Newsroom

Newsroom

Τζορτζ Μπους: Ο πρόεδρος που έριξε τους «τίτλους τέλους» του Ψυχρού Πολέμου

Ο Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους, ως 41ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και Πατριάρχης μιας πολιτικής δυναστείας, ήταν αυτός που διαχειρίσθηκε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ενώ απελευθέρωσε το Κουβέιτ από τον Σαντάμ Χουσέιν. 

DtT9h mWoAAi QE

Ο Μπους πέθανε το βράδυ της Παρασκευής σε ηλικία 94 ετών, ενώ λίγους μήνες πριν είχε πεθάνει η σύζυγός του Μπάρμπαρα, με την οποία έζησαν μαζί για 73 χρόνια. Το ζεύγος Μπους είχε πέντε παιδιά και 17 εγγόνια.

Who is Who

Με ρίζες από το Τέξας, ήταν γιος γερουσιαστή, υπηρέτησε το Κογκρέσο, χρημάτισε διπλωμάτης αλλά και αρχηγός της CIA. Από το 1981 μέχρι και το 1989 ήταν ο αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων Ρήγκαν και πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1989 μέχρι και το 1993. Ακόμη ήταν πατέρας δύο κυβερνητών, ο μεγαλύτερος από τους οποίους, ενώ ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ήταν για 8 χρόνια πρόεδρος των ΗΠΑ (2000-2008).

Γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1924 σε προάστιο της Βοστώνης, στη Μασαχουσέτη. Ο πατέρας του, ο Πρέσκοτ, ήταν επιχειρηματίας,  έγινε τραπεζίτης στην Ουόλ Στριτ και αντιπροσώπευσε το Κονέτικατ στην αμερικανική Γερουσία κατά τις δεκαετίες του 1950 και του 1960.

Ο Μπους αν και είχε γίνει δεκτός στο πανεπιστήμιο του Γέιλ, κατετάγη στο στρατό λίγο μετά το Περλ Χάρμπορ και έγινε στα 18 του ο νεώτερος αεροπόρος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Επιβίωσε της πτώσης του αεροπλάνου του, το οποίο καταρρίφθηκε το 1944 από τους Γιαπωνέζους πάνω από τον Ειρηνικό, και αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του υποπλοιάρχου.

Έπειτα από τον πόλεμο, ο Μπους, παντρεύτηκε στις αρχές του 1945 την Μπάρμπαρα Πιρς, τελείωσε τις σπουδές του και στη συνέχεια έκανε περιουσία με το πετρέλαιο στο Τέξας ενώ άρχισε να δραστηριοποιείται στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Το 1967 άρχισε την πρώτη από τις δύο θητείες του στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Ουάσινγκτον, πριν διοριστεί πρεσβευτής στον ΟΗΕ το 1971 από τον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον.

Ήταν ηγέτης του κόμματός του, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο του Γουότεργκεϊτ και στη συνέχεια διορίσθηκε από τον πρόεδρο Τζέραλντ Φορτ επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής στην Κίνα. Στη συνέχεια διηύθυνε τη κεντρική υπηρεσία πληροφοριών, ενώ μετά την άνοδο στην εξουσία του Δημοκρατικού Τζίμι Κάρτερ παύθηκε από τη θέση αυτή.

Το 1980 έθεσε υποψηφιότητα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όμως την κούρσα κέρδισε ο Ρόναλντ Ρίγκαν. Όταν ο Ρήγκαν έγινε πρόεδρος, τον έκανε αντιπρόεδρό του.

Για οκτώ χρόνια έζησε στη σκιά του Ρήγκαν μέσα στον Λευκό Οίκο και το 1989, θα τον διαδεχθεί στην προεδρία. Η προεδρία του συμπίπτει με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ένα ζήτημα το οποίο ο Μπους, διαχειρίζεται με μεγάλη προσοχή.

Στη συνέχεια αντιδρά στην εισβολή του Κουβέιτ, από τον Σαντάμ Χουσείν και εξαπολύει τη μεγαλύτερη χερσαία επίθεση από το 1945. Έπειτα από την ήττα του Ιράκ η δημοτικότητα του 41ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών αγγίζει το 90%.Ο Μπους διατάσσει επίσης μια στρατιωτική επέμβαση για την ανατροπή του προέδρου του Παναμά Μανουέλ Νοριέγκα.

Η ήττα του 1992

Στις προεδρικές εκλογές του 1992 ο Μπους, γνωρίζει την ήττα από τον κατά 22 χρόνια νεότερό του Μπιλ Κλίντον. Η ήττα του Μπους συνοψίσθηκε σε μια φράση από έναν σύμβουλο του Κλίντον, η οποία έμεινε στην ιστορία: «Είναι η οικονομία (το σημαντικό), ηλίθιε».

Ο Μπους αν και ορκίστηκε ότι δεν θα αυξήσεις τους φόρους, υπό την πίεση του Κογκρέσου, τους αύξησε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 1991-1992, να βρεθεί σε ύφεση η οικονομία των ΗΠΑ με αποτέλεσμα την ισχυρή αύξηση της ανεργίας.

Μετά την ήττα του αποσύρθηκε στο Χιούστον και είδε το 2001 τον γιο του Τζορτζ να γίνεται πρόεδρος της χώρας. Ήταν ο δεύτερος πρόεδρος μετά τον Τζον Άνταμς που είδε τον γιο του να γίνεται επίσης πρόεδρος.

 

Καλαμάτα: Κιτρίνισε τα πάντα η αφρικανική σκόνη – Απίστευτες εικόνες από την περιοχή (video)

2

Καλαμάτα: Κιτρίνισε τα πάντα η αφρικανική σκόνη – Απίστευτες εικόνες από την περιοχή (video)

Σε ταινία παραπέμπει το σκηνικό στην Καλαμάτα μετά την επέλαση της αφρικανικής σκόνης

Κατερίνα Βρανά: «Σελεμπρέισιον γενεθλίων και επιβίωσης» – 7 χρόνια επιβίωσης με δύο δυνατές αναρτήσεις (Εικόνες)

438108010 18426626314000170 825866362010932573 n

Κατερίνα Βρανά: «Σελεμπρέισιον γενεθλίων και επιβίωσης» – 7 χρόνια επιβίωσης με δύο δυνατές αναρτήσεις (Εικόνες)

Σαν σήμερα, στις 23 Απριλίου, η Κατερίνα Βρανά ήρθε αντιμέτωπη με τον θάνατο και κατάφερε…

Σοκ στο Αγρίνιο: Ασθενής πέθανε λίγες ημέρες αφού πήρε εξιτήριο – Τι απαντά το νοσοκομείο

nosokomeio agia olga giatros giatroi 2

Σοκ στο Αγρίνιο: Ασθενής πέθανε λίγες ημέρες αφού πήρε εξιτήριο – Τι απαντά το νοσοκομείο

Οι πρώτες πληροφορίες για τον άτυχο ασθενή στο Αγρίνιο - Οι αρχές ερευνούν τα αίτια…

Μαμαλάκης για Βέφα: «Λυπάμαι που στην ηλικία της θα ασχοληθεί με την πολιτική και με αυτό το κόμμα μάλιστα» (Video)

mamalakis alexiadou 2

Μαμαλάκης για Βέφα: «Λυπάμαι που στην ηλικία της θα ασχοληθεί με την πολιτική και με αυτό το κόμμα μάλιστα» (Video)

«Ένας κουρασμένος άνθρωπος τι μπορεί να προσφέρει στην πολιτική; Μέχρι και η μετακίνησή του είναι…