εξαιρετικός διαπραγματευτής».

«Ο πρόεδρος Τραμπ είναι ένας εξαιρετικός διαπραγματευτής…Ας συνεργασθούμε για να αντικαταστήσουμε την συμφωνία του 2015 με την συμφωνία του Τραμπ», δήλωσε στο BBC. «Θα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προχωρήσουμε», είπε υιοθετώντας μία θέση που έρχεται σε σύγκρουση με την θέση του υπουργού του των Εξωτερικών.

Η ενεργοποίηση του μηχανισμού επίλυσης διαφορών προβλέπει μακροπρόθεσμα και την επαναφορά των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Τεχεράνης.

Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν ωστόσο να επιταχύνουν προς την επαναφορά των κυρώσεων, αλλά να ασκήσουν πίεση επί του Ιράν για την διάσωση της συμφωνίας του 2015 που θέτει περιορισμούς στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, υπογραμμίζεται από τη γαλλική διπλωματία.

«Ενεργούμε καλή τη πίστει, με κύριο στόχο την διαφύλαξη της συμφωνίας και με την ειλικρινή ελπίδα της εξεύρεσης λύσης για την έξοδο από το αδιέξοδο μέσω του εποικοδομητικού διπλωματικού διαλόγου, παραμένοντας ταυτόχρονα στο πλαίσιό της», τονίζουν στην κοινή τους ανακοίνωση οι Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, Χάικο Μάας και Ντόμινικ Ράαμπ.

«Ελπίζουμε να επαναφέρουμε το Ιράν στην πλήρη τήρηση των δεσμεύσεών του στο πλαίσιο της συμφωνίας», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

Στις 5 Ιανουαρίου, η Τεχεράνη ανακοίνωσε την «πέμπτη και τελευταία φάση» του σχεδίου υπαναχώρησης από τις πυρηνικές της δεσμεύσεις σε απάντηση της αποχώρησης των ΗΠΑ από την συμφωνία το 2018 και της επαναφοράς των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν στραγγαλίσει την ιρανική οικονομία.

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι δεν θεωρεί ότι δεσμεύεται πλέον από κανέναν περιορισμό «για τον αριθμό των συσκευών φυγοκέντρισης» που χρησιμοποιούνται για τη παραγωγή πυρηνικού καυσίμου.

«Δεν έχουμε πλέον άλλη επιλογή, δεδομένων των μέτρων τα οποία ελήφθησαν από το Ιράν, από το να εκφράσουμε σήμερα τις ανησυχίες μας ως προς το γεγονός ότι το Ιράν δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας και να συγκαλέσει την Κοινή Επιτροπή στο πλαίσιο του μηχανισμού επίλυσης διαφορών» τονίζουν οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών.

«Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η ιστορική συμφωνία και η συμβολή της στο ζήτημα της μη διασποράς υπηρετούν τα κοινά μας συμφέροντα ασφαλείας και ενισχύουν την διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες», τονίζουν Παρίσι, Βερολίνο και Λονδίνο.

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό