Ύπουλο χτύπημα στους ανθρώπους που βοήθησαν ένα νομό να ξεχάσει τον Σειραγάκη (βίντεο)

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος τραγουδούσε πως αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα. Η ελληνική γραφειοκρατία, ωστόσο, κάνει ό, τι μπορεί για…

seiragakis

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος τραγουδούσε πως αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα. Η ελληνική γραφειοκρατία, ωστόσο, κάνει ό, τι μπορεί για να τη σκοτώσει. Στο Ρέθυμνο εδώ κι ένα χρόνο περίπου μια ολιγομελής αλλά εξειδικευμένη ομάδα ψυχολόγων προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές που άφησε στην τοπική κοινωνία η υπόθεση του παιδεραστή προπονητή μπάσκετ Νίκου Σειραγάκη. Και το έχει, έστω εν μέρει, κατορθώσει, αν κρίνουμε από τη μαζική συμμετοχή των γονιών και των παιδιών τους στο Πρόγραμμα «Γνωρίζω, Μιλάω, Αλλάζω». Μόνο που δεν είναι καθόλου σίγουρο πως αυτό θα συνεχιστεί…

Από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι σήμερα, δηλαδή σε λιγότερο από εννέα μήνες, 394 παιδιά έλαβαν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής μέριμνας στο νομό Ρεθύμνου από το επιστημονικό προσωπικό τού Προγράμματος «Γνωρίζω, Μιλάω, Αλλάζω», με αρκετές δεκάδες από αυτά να λαμβάνουν θεραπευτικές υπηρεσίες σε σταθερή βάση. Η τοπική κοινωνία, δηλαδή, αγκάλιασε την προσπάθεια των 11 επιστημόνων οι οποίοι κλήθηκαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση προβλημάτων όπως οι αγχώδεις και συναισθηματικές διαταραχές των παιδιών και των εφήβων (κυρίως αγοριών προεφηβικής ηλικίας), συμπεριφοράς, γενικότερες καταστάσεις οικογενειακής δυσλειτουργίας, καθώς και προβλήματα διάσπασης προσοχής.

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 5.000 μαθητές συμμετείχαν στο πρόγραμμα πρόληψης και προαγωγής υγείας στα σχολεία, ενώ σε αυτό το πλαίσιο έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές δεκάδες ομιλίες σε γονείς και εκπαιδευτικούς.

Τί κι αν έχουν κερδίσει, όμως, τους κατοίκους; Οι υπεύθυνοι του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, το οποίο είναι ο φορέας υλοποίησης του Προγράμματος, καλούνται να αντιμετωπίσουν το γραφειοκρατικό τέρας που δεν επιτρέπει την εκταμίευση των απαραίτητων κονδυλίων για τη συνέχιση της δράσης και το 2015. Ακόμα και για τους εναπομείναντες μήνες τού 2014 τα χρήματα που απαιτούνται θα καλυφτούν από την εξοικονόμηση ιδίων πόρων τού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού κι από εσωτερικό δανεισμό, αφού δεν έχουν εκταμιευτεί ούτε τα μισά από τα εγκεκριμένα κονδύλια. «Είχαμε ζητήσει επιπρόσθετη χρηματοδότηση σε συνάντηση με την πρώην υφυπουργό Υγείας, Ζέττα Μακρή, παρουσία όλων των βουλευτών τού νομού Ρεθύμνης. Έχουμε θέσει το θέμα και στη διάδοχό της Κατερίνα Παπακώστα. Αν σταματήσει το πρόγραμμα, δεν υπάρχει κάποια άλλα παρόμοια δομή στο Ρέθυμνο για να στηρίζει τα παιδιά και τους γονείς τους. Η δουλειά θα μείνει στη μέση», αναφέρει με νόημα στο www.koutipandoras.gr ο Γιώργος Νικολαΐδης, ο υπεύθυνος του Προγράμματος κι επικεφαλής τής Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας τού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού .

Οι αρχικοί εγκεκριμένοι πόροι τού Προγράμματος έχουν αποδοθεί στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού μόλις κατά 38%, ενώ ο φορέας έχει ήδη χρηματοδοτήσει με εσωτερικό δανεισμό το Πρόγραμμα με 140.000 ευρώ. Οι πόροι αυτοί στο σύνολό τους κατευθύνονται στην μισθοδοσία των 11 μελών τού επιστημονικού του προσωπικού και στα έξοδα μετακίνησής του.

«Το πρόσημο είναι θετικό»

Ο κ. Νικολαΐδης τονίζει πως η τοπική κοινωνία ανταποκρίθηκε πολύ περισσότερο από όσο πίστευε κι ο ίδιος στην αρχή: «Αυτό σημαίνει ότι υπήρχε πραγματική ανάγκη. Η συμμετοχή των παιδιών και των γονέων ήταν πολύ σημαντική και με αμείωτο ρυθμό. Το πρόσημο είναι θετικό. Έχουμε ασχοληθεί με τις περιπτώσεις περίπου 400 παιδιών. Πάνω από 40 παιδιά βρίσκονται σε συστηματική θεραπεία. Δεχόμαστε δέκα με 15 νέα αιτήματα κάθε εβδομάδα. Ανασχεδιάσαμε με τέτοιον τρόπο τη δράση ώστε να διευρύνουμε τις περιπτώσεις των παιδιών που θα μπορούσαν να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και να μην περιλαμβάνονται σε αυτό μόνο τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης».

Επιστημονική ομάδα:

Κυριακή Αγαπητού – Ψυχολόγος

Μαρία Βρεττοπούλου- Ψυχολόγος

Μαρίνα Γκούβερη- Κοινωνική λειτουργός

Χρυσούλα Δημητρακάκη- Ψυχολόγος

Ευαγγελία Κατέρη- Ψυχολόγος

Γιώργος Μπουρούς- Παιδοψυχίατρος

Γιούλη Παπανικολάου- Κοινωνική λειτουργός

Γιώργος Τσουβέλας – Ψυχολόγος

Μαρία Τσούγκου- Παιδοψυχίατρος

Μαρία Ψαρράκου- Ψυχολόγος

Άννα Σαλβάνου (επικοινωνιολόγος)

INFO

Ώρες λειτουργίας τής Μονάδας: Δευτέρα έως Πέμπτη 09.00-21.00, Παρασκευή 09.00-14.00.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2831053100-53105

Οδός Ζαμπελίου 32.

http://www.gma-ich.gr/

e-mail: [email protected]

 

 

Πειραίας: Aπίστευτο βίντεο ντοκουμέντο – 70χρονη έπεσε στη θάλασσα προσπαθώντας να πιάσει τη βαλίτσα της

Πειραιάς

Πειραίας: Aπίστευτο βίντεο ντοκουμέντο – 70χρονη έπεσε στη θάλασσα προσπαθώντας να πιάσει τη βαλίτσα της

Παρολίγο τραγωδία πήγε να συμβεί στο λιμάνι του Πειραιά με μια 70χρονη γυναίκα από τη…

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

4950603

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

«Εύχομαι τα παιδιά τους να μην τους δουν ποτέ όπως σε είδα εγώ. Ο Θεός…

Συγκλονίζει η σύζυγος του Καλλιάνου: «Δεν είναι καλά ψυχολογικά, έχουν στερέψει τα δάκρυα» (Video)

kallianos copy 4

Συγκλονίζει η σύζυγος του Καλλιάνου: «Δεν είναι καλά ψυχολογικά, έχουν στερέψει τα δάκρυα» (Video)

«Είναι στο αυτοκίνητο, κάνει βόλτες, δε μπορεί να ηρεμήσει, δεν τον χωράει ο τόπος. Δεν…

Πλακιάς για Φλέσσα: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα – Δεν φταίω και δεν σκότωσα κανέναν»

InCollage 20240425 140114310

Πλακιάς για Φλέσσα: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα – Δεν φταίω και δεν σκότωσα κανέναν»

«Θα ήθελα να μην αναφέρετε πάλι το όνομα ΤΕΜΠΗ ,δεν γνωρίζετε μην μιλάτε», τόνισε ο…