Ο Αυστραλός ακτιβιστής του διαδικτύου, Τζούλιαν Ασάνζ (Julian Assange), είναι ελεύθερος μετά από πεντέμισι χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς και αφότου πέρασε τα προηγούμενα επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.
«Ύστερα από 14 χρόνια νομικών μαχών είναι ελεύθερος να πάει στο σπίτι του», όπως είπε στους δημοσιογράφους η δικηγόρος Τζένιφερ Ρόμπινσον έξω από το δικαστήριο της νήσου Σαϊπάν, όπου επικυρώθηκε η συμφωνία του ιδρυτή του WikiLeaks με την αμερικανική δικαιοσύνη.


Η δικαστής Ραμόνα Μανγκλόνα έκανε δεκτή την ομολογία ενοχής του για συνωμοσία με στόχο την απόκτηση και αποκάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, και τον άφησε ελεύθερο λόγω της ποινής που είχε ήδη εκτίσει σε βρετανική φυλακή.
Κατά τη διάρκεια της τρίωρης ακρόασης, ο Τζούλιαν Ασάνζ ομολόγησε την ενοχή του, όπως προέβλεπε η συμφωνία: «Εργαζόμενος ως δημοσιογράφος ενθάρρυνα την πηγή μου να παράσχει πληροφορίες που φέρονταν να είναι απόρρητες, προκειμένου να τις δημοσιοποιήσω», είπε στο δικαστήριο. «Πίστευα ότι η Πρώτη Τροπολογία προστάτευε αυτήν τη δραστηριότητα, αλλά αποδέχομαι ότι ήταν… παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας», συμπλήρωσε ο Ασάνζ.
Julian walks out of Saipan federal court a free man. I can’t stop crying.#AssangeFree #AssangeJet pic.twitter.com/Uee3uKceg0
— Stella Assange #FreeAssangeNOW (@Stella_Assange) June 26, 2024
Ωστόσο ο Ασάνζ δεν μπορεί να επιστρέψει στις ΗΠΑ χωρίς άδεια, διευκρίνισε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του. Από την πλευρά του ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι δήλωσε σήμερα «πολύ ικανοποιημένος».

Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) το WikiLeaks χαιρετίζει την έκβαση που ήταν αποτέλεσμα «μιας παγκόσμιας εκστρατείας» η οποία έφθασε μέχρι τα Ηνωμένα Έθνη. «Καθώς επιστρέφει στην Αυστραλία, ευχαριστούμε όλους όσοι μας στήριξαν, αγωνίστηκαν για εμάς και παρέμειναν πλήρως αφοσιωμένοι στον αγώνα για την ελευθερία του», αναφέρει και συμπληρώνει: «Η ελευθερία του Τζούλιαν είναι η ελευθερία μας».
«Ύστερα από περισσότερα από πέντε χρόνια σε ένα κελί 2×3 μ., απομονωμένος επί 23 ώρες καθημερινά, θα ξαναβρεθεί σύντομα με τη σύζυγό του Στέλα και τα δύο παιδιά τους, τα οποία έχουν γνωρίσει τον πατέρα τους μόνο πίσω από τα κάγκελα», υπογράμμισε το WikiLeaks.

Οι 5 μεγαλύτερες αποκαλύψεις του ιστότοπου που τάραξαν τα νερά παγκοσμίως
Ο Αυστραλός ακτιβιστής του διαδικτύου, ανακίνησε τη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης, όταν σαν σήμερα πριν από 15 χρόνια, ίδρυσε τη διεθνή, μη κερδοσκοπική οργάνωση WikiLeaks. Ο ιστότοπος, αποτέλεσε τον πυρήνα της διαρροής ειδήσεων (news leaks), με τη δημοσίευση των πρώτων αποκαλυπτικών απόρρητων εγγράφων στις 4 Οκτωβρίου 2006.
Η Wikileaks ήρθε για να αλλάξει τον ρου των online καταγγελιών (whistleblowing), δίνοντας ένα εντελώς νέο νόημα στην «ελευθερία της πληροφόρησης». Στόχος της, όπως η ίδια περιγράφει, είναι «να γνωστοποιήσει στο κοινό σημαντικές ειδήσεις και πληροφορίες».
«Μία από τις σημαντικότερες δραστηριότητές μας, είναι η δημοσίευση πρωτότυπου υλικού παράλληλα με τις ειδήσεις μας, έτσι ώστε οι αναγνώστες, οι ιστορικοί και οι επιστήμονες να μπορούν να έρθουν σε επαφή με πειστήρια», αναφέρει. Το website – που δεν σχετίζεται με την Wikipedia παρά το κοινό πρώτο συνθετικό των λέξεων – διαθέτει ένα ανώνυμο “drop box” με στόχο να διασφαλιστεί ότι οι καταγγέλλοντες μπορούν να υποβάλλουν πληροφορίες στον ιστότοπο, χωρίς τον φόβο της δίωξης να ελλοχεύει. Κατά τα πρώτα δέκα χρόνια λειτουργίας της, η σελίδα δημοσίευσε 10 εκατομμύρια έγγραφα online.
Τον Νοέμβριο του 2007, μόλις ένα χρόνο μετά την ίδρυσή της, δημοσιεύθηκαν στο site οι πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του κόλπου Guantanamo Bay, οι οποίες φανέρωσαν ότι ο στρατός είχε αιχμαλωτίσει επιθεωρητές του Ερυθρού Σταυρού, ενώ κρατούσε νέους κρατούμενους σε απομόνωση για δύο εβδομάδες, με σκοπό να τους «συμμορφώσει».
Το 2008, εμφανίστηκαν ευαίσθητες πληροφορίες από την Εκκλησία Scientology, συμπεριλαμβανομένων μυστικών Βίβλων και σημειώσεων του ιδρυτή της, L. Ron Hubbard. Η Εκκλησία απείλησε πως θα καταφύγει σε νομικές διαδικασίες μετά τη διαρροή των απόρρητων πληροφοριών.
Το 2009, περισσότερα από 500.000 εμπιστευτικά μηνύματα σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου έφτασαν στο WikiLeaks, συμπεριλαμβανομένων εκείνων μεταξύ του Πενταγώνου, του FBI, του FEMA και του theNYPD, τα οποία αποκάλυπταν την αντίδρασή τους απέναντι στην καταστροφή.
Έτος – σταθμός για τον Julian Assange και το μέσο του, ήταν το 2010, όταν σε αυτό δημοσιεύτηκαν βίντεο που διέρρευσαν από αμερικανικό ελικόπτερο, στο οποίο απεικονίζεται αεροπορική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 12 άμαχοι Ιρακινοί στη Βαγδάτη, συμπεριλαμβανομένων δύο δημοσιογράφων του Reuters. Αργότερα την ίδια χρονιά, είδαν το φως της δημοσιότητας μισό εκατομμύριο έγγραφα που σχετίζονται με τις επιθέσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, τα οποία περιελάμβαναν πληροφορίες για θανάτους πολιτών, αλλά και ευαίσθητα δεδομένα σχετικά με το ανθρωποκυνηγητό του Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Μία από τις πιο διάσημες διαρροές, σημειώθηκε το 2016 όταν 20.000 emails της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής (Democratic National Committee) έφτασαν στον ιστότοπο. Λίγο αργότερα, το US intelligence διαπίστωσε ότι τα μηνύματα είχαν κλαπεί από Ρώσους χάκερ. Σύμφωνα με τα emails, οι εκπρόσωποι των Δημοκρατικών ευνοούσαν την Hillary Clinton έναντι του αντιπάλου της Sanders, δίνοντάς της εκ των προτέρων τις ερωτήσεις του μεταξύ τους debate. Η διαρροή φαίνεται να επηρέασε την κοινή γνώμη και την έκβαση των προεδρικών εκλογών.
Ειδήσεις σήμερα:
Πού τα βρίσκετε τα λεφτά, μωρέ;
Αποκάλυψη για το δημοσιογράφο της ΕΡΤ: Κακοποιούσε και την πρώην σύζυγό του
Θαψά: Οι σκηνές «εξαφάνισαν» μια από τις ωραιότερες παραλίες της Εύβοιας