Newsroom

Newsroom

Τζον Κέρι: Νέες κυρώσεις στο Ιράν θα εμποδίσουν μια οριστική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα

Να μην επιβάλουν νέες κυρώσεις στο Ιράν, προέτρεψε τους αμερικανούς γερουσιαστές ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Επισήμανε ότι…

keri

Να μην επιβάλουν νέες κυρώσεις στο Ιράν, προέτρεψε τους αμερικανούς γερουσιαστές ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.
Επισήμανε ότι αυτό θα εμπόδιζε τις προσπάθειες να συναφθεί μια οριστική συμφωνία με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Θα είμαστε οι πρώτοι που θα έρθουμε σε εσάς αν αποτύχει (η προσωρινή συμφωνία) και θα σας ζητήσουμε να επιβάλετε επιπλέον κυρώσεις», δήλωσε ο Κέρι μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο υπουργός σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα δυσκολευτούν να πείσουν τις άλλες παγκόσμιες δυνάμεις να τηρήσουν τη συμφωνία, αν το Κογκρέσο επιβάλει νέες κυρώσεις, ενώ χαρακτήρισε τη φάση στην οποία βρίσκονται οι συζητήσεις με το Ιράν «μια πολύ ευαίσθητη διπλωματική στιγμή».

Ο Κέρι επεσήμανε επίσης ότι τυχόν νέες κυρώσεις θα θέσουν σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα των τρεχουσών κυρώσεων και θα δώσουν στο Ιράν μια αφορμή για να υπαναχωρήσει από την προσωρινή συμφωνία.

Την ίδια στιγμή στη Βιέννη, οι διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή της προσωρινής συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και των έξι δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα συνεχιστούν την Τετάρτη, όμως οι διπλωμάτες δεν αναμένουν ότι θα ανακοινωθεί η ημερομηνία για την έναρξη του παγώματος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Οι συζητήσεις μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) έχουν σημειωθεί πρόοδοι και αναμένεται να συνεχιστούν για τρίτη ημέρα, αν και αρχικά ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν σήμερα το βράδυ.

«Οι τεχνικές συζητήσεις θα συνεχιστούν αύριο», διευκρίνισε το βράδυ της Τρίτης ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον που εκπροσωπεί την Ομάδα 5+1 στις διαπραγματεύσεις.

Ο Μαν διευκρίνισε ότι δεν είναι πιθανό η συνάντηση αυτή να καταλήξει στην ανακοίνωση της ημερομηνίας που θα ξεκινήσει το πάγωμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, το οποίο προβλέπεται στη συμφωνία της 24ης Νοεμβρίου.

Πάντως, ο ιρανός πρεσβευτής στην Διεθνή Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ρεζά Νατζαφί σημείωσε από την πλευρά του ότι σημειώνονται πρόοδοι στις συναντήσεις.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…