Unity: 161 μουσικοί και συγκροτήματα στο πλευρό των προσφύγων της Μόριας

Το UNITY είναι μια διαδικτυακή συλλογή από διαφορετικά είδη μουσικής, από τους 1000mods μέχρι τον Εισβολέα και από τους Planet of Zeus μέχρι τα Υπόγεια Ρεύματα και άλλους πολλούς που ήθελαν να εκφράσουν την άμεση υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους.   

5141699

«Μια πολιτισμένη κοινωνία φαίνεται από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους αδύναμους. Σε μια εποχή που κάποιοι ‘απολίτιστοι’ μιλούν για ‘αλλοίωση πολιτισμού’, πρέπει να υπάρξει μια ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης ότι πρώτα είμαστε Άνθρωποι. Αυτό είναι χρέος όλων των ανθρώπων και ειδικά των καλλιτεχνών, οι οποιοι είναι ανθρωποι του πολιτισμού. Εμείς αισθανόμαστε πως η γλώσσα της μουσικής ενώνει τον κόσμο. Γι’ αυτό παίζουμε μουσική…». 

Οι Nightstalker είναι ένα από τα συγκροτήματα που συμμετέχουν στην ψηφιακή συλλογή «Unity – In Solidarity With the Refugees οf Moria Camp» που είναι από χθες διαθέσιμη στο Bandcamp και τα λόγια του Ανδρέα Λάγιου, μπασίστα του συγκροτήματος, περικλείουν όλη τη φιλοσοφία της διαδικτυακής καμπάνιας αλλά και τη διάθεση με την οποία οι καλλιτέχνες συμμετέχουν σε αυτήν.

Δύο εβδομάδες μετά την καταστροφή του καταυλισμού της Μόριας και λίγες μόλις μέρες μετά τη μεταφορά ορισμένων εξ αυτών στο Καρά Τεπέ μια ομάδα ανθρώπων που δραστηριοποιούνται έντονα σε ζητήματα αλληλεγγύης σκέφτηκαν να κυκλοφορήσουν αυτήν τη συλλογή με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων που θα αξιοποιηθούν για την προμήθεια αγαθών ανάλογα με τις ανάγκες των προσφύγων που εγκαθίστανται στη δομή του Καρά Τεπέ. 

«Η ιδέα γεννήθηκε μέσα από ένα facebook chat μόλις είδαμε τις καταστροφές στη Μόρια και τους ανθρώπους κάθε ηλικίας που βρέθηκαν κυριολεκτικά στον δρόμο. Δε σου κρύβω ότι ενώ γνωρίζαμε την πολυπάθεια της Λέσβου σε αυτό το θέμα, οι εικόνες και τα νούμερα που ακούσαμε μας σόκαραν», λέει στο Κουτί της Πανδώρας ο Δ., ένα από τα μέλη της UNITY, ο οποίος εξηγεί και τους λόγους για τους οποίους η ομάδα προτιμά να διατηρεί την ανωνυμία της: «Δε μας ενδιαφέρει να (αυτο)προβληθούμε. Το μόνο που μας απασχολεί είναι ο σκοπός κάθε ενέργειας να επιτυγχάνεται, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν με άλλες δράσεις αλληλεγγύης που αναπτύξαμε. Δεν υπάρχει κανένα ‘σκοτεινό’ σημείο, όπως μπορεί κάποιοι καλοθελητές να νομίζουν». Τα έσοδα του εγχειρήματος θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά αγαθών, βάσει των οδηγιών της Attika Human Support και της Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο, αλλά και άλλων αλληλέγγυων ομάδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και έχουν εικόνα των αναγκών, οι οποίες συνεχώς μεταβάλλονται. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει ο Δ., «ξέρουμε ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ανάγκη για υποστρώματα, καθώς οι σκηνές που έχουν στηθεί δε διαθέτουν» και εξηγεί γιατί η ομάδα κατέληξε στη δημιουργία αυτής της συλλογής. «Είναι κάτι που στην περίοδο του κορονοϊού μπορούσε να υλοποιηθεί πολύ γρήγορα. Όλοι μας σχετιζόμαστε άμεσα με τη μουσική, καθώς στο παρελθόν έχουμε οργανώσει συναυλίες αλληλεγγύου χαρακτήρα, κάτι που διευκόλυνε την επικοινωνία μας με τα συγκροτήματα και τους μουσικούς που ανταποκρίθηκαν αμέσως. Στην πορεία γεννήθηκε και η ιδέα να προστεθούν και άλλα προϊόντα όπως t-shirts, pins, stickers και signed prints, στη δημιουργία των οποίων συνεισέφεραν άνθρωποι διαφόρων ειδικοτήτων με ανεπτυγμένο το αίσθημα της αλληλεγγύης», καταλήγει ο Δ.

Η συλλογή απαρτίζεται από 161 τραγούδια διαφορετικών καλλιτεχνών από διαφορετικά μουσικά είδη. Το Κουτί της Πανδώρας επικοινώνησε με μερικούς από αυτούς, οι οποίοι εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους συμμετείχαν αλλά και γιατί επέλεξαν να στείλουν τα συγκεκριμένα τραγούδια.

«Επιλέξαμε να συμμετέχουμε με το ‘The Dog that No One Wanted’ (Ο σκύλος που κανείς δεν ήθελε) λόγω του θέματος που αγγίζει… μην ξεχνάμε πως σχεδόν 150 χρόνια πριν αγόραζες ανθρώπους όπως σήμερα αγοράζεις ζώα».
Nightstalker

«Όταν μας πρότειναν τη συμμετοχή σε αυτό το εγχείρημα, δε χρειάστηκε να το σκεφτούμε ούτε λεπτό. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας αυτούς. Κανείς σε αυτόν τον κόσμο δεν αξίζει να ζει μια ολόκληρη ζωή αναζητώντας μια άλλη, καλύτερη. Οι στίχοι του ‘Sea Bastards’, που δώσαμε για τη συλλογή, αν και γράφτηκαν με αφορμή άλλα βιώματα, φαντάζουν, πια, οριακά προφητικοί στα όσα λένε, οπότε ήταν μονόδρομος για εμάς η επιλογή του.
PLANET OF ZEUS

«Αυτό το απάνθρωπο  χωρίς έλεος σύστημα του νεοφιλελευθερισμού που με ακραία επίθεση και λύσσα δείχνει τα δόντια του απέναντι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, αναγκάζοντάς τους με βία να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, τις οικογένειές τους και τα σπίτια τους είναι το ίδιο σάπιο σύστημα που δημιουργεί πολέμους στο βωμό του κέρδους, με κύριο εκφραστή τις κυβερνήσεις και τα κράτη που το υπερασπίζονται. Είναι αυτό που πνίγει ανθρώπους σε θάλασσες, τους  φυλακίζει και τους στοιβάζει σε τρισάθλιες συνθήκες  διαβίωσης σε «κέντρα υποδοχής»  (σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης δλδ.). Γι’ αυτό λοιπόν μαζί  με εκατοντάδες καλλιτέχνες τασσόμαστε στο πλευρό των προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια και το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας μέσω αυτής της πρωτοβουλίας.
1000mods
 
«Η συμμετοχή μας στη συλλογή UNITY, μια σπουδαία πρωτοβουλία από ανθρώπους με μεράκι, ανιδιοτέλεια και διάθεση να βοηθήσουν, κρίνεται επιτακτική τόσο από πρακτικη όσο, κυρίως, από ανθρωπιστική σκοπιά. Η μικρή μας συμβολή για να ελαφρύνουμε όσο το δυνατόν τους συνανθρώπους μας που κουβαλούν ερείπια μέσα τους είναι δεδομένη και αυτονόητη. Όποιοι κι αν είναι, απ όπου κι αν έρχονται. Μακάρι αυτή και αντίστοιχες προσπάθειες να τύχουν όσο μεγαλύτερης αποδοχής γίνεται ώστε να δοθεί μια μικρή ανάσα σε όλους αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους στη Λέσβο.Η τέχνη οφείλει να ενώνει και να βοηθάει και κινήσεις σαν τη συγκεκριμένη το αποδεικνύουν εμπράκτως, εκεί που μετράει περισσότερο».
Γιώργος Τζαβάρας, Γιάννης Βογιατζής – Need

«Ανθρωπιά και αξιοπρέπεια. Αυτές είναι οι έννοιες που σου έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι τι περνούν αυτοί οι άνθρωποι. Ο λόγος που ως Nighftall συμμετέχουμε με το ‘Diva’  είναι γιατί πρόκειται για την προσωποποίηση της αξιοπρεπούς ζωής που γυρίζει την πλάτη σε αυτούς τους ανθρώπους. Το ‘Bless Those Who Weep’ των The Slayerking είναι οι άνθρωποι που τείνουν χείρα βοηθείας αν και αλλόθρησκοι και ξένοι προς την κουλτούρα αυτών που βοηθούν. Ο Ανθρωπος πάνω απ’ όλα».
Ευθύμης Καραδήμας, Nightfall – The Slayerking

«Σε μια εποχή που μας αναγκάζει να αντιμετωπίζουμε απαγορεύσεις, μας οδηγεί σε διχασμούς και κλείνει τα μάτια στην ενσυναίσθηση, εμείς αποφασίσαμε να συσπειρωθούμε και για ακόμη μία φορά να δείξουμε έμπρακτα τον ανθρωπισμό μας και την καλοσύνη μας. Ως ομάδα, δεν θα μπορούσαμε να απέχουμε. Διαλέξαμε το Euthanesia πολύ συνειδητά, καθώς το κομμάτι περιγράφει έναν φανταστικό κόσμο φωτιάς και αέρα και χάους – από αυτά που δεν περιμένεις ή απλά δεν θες να συμβούν. Κι όμως, η φαντασία υπήρξε μέτρια μπροστά στην κόλαση της πραγματικότητας. Ο κόσμος θα ήταν καλύτερος αν οι άνθρωποι πορευόμασταν ενωμένοι. Με τη δράση Unity Solidarity, γινόμαστε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο».
POEM

«Γίνεται εδώ και χρόνια μια έντονη συζήτηση για το προσφυγικό, στην οποία συνήθως απεμπολείται κάθε ανθρωπιά. Οι μάζες ξεριζωμένων ονομάζονται δυσβάσταχτοι αριθμοί, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ονομάζονται κλειστές δομές και οι αιτίες των ξεριζωμών (αλλά και των εγκλωβισμών) γίνονται μια δευτερεύουσα φιλολογική συζήτηση. Όταν γράφαμε το Cinder με τους Mother of Millions –τραγούδι με το οποίο συμμετέχουμε στην συλλογή Unity- είχαμε στο μυαλό μας την εικόνα φλεγόμενων σπιτιών από βομβαρδισμούς. Η εικόνα της φλεγόμενης εξορίας είναι μια σκέψη που ομολογουμένως ήταν δύσκολο να προβλεφθεί. Ας ενισχύσουμε αυτήν την πρωτοβουλία αγοράζοντας την συλλογή και το merch που τη συνοδεύει, γιατί σε πρώτο επίπεδο οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να ζήσουν. Σε επόμενο επίπεδο μπορούμε να επαναφέρουμε τη συζήτηση και στο ποιός βομβαρδίζει και δημιουργεί πρόσφυγες αλλά και στη βάση της διεκδίκησης, στο πλάι των προσφύγων, για καμία άλλη κλειστή ή ανοιχτή δομή, να τους δοθούν τα κατάλληλα έγγραφα για να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους».
Κώστας Κωνσταντινίδης, Mother of Millions

Εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα της UNITY στο facebook

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…