UNESCO: Το Βραβείο Ελευθερίας του Τύπου στη Μαρία Ρέσα

Η ερευνήτρια δημοσιογράφος Μαρία Ρέσα από τις Φιλιππίνες ανακηρύχθηκε η νικήτρια για το 2021 του παγκόσμιου Βραβείου Ελευθερίας του Τύπου της UNESCO - Γκιγιέρμο Κάνο, μετά την εισήγηση διεθνούς κριτικής επιτροπής που συγκροτούν επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης, ανακοίνωσε η διεθνής οργάνωση που εδρεύει στο Παρίσι.

Maria onstage 002 0

Οι έρευνες της Μαρία Ρέσα, 57 ετών, διευθύντριας του διαδικτυακού μέσου Rappler, της έχουν κοστίσει τα τελευταία χρόνια πολλές δικαστικές διαμάχες, απειλές και κυβερνο-παρενόχληση, υπενθυμίζει η οργάνωση του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO).

Αυτή η πρώην ερευνήτρια δημοσιογράφος στη νοτιοανατολική Ασία για το CNN, που συμμετέχει στην υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου, “συνελήφθη για φερόμενα αδικήματα που συνδέονταν με την άσκηση του επαγγέλματός της”, ενώ “έφθασε να λαμβάνει κατά μέσο όρο περισσότερα από 90 μηνύματα μίσους την ώρα στο Facebook “, διευκρινίζει η UNESCO.

Ο σταθερός αγώνας της Μαρίας Ρέσα για την ελευθερία της έκφρασης είναι παράδειγμα για πολλούς δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο“, δήλωσε η πρόεδρος της διεθνούς επιτροπής του Βραβείου, Μαριλού Μαστροτζιοβάνι. “Η περίπτωσή της είναι εμβληματική των παγκόσμιων τάσεων που αντιπροσωπεύουν μια πραγματική απειλή για την ελευθερία του Τύπου και συνεπώς για τη δημοκρατία”, πρόσθεσε η Ιταλίδα ερευνήτρια δημοσιογράφος, την οποία επικαλείται η ανακοίνωση της UNESCO.

Η τελετή απονομής του βραβείου, που συνοδεύεται από οικονομικό έπαθλο 25.000 δολαρίων και φέρει το όνομα Κολομβιανού δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε το 1986, θα μεταδοθεί διαδικτυακά στις 2 Μαΐου από το Ουίντουκ της Ναμίμπιας.

Από τις 29 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου, η UNESCO διοργανώνει στο Ουίντουκ “διάσκεψη για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου” (που τιμάται στις 3 Μαΐου), η οποία αναμένεται να είναι “η ευκαιρία για επαγγελματίες δημοσιογράφους και άλλους παράγοντες του τομέα των μέσων ενημέρωσης να διεκδικήσουν επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των απειλών κατά των ανεξάρτητων και τοπικών μέσων πληροφόρησης σε όλο τον κόσμο, οι οποίες επιδεινώθηκαν από την πανδημία Covid-19”.

Σαράντα σύνοδοι θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της πενθήμερης διάσκεψης, εκ των οποίων τρεις θεματικές συζητήσεις για προβλήματα που επηρεάζουν σήμερα τη βιωσιμότητα των μέσων ενημέρωσης, τη διαφάνεια των διαδικτυακών πλατφορμών και τρόπους ενίσχυσης του γραμματισμού στα μέσα ενημέρωσης και την επικοινωνία.

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…