Τζον Κυριάκου: "Ο Ελληνοαμερικανός πράκτορας της CIA που φυλακίστηκε επειδή είπε την αλήθεια για τα βασανιστήρια"

Ο Ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας της CIA Τζον Κυριάκου πλήρωσε ακριβά την αποκάλυψη του απόλυτου μυστικού της τότε κυβέρνησης Μπους ότι…

john kiriakou cia

Ο Ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας της CIA Τζον Κυριάκου πλήρωσε ακριβά την αποκάλυψη του απόλυτου μυστικού της τότε κυβέρνησης Μπους ότι τα βασανιστήρια, συμπεριλαμβανομένου και του εικονικού πνιγμού σε υπόπτους για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα, ήταν καθημερινό φαινόμενο και υπό τη γνώση του προέδρου Τζορτζ Μπους. Μάλιστα, παρότι ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τον δικαίωσε, ωστόσο εκείνος εξακολουθεί να κρατείται στη φυλακή του Λορέτο στην Πενσιλβανία, καθιστώντας εαυτόν τον μοναδικό πολιτικό κρατούμενο του σωφρονιστικού καταστήματος.

Έπειτα από 18 μήνες φυλάκισης, ο απεσταλμένος της εφημερίδας «Έθνος» Μιχάλης Ιγνατίου τον συνάντησε στη φυλακή όπου παραμένει έγκλειστος. Εκεί, ο Κυριάκου καταγγέλλει τον νυν πρόεδρο Ομπάμα ότι παρόλο που είχε προεκλογικά υποσχεθεί διαφάνεια εκείνη όχι απλώς δεν υπάρχει, αλλά εξαναγκάστηκε από τις υπηρεσίες να μετατρέψει την κυβέρνησή του σε προέκταση αυτής του προκατόχου Τζορτζ Μπους και Ντικ Τσένι.

Ο Κυριάκου συχνά -πυκνά καταγγέλλει τις συνθήκες κράτησής του με επιστολές προς φίλους του και δημοσιογράφους υπό τον τίτλο «Γράμμα από το Λορέττο» (Letter from Loretto). Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το πρώτο επίσημο στέλεχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ που επιβεβαιώνει τη χρήση του εικονικού πνιγμού ως τεχνική ανάκρισης κρατουμένων της Αλ Κάιντα, τεχνική που τη χαρακτήρισε ως βασανιστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι η περυσινή καταδίκη του σηματοδοτεί την πρώτη φορά εδώ και 27 χρόνια που κάποιος καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης για την αποκάλυψη της ταυτότητας μυστικού πράκτορα. Θυμίζουμε ότι ο Κυριακού καταδικάστηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αλεξάνδρειας στην πολιτεία Βιρτζίνια, ενώ ο ίδιος είχε παραδεχτεί την ενοχή του τον Οκτώβριο.

Ο Τζον Κυιράκου είναι σήμερα ένας θρύλος στην υπηρεσία, παρόλο που στη CIA συχνά προσπαθούν να τον απαξιώσουν. Φίλοι του στη CIA, αλλά και άγνωστοι που πιστεύουν στα ανθρώπινα δικαιώματα, είχαν υπογράψει επιστολές προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για απόδοση χάρης στον πρώην πράκτορα. Αλλωστε συμμετείχε στις πιο επικίνδυνες αποστολές και χάρη σε εκείνον οι ΗΠΑ μπόρεσαν να συλλέξουν πολλές πληροφορίες για τον αρχηγό της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν, ενώ είχε ηγηθεί και της ομάδας που συνέλαβε τον Αμπού Ζουμπέιντα -ηγετικού στελέχους της οργάνωσης. Μάλιστα, για την τελευταία του αποστολή είχε λάβει και 12 τιμητικές διακρίσεις.

Ωστόσο, ο ίδιος διαφωνώντας άρδην με τα βασανιστήρια που χρησιμοποιήθηκαν κατά την ανάκριση του Ζουμπέιντα, αποφάσισε όταν εγκατέλειψε την υπηρεσία να μιλήσει για τους εικονικούς πνιγμούς που παρόλο που η χρήση τους σε ανακριτικές μεθόδους απαγορεύονται από τον αμερικανικό νόμο, ωστόσο τη σχετική οδηγία που τους επέτρεπε είχαν υπογράψει ο ίδιος ο πρόεδρος Μπους, ο τότε αντιπρόεδρος Τσένι και η Σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Κοντολίζα Ράις.

Η παραδοχή Ομπάμα

Όπως αναφέρει το «Έθνος», πρόσφατα ο Μπαράκ Ομπάμα παραδέχθηκε δημόσια πως η χώρα του υπέβαλε σε βασανιστήρια κρατουμένους για τρομοκρατικές ενέργειες. Μετά την τηλεοπτική του συνέντευξη, πολλοί ήταν εκείνοι που θυμήθηκαν τον Κυριάκου και τις αποκαλύψεις του που τον οδήγησαν στη φυλακή.

Πολλοί, συμπεριλαμβανομένων και διάσημων, όπως ο σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν, απέστειλαν επιστολή ζητώντας απόδοση χάρης, στην οποία μεταξύ άλλων επισημαινόταν ότι έχουν αποτραπεί την τελευταία στιγμή δύο απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Ελληνοαμερικανού, αλλά ο Ομπάμα αποφάσισε να την αγνοήσει.

Ο δημοσιογράφος καταγγέλλει στο άρθρο του πως επανειλημμένως είχε επιχειρήσει να επισκεφθεί τον Τζον Κυριάκου στη φυλακή, αλλά πολλές φορές οι σωφρονιστικές αρχές απέρριπταν τα αιτήματά του. Ωστόσο, μετά την επιτυχημένη προβολή του ντοκιμαντέρ διά χειρός Ρόμπερτ Ντε Νίρο και χρηματοδότησης Σούζαν Σάραντον, με θέμα τον Κυριάκου στο αμερικανικό φεστιβάλ Tribeca, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναγκάστηκε να κάνει δεκτό το αίτημα του Ιγνατίου.

Οι New York Times θέλουν να εκδώσουν βιβλίο

Ο Κυριάκου, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, θα εκτίσει την ποινή του στη φυλακή μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, οπότε και θα τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Μέχρι τότε, αναμένεται να έχει ολοκληρώσει τη συγγραφή του βιβλίου του για το οποίο έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι και εφημερίδες, όπως οι New York Times.

Ποιος είναι ο Κυριάκου;

Ο Κυριακού γεννήθηκε στο Σάρον της Πενσιλβάνια και μεγάλωσε στο κοντινό Νιουκάστλ και σε δύο προάστια του Πίτσμπουργκ, ενώ είναι παντρεμένος και πατέρας πέντε παιδιών. Αποφοίτησε από το γυμνάσιο το 1982 και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο «George Washington» στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, όπου πήρε πτυχίο και μεταπτυχιακό τίτλο από τη σχολή Μεσανατολικών Σπουδών. Στη CIA τον προσέλαβε ένας ανώτερος αξιωματούχος της υπηρεσίας, ο οποίος τον «ανακάλυψε» σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Ο Κυριακού πέρασε τα πρώτα 8 χρόνια της καριέρας του ως αναλυτής στη Μέση Ανατολή, με ειδίκευση στο Ιράκ. Έμαθε αραβικά και τοποθετήθηκε στην αμερικανική πρεσβεία στο Μπαχρέιν ως οικονομικός υπάλληλος την περίοδο 1994-1996.

Επέστρεψε στην Ουάσινγκτον, στο τμήμα για το Ιράκ, μέχρι τη μετάθεσή του στη Διεύθυνση Εργασιών της CIA το 1998. Εκεί έγινε Operations Officer της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και υπηρέτησε στην Αθήνα έως το 2000. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ο Κυριακού τοποθετήθηκε αρχηγός των Αντιτρομοκρατικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο Πακιστάν. Από αυτήν τη θέση, ο ίδιος υποστηρίζει ότι είχε οργανώσει μια σειρά επιδρομών που οδήγησε στη σύλληψη δεκάδων μελών της Αλ Κάιντα. Τη νύχτα της 28ης Μαρτίου 2002 ο Κυριακού ισχυρίζεται ότι οργάνωσε την επιχείρηση κατά την οποία συνελήφθη ένα κορυφαίο στέλεχος της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν. Παραιτήθηκε από τη CIA το 2004.

Μετά την παραίτησή του το 2004 από τη CIA, ο Κυριακού εργάστηκε ως ανώτερο στέλεχος στην Deloitte & Touche. Διετέλεσε σύμβουλος για την τρομοκρατία στο ABC News από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως τον Μάρτιο του 2009. Μετά την ανάδειξη του γερουσιαστή Τζον Κέρι στην προεδρία της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, έγινε ανώτερος ερευνητής της επιτροπής, με αντικείμενο τη Μέση Ανατολή, τη διεθνή τρομοκρατία, την πειρατεία και την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Στις 23 του Ιανουαρίου του 2012, ο Κυριακού κατηγορήθηκε ότι αποκάλυπτε συχνά απόρρητες πληροφορίες σε δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος μιας μυστικής πράκτορα της CIA και στοιχείων για έναν άλλον υπάλληλο της CIA με διαβαθμισμένες δραστηριότητες. Εδώ και 18 μήνες είναι κρατούμενος στις φυλακές του Λορέτο.

 

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…