Newsroom

Newsroom

"Un Condor": Το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ του Γιάννη Κολόζη στην Αλκυονίδα

Η Αλκυονίς new star art cinema παρουσιάζει στις κινηματογραφικές αίθουσες από την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ του Γιάννη Κολόζη, Un condor.

57f533341dc5249a2d8b456d

Μετά τη βράβευσή του από το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογραφού της Αθήνας, το ντοκιμαντέρ “UN CONDOR” σε σκηνοθεσία ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΛΟΖΗ εξασφάλισε την προβολή του στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema.

Η βραβευμένη προσωπική παραγωγή του Γιάννη Κολόζη ακολουθεί το ταξίδι επιστροφής του Sergio Contreras στη Χιλή μετά από 38 χρόνια. Από το Σέφιλντ της Αγγλίας, στο Πούντα Αρένας, τη νότια άκρη του κόσμου και από τα επιβλητικά Τόρρες ντελ Πάινε στo Σαντιάγο και στην έρημο Ατακάμα, το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την ιστορία ενός ανθρώπου που στα 17 του αναγκάστηκε να φύγει μακριά από τη Χιλή της χούντας, να αυτοεξοριστεί και να ζήσει τη δική του μεγάλη περιπέτεια. Ο Sergio, γεμάτος θετική ενέργεια, δεν περιγράφει τη δραματική ζωή ενός Χιλιανού εξόριστου, αλλά τη σύνθεση όλων των αρνητικών και θετικών στιγμών της ζωής ενός ανθρώπου που ξέρει να επιβιώνει και να εξελίσσεται. Μέσα από ένα road trip από τον νότο ως τον βορρά της Χιλής, μια προσωπική ιστορία συνδέεται με την ιστορία του σύγχρονου κόσμου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ του SERGIO CONTRERAS

Ο Sergio γεννήθηκε σε πλούσια οικογένεια, η μητέρα του ήταν η υπηρέτρια. Περνώντας από μια κρυφή ζωή, σε μια ζωή στη φτώχεια, αποφάσισε να φτιάξει τη δική του ζωή.

Μεγάλωσε μέσα σε μια σκληρή πολιτική ατμόσφαιρα, ο παππούς του ήταν ένας ριζοσπάστης αντιφασίστας που είχε καταφύγει στη Χιλή από τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο ενώ ο πατέρας του ήταν υποστηρικτής της δεξιάς. Ο Sergio κατανόησε τη σημασία της πολιτικής από πολύ νεαρή ηλικία. Είχε ήδη ενταχθεί στην νεολαία του Σοσιαλιστικού Κόμματος όταν ήταν 15, ως υποστηρικτής του Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Όταν τον Σεπτέμβριο του 1973 ο Αουγκούστο Πινοσέτ κατέλαβε δια της βίας την εξουσία στη Χιλή, οι ελπίδες του Segio για μια άλλη ζωή κομματιάστηκαν. Η βία του καθεστώτος Πινοσέτ ήταν τρομακτική. Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, βασανίστηκαν και εξαφανίστηκαν κατά την διάρκεια των 17 χρόνων της δικτατορίας του Πινοσέτ. Ο Sergio αυτοεξορίστηκε, τον Νοέμβριο του 1973, λίγους μήνες μετά. Μετά από ένα μεγάλο ταξίδι κατέληξε στο Σέφιλντ της Αγγλίας. Το 2011 επισκέφθηκε τη Χιλή για πρώτη φορά από τότε που αποφάσισε να αυτοεξοριστεί. Το “UN CONDOR” τον ακολουθεί σε αυτό το ταξίδι προσπαθώντας να καταγράψει τον κοινό χρόνο ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ από τον Γιάννη κολόζη

“Γνώρισα τον Sergio στο Σέφιλντ της Αγγλίας το 2005, σε μια προβολή ενός ντοκιμαντέρ του Patricio Guzman για τον Salvador Allende. Από τότε, η ιδέα της δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ για την ιστορία της ζωής του είχε κολλήσει στο μυαλό μου. Η αισιόδοξη ματιά του για τη ζωή ενώ είχε ζήσει μέσα σε τόσο δύσκολες συνθήκες, ήταν κάτι που με ενθουσίασε. Δέκα χρόνια αργότερα, έφτιαξα ένα ντοκιμαντέρ για την επιστροφή του Sergio στη χώρα του Allende. Κάτω από δύσκολες συνθήκες. Έχοντας να σκηνοθετήσω, να κινηματογραφήσω και να μοντάρω την ταινία μόνος μου και με προσωπική χρηματοδότηση. Ο Sergio συνεχίζει να με συναρπάζει.

Ο Sergio κατάφερε να πάει πίσω στη Χιλή για πρώτη φορά μετά από 38 χρόνια αυτό-εξορίας το 2011. Όταν μου είπε ότι θα κάνει το ταξίδι αποφάσισα να πάω μαζί του αμέσως. Συναντηθήκαμε στο Σέφιλντ, αλλά δεν καταφέραμε αν ταξιδέψουμε με το ίδιο αεροπλάνο, πέσαμε θύματα μιας απάτης εισιτηρίων. Έφυγε με το γιο του και έπρεπε να βρω άλλο εισιτήριο, από το Λονδίνο αυτή τη φορά, δαπάνησα έτσι σχεδόν όλα τα χρήματα που είχα για το υπόλοιπο του ταξιδιού.

Κι όμως, αυτή η εμπειρία τελικά πρόσθεσε κάτι στην περιπέτειά μας. Ταξιδέψαμε από το Πούντα Αρένας, στο Σαντιάγο, στη Βίνια ντελ Μαρ, στο Βαλπαραϊσο και στη συνέχεια 19 ώρες με το αυτοκίνητο, τέσσερα άτομα στο πίσω κάθισμα προς την Αντοφαγκάστα, που περιβάλλεται από την έρημο Ατακάμα, το πιο ξηρό μέρος στη γη. Συναντήσαμε τους περισσότερους από την οικογένεια και τους φίλους του. Τι ταξίδι… Και ο καλύτερος τρόπος να ξεδιπλωθεί η ιστορία του Sergio.”

Το post production της ταινίας ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2015 μετά από την πολύτιμη συνεισφορά καμπάνιας crowdfunding, ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΟΖΗΣ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ο Γιάννης Κολόζης είναι σκηνοθέτης και μοντέρ γνωστός για τα SoundRoom (2005), Get Lost (2006) και Un Condor (2015).

Απόφοιτος του τμήματος ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και με μεταπτυχιακές σπουδές στο Northern Media School του Sheffield στην Αγγλία με ειδίκευση στην σκηνοθεσία και την διεύθυνση φωτογραφίας. Το 2002-2003 συμμετείχε ως βοηθός σκηνοθέτη στις σειρές ντοκιμαντέρ Ου Τόπος και Αιγαίο Νυν και Αει για την ΕΡΤ. Το 2004 εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη στο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ Το Πήδημα του Κατσαντώνη και ο Μπάρμπα Λάμπρος του Γιώργου Κολόζη. Έχει σκηνοθετήσει τις βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας SoundRoom (2005) και Get Lost (2006). Την περίοδο 2006-2007 ανέλαβε τη σκηνοθεσία και τη διεύθυνση φωτογραφίας στην δημιουργία 52 ημίωρων ντοκιμαντέρ για τους νομούς της Ελλάδας για την Εγκυκλοπαίδεια ΔΟΜΗ. Έχει εργαστεί ως μοντέρ και διευθυντής φωτογραφίας σε πλήθος παραγωγών (Η Συμφωνία των Βουνών (2007), Ο Πλανευτής του Γράμμου (2008), Dry Stone Roots (2008), Αριστερά Δεξιά (2009), Νυχτερινή Βάρδια (2010), Άνυδρη Γη (2011), Αθηνά εκ του Μηδενός (2012), Εργαστήρι Αιώνων (2013), Memento Mori (2016) κ.α.) Το 2009 ταξίδεψε στην Αργεντινή για να κινηματογραφήσει ένα ντοκιμαντέρ για την μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας, μέρος του οποίου χρησιμοποιήθηκε στο ντοκιμαντέρ “Άνυδρη Γη” για την ΕΡΤ. Από το 2012 συμμετέχει στην παραγωγή και σκηνοθεσία μουσικών βίντεο με την ομάδα Shoot the Band. Το πρώτο του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ “UN CONDOR” γυρίστηκε στην Χιλή, έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Τμήμα του Φεστιβαλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, συμμετείχε και διακρίθηκε σε πολλά φεστιβάλ.

«Η φυγή του έγινε στο πλαίσιο του πραξικοπήματος του Πινοτσέτ, καθώς ο Σέρχιο, 17 χρονών τότε, ήταν πολιτικοποιημένος από νέος. Μόλις έγινε το πραξικόπημα έπρεπε να πάει φαντάρος. Βλέποντας τι γινόταν στη Χιλή αποφάσισε να φύγει, γιατί ως αντιρρησίας θα οδηγούνταν στη φυλακή ή στην εξορία. Ο Σέρχιο έχει γενικά τάσεις φυγής. Δεν ήταν απλά η φυγή για πολιτικούς λόγους που τον παρακίνησε, αλλά το ίδιο το ταξίδι. Θα μπορούσε να έχει γυρίσει νωρίτερα, αλλά γενικά παίρνει το χρόνο του. Γι’ αυτό και κατάφερε να επιστρέψει μετά από 38 χρόνια. Δεν ήταν εύκολα τα πράγματα, δεν είχε ανθρώπους να επικοινωνεί στην πατρίδα του, είχε θέματα με την οικογένειά του. Αποφάσισε να γυρίσει μετά από πολλή σκέψη κι αφού είχε πέσει πριν από πολλά χρόνια η δικτατορία στη Χιλή.»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΟΖΗΣ (Συνέντευξη Τύπου σκηνοθετών 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2015

ΒΡΑΒΕΙΑ

Καλύτερη Σκηνοθεσία | Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας 2015 2ο Καλύτερο Ντοκιμαντέρ | Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας 2015 Καλύτερο Ντοκιμαντέρ | Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου της Αθήνας το 2015 Βραβείο Κοινού | Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου της Αθήνας το 2015 Βραβείο Κοινού | London Greek Film Festival 2016 3ο Ταινίας Ντοκιμαντέρ | Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ιεράπετρας 2016

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΦΕΣΤΙΒΑΛΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης | 19/3 & 21/3/2015 | Διεθνές Πρόγραμμα

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας | 17/10/2015 | Καλύτερη Σκηνοθεσία & 2ο καλύτερο βραβεία Ντοκιμαντέρ Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας | 22/12/2015 | Βραβεία Ντοκιμαντέρ & Κοινού Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννλησου | Καλαμάτα – 23/1/2016 | Αμαλιάδα – 24/1/2016 | Άργους – 28/1/2016 Intenational Filmmaker Festival, Νίκαια, Γαλλία | 05.08.2016 | Υποψηφιότητα για Καλύτερη Σκηνοθεσίας Ξένου Ντοκιμαντέρ Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου, Αγγλία | 19/5/2016 | Βραβείο Κοινού Soleluna Documentary Festival – Παλέρμο, Ιταλία | 21/6/2016 | Διεθνές Διαγωνιστικό Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας | 7/8 & 08.10.2016 | 3ο καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

UN CONDOR ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 2015

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 79΄

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΜΟΝΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΟΖΗΣ ΑΦΙΣΑ: ΛΟΥΙΖΑ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΟΖΗΣ

Επίσημη ιστοσελιδα του “UN CONDOR”

http://www.uncondor.com

FACEBOOKτου “UN CONDOR” http://www.facebook.com/uncondor/

>

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

eleni vitali 23 940x549 1

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

Δύσκολες ώρες βιώνει η Ελένη Βιτάλη καθώς έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος της αδελφός

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…