Τζιτζικώστας: «Πράξη ακραίας προκλητικότητας»

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, εξιστόρησε τι ακριβώς συνέβη στις 6-7 ώρες που τον έλεγχαν οι Τούρκοι, περιορισμένο σε ένα γραφείο τελωνείου και στο πλοίο.

Στους δημοσιογράφους μίλησε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, προβαίνοντας σε επίσημες δηλώσεις από το γραφείο του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά τη χθεσινή περιπέτειά του στην Τουρκία, όπου του απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα, λόγω «παρεξήγησης».

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος τέθηκε «υπό κράτηση» στο λιμάνι της Σμύρνης από τις τουρκικές αρχές χθες Σάββατο, χαρακτήρισε «αστειότητες» τους ισχυρισμούς των αρχών, ότι προέκυψε πρόβλημα λόγω συνωνυμίας του με άτομο, στο οποίο έχει απαγορευθεί η είσοδος στην Τουρκία και έκανε λόγο για «πράξη ακραίας προκλητικότητας».

«Κατά τον έλεγχο διαβατηρίων μού ανακοινώθηκε ότι υπάρχει απαγορευτικό εισόδου μου στην Τουρκία, χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση. Επικοινώνησα αμέσως με τον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών, αλλά και αρχές της Ε.Ε., γιατί στην περιοχή βρισκόμουν ως προεδρεύων της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης. Μετά από αρκετές ώρες παραμονής μου στο γραφείο του τελωνείου του λιμανιού της Σμύρνης και την πίεση που άσκησαν όλες οι πλευρές, μού ανακοινώθηκε ότι είχε αρθεί η απαγόρευση εισόδου μου. Παρόλα αυτά, είχα ήδη αποφασίσει ότι, μετά από αυτήν την προκλητικότατη στάση της Τουρκίας, θα επέστρεφα στην Ελλάδα. Όταν είμαστε σε αποστολή στο εξωτερικό δεν εκπροσωπούμε τους εαυτούς μας, αλλά όλους τους Έλληνες. Και σας διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθώ ποτέ καμία προσβολή σε βάρος οποιουδήποτε Έλληνα. Γιατί η αξιοπρέπεια των Ελλήνων είναι αδιαπραγμάτευτη. Αυτές οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας βαθαίνουν το χάσμα που τη χωρίζει με την Ε.Ε. Εμείς ως περιφέρειες είμαστε εδώ για να λειτουργούμε ως γέφυρες, να χτίζουμε συνεργασίες ως όφελος των πολιτών και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», είπε αρχικά ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Απολύτως καμία δικαιολογία

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς των Τούρκων τους οποίους χαρακτήρισε «αστειότητες», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι τουρκικές αρχές έλεγξαν την ταυτότητα, το διαβατήριο μου και όλα τα διπλωματικά – ευρωπαϊκά μου έγγραφα. Δεν έχουν απολύτως καμία δικαιολογία. Γιατί, από την ώρα του εξονυχιστικού ελέγχου μέχρι την ώρα που μου ανακοίνωσαν ότι θα αρθεί η απαγόρευση εισόδου μου στη χώρα, μεσολάβησαν 6 με 7 ώρες. Πρόκειται για μία πράξη ακραίας προκλητικότητας απέναντι όχι μόνο σε έναν Έλληνα αξιωματούχο, αλλά σε έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο. Το θέμα βρίσκεται στα χέρια των συλλογικών οργάνων της Ε.Ε., το ΥΠΕΞ έχει αποστείλει ήδη ερώτημα για τους λόγους που υπήρχε αυτή η απαγόρευση και περιμένουμε τις επόμενες ημέρες την τουρκική κυβέρνηση αν θα δώσει κάποια στοιχειωδώς σοβαρή απάντηση για το περιστατικό».

Και κατέληξε, υποστηρίζοντας ότι «η στάση των τουρκικών αρχών δεν ήταν προκλητική. Σε κάθε περίπτωση όμως ήταν ξεκάθαρη. Όταν μου ανακοίνωσαν ότι υπάρχει απαγόρευση εισόδου μου στη χώρα, αποφάσισα να φύγω. Όταν ήρθε η άρση, εγώ επέμενα στην απόφαση μου».

Φρικιαστική γυναικοκτονία στο Περού: Ένας 19χρονος έκαψε ζωντανή την φίλη του όταν του ζήτησε να χωρίσουν

Φρικιαστική γυναικοκτονία στο Περού: Ένας 19χρονος έκαψε ζωντανή την φίλη του όταν του ζήτησε να χωρίσουν

Η Κατερίνε Γκόμες, 18 ετών, είχε εισαχθεί το περασμένο Σάββατο σε νοσοκομείο, με εγκαύματα στο…

Επική γκάφα στην Κάτω Αχαΐα – Μπέρδεψαν τις εθνικές επετείους και γιορτάζουν αύριο την… 28η Οκτωβρίου

Επική γκάφα στην Κάτω Αχαΐα – Μπέρδεψαν τις εθνικές επετείους και γιορτάζουν αύριο την… 28η Οκτωβρίου

Μάλλον τα μπέρδεψαν στην Κ. Αχαϊα! Και αντί να στολίσουν για την 25η Μαρίου ενόψει…

Η χήρα του δημοσιογράφου του Γιώργου Καραϊβάζ: «Κάποιοι ήθελαν να του κλείσουν το στόμα»

Η χήρα του δημοσιογράφου του Γιώργου Καραϊβάζ: «Κάποιοι ήθελαν να του κλείσουν το στόμα»

Τη στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ σχολίασαν στον ΑΝΤ1 η χήρα του δημοσιογράφου και…