Newsroom

Newsroom

"Un Condor" του Γιάννη Κολόζη: Ένα road trip στην ιστορία της Χιλής

Μετά τη βράβευσή του από το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου της Αθήνας, το ντοκιμαντέρ “UN CONDOR” σε σκηνοθεσία ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΛΟΖΗ εξασφάλισε την προβολή του στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema.

57ed2a381dc52479088b4945

Η βραβευμένη προσωπική παραγωγή του Γιάννη Κολόζη ακολουθεί το ταξίδι επιστροφής του Sergio Contreras στη Χιλή μετά από 38 χρόνια.

Από το Σέφιλντ της Αγγλίας στο Πούντα Αρένας, τη νότια άκρη του κόσμου και από τα επιβλητικά Τόρρες ντελ Πάινε στo Σαντιάγο και στην έρημο Ατακάμα, το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την ιστορία ενός ανθρώπου που στα 17 του αναγκάστηκε να φύγει μακριά από τη Χιλή της χούντας, να αυτοεξοριστεί και να ζήσει τη δική του μεγάλη περιπέτεια. Ο Sergio, γεμάτος θετική ενέργεια, δεν περιγράφει τη δραματική ζωή ενός Χιλιανού εξόριστου, αλλά τη σύνθεση όλων των αρνητικών και θετικών στιγμών της ζωής ενός ανθρώπου που ξέρει να επιβιώνει και να εξελίσσεται. Μέσα από ένα road trip από τον νότο ως τον βορρά της Χιλής, μια προσωπική ιστορία συνδέεται με την ιστορία του σύγχρονου κόσμου.

Ο Sergio γεννήθηκε σε πλούσια οικογένεια, η μητέρα του ήταν η υπηρέτρια. Περνώντας από μια κρυφή ζωή, σε μια ζωή στη φτώχεια, αποφάσισε να φτιάξει τη δική του ζωή. Έφυγε από τη Χιλή το Νοέμβριο του 1973, λίγους μήνες μετά την πτώση του Salvador Allende από τον Pinochet. Μετά από ένα μεγάλο ταξίδι κατέληξε στο Σέφιλντ της Αγγλίας.

Το 2011 επισκέφθηκε τη Χιλή για πρώτη φορά από τότε που αποφάσισε να αυτοεξοριστεί. Το “UN CONDOR” τον ακολουθεί σε αυτό το ταξίδι προσπαθώντας να καταγράψει τον κοινό χρόνο ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν.

Πρόκειται για ένα ταξίδι επιστροφής στα πάτρια εδάφη των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν.

Διάρκεια ταινίας: 70 λεπτά

Η ΙΣΤΟΡΙΑ του SERGIO CONTRERAS

Ο Sergio Contreras γεννήθηκε σε μια πλούσια οικογένεια, η μητέρα του ήταν η καμαριέρα. Από μια ζωή στην οποία κρατήθηκε μυστική, σε μια ζωή μέσα στη φτώχεια.

Ο Sergio μεγάλωσε στην περιοχή μέσα σε μια σκληρή πολιτική ατμόσφαιρα, ο παππούς του ένας ριζοσπάστης αντι-Franco που είχε καταφύγει στη Χιλή από τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο και ο πατέρας του υποστηρικτής της δεξιάς. Ο Sergio κατανόησε τη σημασία της πολιτικής από πολύ νεαρή ηλικία. Είχε ήδη ενταχθεί στην νεολαία του Σοσιαλιστικού Κόμματος όταν ήταν 15, ως υποστηρικτής του Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Ο ίδιος αυτοεξορίστηκε, τον Νοέμβριο του 1973, λίγους μήνες αφότου ο Πινοτσέτ ανέτρεψε την κυβέρνηση Αλιέντε στη Χιλή. Ήταν 17 ετών.

Όταν ο Αουγκούστο Πινοσέτ ανέλαβε δια της βίας στη Χιλή, ό, τι ο Sergio ήλπιζε φάνηκε να κομματιάζεται. Η βία του καθεστώτος Πινοσέτ ήταν τεράστια. Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, βασανίστηκαν και εξαφανίστηκαν στη διάρκεια των 17 χρόνων της δικτατορίας του Πινοσέτ. Ο ίδιος αυτοεξορίστηκε, τον Νοέμβριο του 1973, λίγους μήνες αφότου ο Πινοτσέτ ανέτρεψε την κυβέρνηση Αλιέντε στη Χιλή. Ο Sergio ήταν 17 ετών.

Μετά από ένα μακρύ ταξίδι κατέληξε στο Σέφιλντ της Αγγλίας. Τριάντα οκτώ χρόνια μετά αποφάσισε να κάνει το πρώτο του ταξίδι στη Χιλή από τότε που έφυγε. Τον ακολουθούμε μέσα από αυτό το ταξίδι, προσπαθώντας να αισθανθούμε τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος.

Αυτό δεν είναι η δραματική ιστορία ενός Χιλιανού εξορισμένου, αλλά μια σύνθεση όλων των αρνητικών και θετικών στιγμών της ζωής, ενός ανθρώπου που ξέρει πώς να επιβιώνει και να εξελίσσεται. Έχοντας ως οδηγό μια έμφυτη αίσθηση της δικαιοσύνης που είναι η πηγή της αληθινής πολιτικής σκέψης, ο Sergio, γεμάτος αισιοδοξία και θετική ενέργεια, μας περιγράφει την αιώνια ιστορία των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

από τον Γιάννη Κολόζη

“Γνώρισα τον Sergio στο Σέφιλντ της Αγγλίας το 2005, σε μια προβολή ντοκιμαντέρ για τον Σαλβαδόρ Αλιέντε. Από τότε, η ιδέα της δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ για την ιστορία της ζωής του είχε κολλήσει στο μυαλό μου. Ο τρόπος που αυτός κράτησε μια θετική ενέργεια κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες ήταν κάτι που με εξέπληξε. Δέκα χρόνια αργότερα, έχω φτιάξει ένα ντοκιμαντέρ για την επιστροφή του Sergio στη χώρα του Σαλβαδόρ Αλιέντε. Κάτω από δύσκολες συνθήκες. Έχοντας να κατευθύνω ταινία και επεξεργασία μόνος μου, με δικό μου προϋπολογισμό, ο Sergio συνεχίζει να με εκπλήσσει.

Ο Sergio κατάφερε να πάει πίσω στη Χιλή για πρώτη φορά μετά από 38 χρόνια αυτό-εξορίας το 2011. Όταν μου είπε ότι θα κάνει το ταξίδι αποφάσισα να πάω μαζί του αμέσως. Συναντηθήκαμε στο Σέφιλντ και στη συνέχεια πήρε το αεροπλάνο για τη Χιλή, αλλά δεν καταφέραμε αν ταξιδέψουμε με το ίδιο αεροπλάνο, ήμασταν θύματα μιας απάτης εισιτηρίου. Έφυγε με το γιο του και έπρεπε να βρω άλλο εισιτήριο από το Λονδίνο αυτή τη φορά, δαπάνησα έτσι σχεδόν όλα τα χρήματα που είχα για το υπόλοιπο του ταξιδιού …

Αλλά και πάλι, αυτή η εμπειρία έχει κάτι που την κάνει μια καταπληκτική περιπέτεια. Έχουμε ταξιδέψει σε Πούντα Αρένας μόλις λίγο πιο βόρεια από Tierra del Fuego, νότια όπως πάει πριν φτάσετε το Νότιο Πόλο, στη συνέχεια, στο Σαντιάγο, Βίνια ντελ Μαρ, Valparaiso και στη συνέχεια 19 ώρες με το αυτοκίνητο, τέσσερα άτομα στο πίσω κάθισμα προς Αντοφαγκάστα , που περιβάλλεται από την έρημο Ατακάμα, το πιο ξηρό μέρος στη γη. Συναντηθήκαμε οι περισσότεροι από την οικογένεια και τους φίλους του. Τι ταξίδι … Και ένας πολύ καλός τρόπος να ξεδιπλωθεί η ιστορία του Sergio.”

Η διαδικασία παραγωγής, post production, της ταινίας ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2015 μετά από την πολύτιμη συνεισφορά χρηματοδοτικής καμπάνιας, πλήθους ανθρώπων, έτσι ώστε να μπορεί να ολοκληρώσει όλες τις τεχνικές φάσεις.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΟΖΗΣ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ο Γιάννης Κολόζης είναι

σκηνοθέτης, διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ, γνωστός για τα Get Lost (2006), τη Χιλή στην Καρδιά Μου (2006). και Un Condor (2015).

Απόφοιτος του τμήματος ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και με μεταπτυχιακές σπουδές στο Northern Media School του Sheffield στην Αγγλία με ειδίκευση στην σκηνοθεσία και την διεύθυνση φωτογραφίας. Το 2002-2003 συμμετείχε ως βοηθός σκηνοθέτη στις σειρές ντοκιμαντέρ Ου Τόπος και Αιγαίο Νυν και Αει για την ΕΡΤ. Το 2004 εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη στο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ Το Πήδημα του Κατσαντώνη και ο Μπάρμπα Λάμπρος του Γιώργου Κολόζη. Έχει σκηνοθετήσει τις βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας SoundRoom (2005) και Get Lost (2006). Την περίοδο 2006-2007 ανέλαβε τη σκηνοθεσία και τη διεύθυνση φωτογραφίας στην δημιουργία 52 ημίωρων ντοκιμαντέρ για τους νομούς της Ελλάδας για την Εγκυκλοπαίδεια ΔΟΜΗ. Έχει εργαστεί ως μοντέρ και διευθυντής φωτογραφίας σε πλήθος παραγωγών (Η Συμφωνία των Βουνών (2007), Μάνος Χατζιδάκις – Είδωλο στον Καθρέφτη (2007), Ο Πλανευτής του Γράμμου (2008), Dry Stone Roots (2008), Αριστερά Δεξιά (2009), Νυχτερινή Βάρδια (2010), Άνυδρη Γη (2011), Αθηνά εκ του Μηδενός (2012), Εργαστήρι Αιώνων (2013), Memento Mori (2015) κ.α.) Το 2009 ταξίδεψε στην Αργεντινή για να κινηματογραφήσει ένα ντοκιμαντέρ για την μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας, μέρος του οποίου χρησιμοποιήθηκε στο ντοκιμαντέρ Άνυδρη Γη για την ΕΡΤ. Από το 2012 συμμετέχει στην παραγωγή και σκηνοθεσία μουσικών βίντεο με την ομάδα Shoot the Band. Το πρώτο του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ “UN CONDOR” γυρίστηκε στην Χιλή, έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Τμήμα του Φεστιβαλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας με τα βραβεία Καλύτερης Σκηνοθεσίας και 2ου Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους και στο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας με τα βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και Βραβείο Κοινού.

«Η φυγή του έγινε προφανώς στο πλαίσιο του πραξικοπήματος του Πινοτσέτ, καθώς ο Σέρχιο, 17 χρονών τότε, ήταν πολιτικοποιημένος από νέος. Μόλις έγινε το πραξικόπημα έπρεπε να πάει φαντάρος. Βλέποντας τι γινόταν στη Χιλή αποφάσισε να μην το κάνει και να φύγει, αλλιώς ως αντιρρησίας θα οδηγούνταν στη φυλακή ή στην εξορία. Ο Σέρχιο έχει γενικά τάσεις φυγής. Δεν ήταν απλά η φυγή για πολιτικούς λόγους που τον παρακίνησε, αλλά το ταξίδι. Θα μπορούσε να έχει γυρίσει νωρίτερα, αλλά γενικά παίρνει το χρόνο του. Γι’ αυτό και κατάφερε να επιστρέψει μετά από 38 χρόνια. Δεν ήταν εύκολα τα πράγματα, δεν είχε ανθρώπους να επικοινωνεί στην πατρίδα του, είχε θέματα με την οικογένειά του. Αποφάσισε να γυρίσει μετά από πολλή σκέψη κι αφού είχε πέσει πριν από πολλά χρόνια η δικτατορία στη Χιλή.»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΟΖΗΣ

(Συνέντευξη Τύπου σκηνοθετών 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2015)

“Η ταινία αυτή ήταν ένα μεγάλο ταξίδι για μένα. Ένα ταξίδι που ακόμη συνεχιζεται.”

SERGIO CONTRERAS

ΒΡΑΒΕΙΑ

• Καλύτερη Σκηνοθεσία | Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας 2015

• 2ο Καλύτερο Ντοκιμαντέρ | Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας 2015

• Καλύτερο Ντοκιμαντέρ | Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου της Αθήνας το 2015

• Βραβείο Κοινού | Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου της Αθήνας το 2015

• Ελληνική Ταινία Lovers Λέσχη Βραβείο Κοινού | Λονδίνο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2016

• 3ο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ | Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ιεράπετρας 2016

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Θεσσαλονίκη Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ | 19/3 & 21/3/2015 | Επίσημο Διεθνές Πρόγραμμα

Lab Art Cafe – Κως, Ελλάδα | 22/4/2015 | Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Περιφερειακές

Χαλκίδα Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ | 17/10/2015 | Καλύτερη Σκηνοθεσία & 2ο καλύτερο βραβεία Ντοκιμαντέρ

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Digital | 22/12/2015 | Best Βραβεία Ντοκιμαντέρ & Κοινού

Πελοπόννησος Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ | Καλαμάτα – 23/1/2016 | Αμαλιάδα – 24/1/2016 | Άργους – 28/1/2016

Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου – Village Cinemas Παγκράτι | 01.03.2016 | Ταινίες Υποψηφιότητα για ΗΡΑ Βραβεία

Ίδρυμα ARTos – Λευκωσία, Κύπρος | 03.10.2016 | Βραβευμένες ταινίες από το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας

Διεθνές Φεστιβάλ σκηνοθέτης Νίκαια – Νίκαια, Γαλλία | 05.08.2016 | Υποψηφιότητα για Καλύτερης Σκηνοθεσίας Εξωτερικών Ντοκιμαντέρ

Λονδίνο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου – Λονδίνο, Αγγλία | 19/5/2016 | Βραβείο Κοινού Ελληνικής Ταινίας Lovers Λέσχη

Soleluna Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ – Παλέρμο, Ιταλία | 21/6/2016 | Επίσημη Ανταγωνισμού

Άλσος Παλαιολόγου – Νέα Ιωνία, Αθήνα, Ελλάδα | 30/6/2016 | Νέα Ιωνία κινηματογράφου Νύχτες

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ιεράπετρας | 7/8 & 08.10.2016 | 3ο καλύτερο Ντοκιμαντέρ

ONLINE ΦΕΣΤΙΒΑΛ

LA CineFest 2016 | Επίσημη Επιλογή

Χονγκ Κονγκ Arthouse Φεστιβάλ Κινηματογράφου 2016 | Επίσημη Επιλογή

Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου (Mainstream & Υπόγεια) 2016 | Επίσημη Επιλογή 

>

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…