Τζο Μπάιντεν, ο μόνος Δημοκρατικός που μπορεί να τα βάλει με τον Τραμπ

Ισχυρή η εκλογική επιρροή του άλλοτε αντιπροέδρου των ΗΠΑ

ap biden

Μία πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι ο μόνος μεταξύ των υποψηφίων διεκδικητών του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών, που θα μπορούσε να έχει ένα ευρύ προβάδισμα απέναντι στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και στο υποθετικό σενάριο της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών, σήμερα.

Η δημοσκόπηση (Washington Post, ABC News) πραγματοποιήθηκε μεταξύ της 28ης Ιουνίου και της 1ης Ιουλίου, με τον πρόεδρο Τραμπ να βρίσκεται στην διάσκεψη της G20 στην Ιαπωνία και μετά την διεξαγωγή του πρώτου κύκλου των ανοιχτών τηλεοπτικών συζητήσεων, για τους Δημοκρατικούς.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, όπως μεταδίδει το CNN και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, από τους υποψηφίους του Δημοκρατικού Κόμματος για το προεδρικό χρίσμα, μόνο ο Μπάιντεν έχει ένα ξεκάθαρο προβάδισμα 53% έναντι 43% απέναντι στον πρόεδρο Τραμπ, στο υποθετικό σενάριο της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών κατά την τρέχουσα περίοδο.

Η δημοσκόπηση αυτή, έγινε με την συμμετοχή εγγεγραμμένων ψηφοφόρων κι αφήνει να εννοηθεί ότι η προεκλογική επιρροή που ασκεί ο Μπάιντεν δεν έχει διαβρωθεί στο γενικότερο πλαίσιο της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών και απέναντι στον πρόεδρο Τραμπ.

Το εύρημα αυτό καταγράφεται παρά το γεγονός ότι η θέση του Μπάιντεν εμφανίζεται να έχει εξασθενίσει, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ορισμένων δημοσκοπήσεων για την πορεία της προεκλογικής εκστρατείας στον προκριματικό κύκλο διεκδίκησης του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών.

Μία τέτοια τάση κατέγραψε και η δημοσκόπηση που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα το CNN.

Επίσης και η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Καμάλα Χάρις εμφανίζεται να προηγείται με δύο μονάδες έναντι του Τραμπ (Χάρις 48%, Τραμπ 46%).

Ο ανεξάρτητος Γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς προηγείται με μία ποσοστιαία μονάδα έναντι του Τραμπ (Σάντερς 49%, Τραμπ 48%), ενώ ο πρόεδρος Τραμπ συγκεντρώνει το ίδιο ποσοστό με την Ελίζαμπεθ Γουόρεν (48%), με τον δήμαρχο του Σάουθ Μπεντ Πέτε Μπάτιγκιεγκ να βρίσκεται στο 47%.

Οι δημοσκοπήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, πριν από την συμμετοχή του Μπάιντεν στην πρώτη τηλεμαχία, όπου και δέχθηκε μία φραστική επίθεση από την Χάρις, για την αντίθεσή του στην μεταφορά εγχρώμων μαθητών σε σχολεία με ομοσπονδιακή βοήθεια, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είχε σταθερή ή ακόμη κι ελάχιστη διαφορά δέκα ποσοστιαίων μονάδων από τον πρόεδρο Τραμπ.

Σε δημοσκόπηση (Fox News poll) η διαφορά του Μπάιντεν είχε καταγραφεί στις δέκα μονάδες, ενώ σε άλλη δημοσκόπηση (Quinnipiac poll) η διαφορά του είχε καταγραφεί στις 13 μονάδες.

Ουσιαστικό ρόλο στην διαμόρφωση της διαφοράς των δέκα ποσοστιαίων μονάδων του Μπάιντεν έναντι του προέδρου Τραμπ στην δημοσκόπηση της WP και του ABC News, έχει η ισχυρή υποστήριξη που λαμβάνει από ανεξάρτητους, αλλά και μετριοπαθείς ψηφοφόρους.

Η διαφορά του Μπάιντεν από τον πρόεδρο Τραμπ, είναι στις επτά ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων και στις 28 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ των μετριοπαθών ψηφοφόρων.

Η ίδια δημοσκόπηση εντόπισε επίσης, ότι η δημόσια αποδοχή του προέδρου Τραμπ που αυξήθηκε σε σύγκριση με προηγούμενες δημοσκοπήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί από την WP και το ABC News, υποστηρίζεται κυρίως, από τις θετικές εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών δεν εγκρίνουν τις επιδόσεις του προέδρου Τραμπ κατά την άσκηση των καθηκόντων του, στον Λευκό Οίκο.

Το ποσοστό αποδοχής του Αμερικανού προέδρου καταγράφεται στο 44% σύμφωνα με το δείγμα των Αμερικανών ενηλίκων πολιτών στην δημοσκόπηση της WP και του ABC News, ενώ το ποσοστό αυτό, έχει αυξηθεί από το 39% που είχε καταγραφεί σε παρόμοια δημοσκόπηση τον Απρίλιο, με το ποσοστό αρνητικής αποδοχής του πρόεδρου Τραμπ στο 53%.

Παρά το γεγονός ότι άλλες δημοσκοπήσεις έχουν καταγράψει υψηλότερα ποσοστά δημοτικότητας για τον Τραμπ, μία πρόσφατη δημοσκόπηση (CNN) έδειξε το ποσοστό της θετικής δημοτικότητας του, στο 43%. Το ποσοστό αυτό παρέμεινε σταθερό για αρκετούς μήνες, ενώ μία άλλη δημοσκόπηση (Gallup) το κατέγραψε στο 41%.

Από την ανάλυση των ερωτηματολογίων προκύπτει ότι μεταξύ των ζητημάτων που απασχολούν τους Αμερικανούς πολίτες, η οικονομία είναι το μοναδικό ζήτημα, στο οποίο ο πρόεδρος Τραμπ έχει θετικά ποσοστά.

Ποσοστό 51% των ενηλίκων συμμετεχόντων δηλώνει ότι εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο, ο Αμερικανός πρόεδρος διαχειρίστηκε τα ζητήματα της οικονομίας.

Σε ερώτηση σχετικά με το πόσο πρέπει να αποδοθεί στον πρόεδρο Τραμπ, η θετική κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, ποσοστό 47% των ερωτηθέντων απάντησε “σε μεγάλο βαθμό,” ή “σε σημαντικό βαθμό.”

Η δημοσκόπηση της WP και του ABC News πραγματοποιήθηκε μέσω σταθερών και κινητών τηλεφώνων. Το ποσοστό στατιστικού λάθους της προσδιορίζεται στο +- 4%, με την συμμετοχή δείγματος 875 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ το ποσοστό λάθους υπολογίζεται στο +- 3,5% για το σύνολο του δείγματος των 1.008 ενηλίκων που έλαβαν μέρος σε αυτή.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…