Newsroom

Newsroom

Tζιμ Τζάρμους: Ο αγαπημένος του πρωτοποριακού, ανεξάρτητου σινεμά

Γνωστός ως ανεξάρτητος σκηνοθέτης και ηθοποιός ο Τζιμ Τζάρμους είναι μία λατρεμένη φιγούρα για τον κινηματογράφο του 20ου και του 21ου αιώνα. Με αφορμή τη νέα του ταινία, Paterson που κυκλοφορεί από σήμερα στις αίθουσες, ας θυμηθούμε τη μέχρι τώρα διαδρομή του.

586e94901dc524f7128b51c5

Όλη του τη ζωή κάνει ταινίες με αποκλειστικό σκοπό την ικανοποίηση της καλλιτεχνικής του ανησυχίας και φαντασίας και όχι για εμπορικούς λόγους και οφέλη. Είναι μάλιστα, ένας από τους λίγους που έχουν καταφέρει να είναι τόσο πετυχημένοι στο ανεξάρτητο σινεμά.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, που έχει διαρκέσει περίπου τρεις δεκαετίες, έχει δημιουργήσει μία σειρά από βραβευμένες ταινίες που τον βοήθησαν να αποκτήσει μία σημαντική θέση στη βιομηχανία του κινηματογράφου και να κερδίσει το διεθνές κοινό. Μακριά από τους συμβατικούς κανόνες του κινηματογράφου, ο Τζιμ Τζάρμους κάνει ένα σινεμά καθαρά καλλιτεχνικό, απαλλαγμένο από εμπορικά συμφέροντα. Όπως αρκετοί ανεξάρτητοι εκολλαπτόμενοι κινηματογραφιστές, στην αρχή είχε συναντήσει αρκετά εμπόδια και έντονη κριτική και αποδοκιμασία. Σιγά σιγά ωστόσο, κατάφερε να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να καθιερωθεί ως ένας από τους καλύτερους ανεξάρτητους σκηνοθέτες.

Γεννήθηκε στο Οχάιο σε μία οικογένεια της μεσαίας τάξης. Στο κόσμο του κινηματογράφου τον έβαλε η μαμά του η οποία ήταν κάποτε κριτικός τέχνης. Είδε την πρώτη του ταινία το 1958 σε ηλικία μόλις πέντε ετών. Σε μικρή ηλικία, διάβασε πολλά βιβλία και έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία. Αποφοίτησε από το γυμνάσιο το 1971 και μετακόμισε στο Σικάγο για να σπουδάσει σε σχολή δημοσιογραφίας. Παρ’ όλα αυτά, δεν έδειξε ενδιαφέρον για τις συγκεκριμένες σπουδές και αποχώρησε. Το 1976 έκανε αίτηση για την κινηματογραφική σχολή Tisch School of the Arts στη Νέα Υόρκη. Εργάστηκε ως βοηθός του καταξιωμένου κινηματογραφικού σκηνοθέτη Νίκολας Ρέι, ο οποίος του πρότεινε να εργαστεί για το ντοκιμαντέρ του «Lightning Over Water». Ωστόσο, εξαιτίας ορισμένων προβλημάτων με τη χρηματοδότηση του έργου, το πανεπιστήμιο δεν του έβαλε βαθμό.


Το 1980 γύρισε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του με τίτλο Permanent Vacation. Μπορεί να μην ικανοποίησε το κοινό και τους κριτικούς, ωστόσο κέρδισε το ενδιαφέρον. Η επόμενη ταινία του Stranger Than Paradise έκανε εξαιρετική εντύπωση και κέρδισε πολλά βραβεία. Ακολούθησε το Down by Law με το οποίο σύστησε τον Ρομπέρτο Μπενίνι στο αμερικανικό κοινό. Το 1989 ήρθε το Mystery Train και το 1991 το Night on Earth. Ο Τζάρμους έχει ένα μικρό, αλλά φανατικό κοινό στην Αμερική, ενώ αγαπιέται ιδιαιτέρως στην Ευρώπη και την Ιαπωνία.

Το 1995 κυκλοφόρησε το Dead Men στο οποίο πρωταγωνιστούσαν διάσημοι ηθοποιοί όπως ο Τζόνι Ντεπ και ο Γκάρι Φάρμερ. Το φιλμ δεν εκτιμήθηκε ιδιαιτέρως στην Αμερική, αλλά κέρδισε την αναγνώριση διεθνώς. Ακολούθησε ένα από τα σημαντικότερα έργα του, το Ghost Dog: The Way of the Samurai και μετά από κάποια χρόνια το 2003 το Coffee and Cigarettes. H επόμενη ταινία του ήταν το εκπληκτικό Broken Flowers με τον Μπιλ Μάρεϊ και το 2009 ένα έργο με τίτλο The Limits of Control και κεντρικό θέμα του τη ζωή ενός δολοφόνου. Το 2012 κυκλοφόρησε την ταινία «Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί», η οποία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών το 2013 και είχε ως θέμα έναν ποιητικό έρωτα.

Έχει τιμηθεί με δεκάδες βραβεία στη μέχρι τώρα καριέρα του. Στην προσωπική του ζωή, είναι πολύ διακριτικός και κρατάει χαμηλό προφίλ. Πέρα από τη μακροχρόνια σχέση του με την Σάρα Ντράιβερ, δεν είναι γνωστό τίποτα άλλο για αυτόν. Το ζευγάρι έμεινε μαζί για αρκετά χρόνια, πριν από τον τερματισμό της σχέσης τους. 


Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

6084787 2

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

«Με ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μία απίστευτη κατάσταση ανεπίτρεπτης επίθεσης…

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

6207733

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

Συγγενείς άρχισαν να πετούν καρέκλες και να απευθύνονται προς τους κατηγορούμενους

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

Μικρούτσικος

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

«Το ότι δεν τον έχεις παρακολουθήσει μπορεί να με κάνει να σε συμπαθήσω», είπε ο…