Τζίμης Πανούσης: «Μακριά από εμέ το έθνος! Είναι μία ιδεοληψία!»

Όταν ο Τζίμης Πανούσης είχε δώσει κοινή συνέντευξη με τον Μανώλη Ρασούλη στο περιοδικό «Δίφωνο» και στον συνθέτη Μιχάλη Κουμπιό 

img85714 ef6abfcdc776d53f5e5a060fb3fa4177

Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος από το θάνατο του τραγουδοποιού και performer Τζίμη Πανούση. Στη μνήμη του, ανατρέχω σε μία συνέντευξη του για το περιοδικό «Δίφωνο», που τότε, το μακρινό πια 2002, είχε προξενήσει μεγάλη εντύπωση. Στο προβοκατόρικο εξώφυλλο, βλέπεις, εκείνου του τεύχους, του υπ’ αριθμ. 86, ο Πανούσης είχε φωτογραφηθεί μαζί με τον Μανώλη Ρασούλη στο πλαίσιο μάλλον ενός «αντινταλαρισμού», λόγω της γνωστής διένεξης των δύο καλλιτεχνών με τον Νταλάρα. Ωστόσο, στην κοινή συνέντευξη Ρασούλη – Πανούση, η μοναδική αναφορά στον Νταλάρα ήταν όλο χιούμορ, κυρίως από την πλευρά του interviewer Μιχάλη Κουμπιού, αλλά και του Πανούση. «Αν η πολιτιστική Ολυμπιάδα σας καλούσε σε συνεργασία με τον Νταλάρα;» ήταν η τελευταία ερώτηση, η οποία είχε απαντηθεί ως εξής: «Αστειεύεσαι! Ανέκδοτο!» από μεριάς Ρασούλη και «Θέαμα ακατάλληλο και για ενηλίκους» από μεριάς Πανούση! Σταχυολογώ ευθύς αμέσως ορισμένες από τις απαντήσεις του Τζίμη Πανούση σε άλλες ερωτήσεις του Κουμπιού:

«Κι εγώ σ’ αγαπώ γαμώ το Χριστό μου». Ο Τζίμης Πανούσης ποιο επίθετο πιστεύει ότι θα ταίριαζε στον τρόπο που αντιμετώπισε το Χριστό στην πρώτη δισκογραφική εμφάνιση του;

Ερωτικός, βαθιά ερωτικός. Θα έλεγα ότι είμαι ένας μεταφυσικός μπανιστιρτζής: παρατηρώ τους άλλους γύρω μου και μέσα από αυτό παρατηρώ και τον εαυτό μου.

Αισθάνεστε Έλληνας;

Μακριά από εμέ το έθνος. Είναι μία ιδεοληψία. Μία πρόσφατη επινόηση του 18ου αι. Δεν είμαι Έλληνας, ούτε Ολυμπιακός. Βέβαια για τις δημόσιες σχέσεις της καθημερινότητας αναγκάζεσαι να γίνεις και λίγο Έλληνας και λίγο Ολυμπιακός και λίγο κομμουνιστής.

Έχετε κάνει φυλακή;

…Δεν βλέπω διαφορά με τους λεγόμενους μέσα ή έξω. Απλώς εμείς έχουμε περισσότερες ώρες προαυλισμού.

Πως αισθάνεστε γι’ αυτά που έχετε δώσει μέχρι τώρα;

Εγώ βαθύτατα συγκινημένος. Όχι, δεν κάνω απολογισμούς, γενικά δεν κρατάω βιβλία.

Μήπως έχεις αδικήσει ένα μέρος της καλλιτεχνικής έκφρασης σου, επειδή ακριβώς δίνεις περισσότερο βάρος στη σκηνική παρουσία σου; Επειδή μάς έχεις αποδείξει ότι μπορείς να γράψεις σημαντικά τραγούδια, έξω και πέραν της στερεότυπης εικόνας σου. 

Δεν μπορώ να δω ξαφνικά τον εαυτό μου ως συνθέτη. Φτιάχνω κάτι, το χαλάω, το ξαναφτιάχνω κλπ. Δεν με ενδιαφέρει να κάνω ή να παρουσιάσω κάτι άλλο. Μου αρέσει αυτό που είμαι. Όταν βρίσκομαι μέσα στον κόσμο, αυτό που με νοιάζει κυρίως είναι να περνάμε όλοι καλά.

Τζίμη, μπορείς να φανταστείς την επόμενη παράσταση σου δίχως αναφορά στη 17 Νοέμβρη;

Αστειεύεσαι; Αυτό είναι το επόμενο project μου! Πάντως εγώ θέλω να καταθέσω ότι είμαι υπέρ της ένοπλης άμυνας.

Κύριε Πανούση, θα μπορούσατε να είστε μέλος της 17 Νοέμβρη;

Αρχηγός μόνο. Πάντως, να πούμε στους αναγνώστες ότι πριν από τη συνέντευξη βγάλαμε τον οπλισμό μας και τον αφήσαμε στο τραπέζι. 

Καλλιτέχνης και πλούσιος. Πως σας ακούγεται;

Ο Bowie που έγινε και μετοχή;

Θα δίνατε μέρος της δουλειάς σας σε εταιρεία προκειμένου να διαφημίσει κάποιο προϊόν της;

Αλήθεια είναι ότι και εγώ και ο Μανώλης δεν θα κάναμε ποτέ κάτι μόνο για να πάρουμε λεφτά.

* Σήμερα, 13/1, ένα χρόνο μετά το θάνατο του Τζίμη Πανούση, ο δημ/φος Άκης Καπράνος διοργανώνει εκδήλωση στη μνήμη του, στον κινηματογράφο Ααβόρα, με προβολή του «Δράκουλα των Εξαρχείων» του Νίκου Ζερβού και τη συμμετοχή των Μαρίζας Κωχ, Δημήτρη Πουλικάκου, Κωνσταντίνου Τζούμα, Ναταλίας Ρασούλη, Πάολας Ρεβενιώτη, Δημήτρη Μανιάτη, Αντώνη Μποσκοΐτη κ.α. Ώρα έναρξης: 20.30

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

AP23310835745895

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

Ο Αργεντίνος πρόεδρος χαρακτήρισε σε συνέντευξή του τον κολομβιανό ομόλογό του Γουστάβο Πέτρο «δολοφόνο» και…