Τζέιμι Γουάιζμαν στο Documento: Ανησυχητικό ότι η Ελλάδα ακολουθεί την Ουγγαρία στη νομοθεσία για τα fake news

«Εάν εγκριθεί αυτό, θα σημάνει ότι η Ελλάδα θα ενωθεί με την Ουγγαρία ως τα μόνα κράτη-μέλη της ΕΕ που δημιούργησαν τέτοια νομοθεσία για τις ψευδείς ειδήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό είναι ανησυχητικό επειδή η συγκεκριμένη νομοθεσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά με επιζήμιες επιπτώσεις στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης», δήλωσε ο Τζέιμι Γουάιζμαν.

Handcuff Press

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης να επαναφέρει το άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα περί διασποράς ψευδών ειδήσεων όπως ίσχυε μέχρι το 2019, οπότε και τροποποιήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτικά πρόσωπα, έγκριτοι νομικοί, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι διεθνών οργανώσεων για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου εκφράζουν στο Documento την αντίθεσή τους για τις αντιδημοκρατικές αλλαγές στο άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα περί διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Τζέιμι Γουάιζμαν είναι υπεύθυνος υποστήριξης του International Press Institute (IPI) στην Ευρώπη. Το IPI είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου και τη βελτίωση των δημοσιογραφικών πρακτικών. Όπως αναφέρει στο documentonews.gr είναι ανησυχητικό ότι η Ελλάδα, μια δημοκρατία και κράτος-μέλος της ΕΕ, ακολουθεί τώρα την αρνητική τάση της Ουγγαρίας, «ως τα μόνα κράτη-μέλη της ΕΕ που δημιούργησαν τέτοια νομοθεσία για τις ψευδείς ειδήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση του.

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας με την Covid-19 το IPI διαπίστωσε πως οι αυταρχικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν υιοθετήσει τους αποκαλούμενους νόμους περί διασποράς ψευδών ειδήσεων, πολλοί από τους οποίους έχουν καταπνίξει και έχουν αυξήσει την αυτολογοκρισία στους δημοσιογράφους. Γι’ αυτό είναι τόσο ανησυχητικό ότι η Ελλάδα, μια δημοκρατία και κράτος-μέλος της ΕΕ, ακολουθεί τώρα αυτή την αρνητική τάση. Εάν εγκριθεί αυτό, θα σημάνει ότι η Ελλάδα θα ενωθεί με την Ουγγαρία ως τα μόνα κράτη-μέλη της ΕΕ που δημιούργησαν τέτοια νομοθεσία για τις ψευδείς ειδήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό είναι ανησυχητικό επειδή η συγκεκριμένη νομοθεσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά με επιζήμιες επιπτώσεις στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Οι κανόνες που θεσπίζονται σχετικά με τον Τύπο, τους δημοσιογράφους και τους εκδότες οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόστιμα και ποινές φυλάκισης είναι κάτι πολύ ανησυχητικό και απειλεί να παραβιάσει τα διεθνή πρότυπα για τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παραπληροφόρηση αποτελεί σοβαρή πρόκληση για τις κοινωνίες μας, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας. Ωστόσο, αντί της αυστηροποίησης της νομοθεσίας, ένας από τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης θα ήταν μέσω της υποστήριξης ενός ελεύθερου, επαγγελματικού και ανεξάρτητου Τύπου, τον οποίο θα μπορούσαν να εμπιστευτούν ώστε να λειτουργεί ως ελεγκτής πραγματικών γεγονότων και αξιόπιστων πηγών πληροφοριών. Εάν η Ελλάδα θέλει πραγματικά να αντιμετωπίσει τις ψευδείς πληροφορίες στο διαδίκτυο, εδώ βρίσκεται η απάντηση».

Πηγή: documentonews.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…