Τζέφρι Πάιατ: Στη ΝΔ χάρηκαν που άλλοι έλυσαν το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας – Τι λέει για ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα

«Ο Τσίπρας, προς μεγάλη του τιμή, αναγνώρισε πως ήταν θέμα ιστορικής κληρονομιάς και πως έβαζε την Ελλάδα στον σωστό δρόμο»

4486680

Αίσθηση προκαλούν τα όσα αναφέρει ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ στο νέο του βιβλίο, σε σχέση με την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πάιατ αναγνώρισε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η κυβέρνηση Τσίπρα, τονίζοντας ότι το σχέδιο ήταν του Νίκου Κοτζιά και ότι ενδεχομένως δε βοήθησε τον ΣΥΡΙΖΑ σε κομματικό επίπεδο.

Ακόμη πιο σημαντικά, όμως, είναι τα όσα αναφέρει ο Τζέφρι Πάιατ για τη στάση της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι «είχα κάποιες πολύ έντονες συζητήσεις με ανθρώπους που κατέχουν μεγάλη εξουσία σήμερα». Μπορεί να μην ξεκαθαρίζει σε ποιους αναφέρεται, αν και λίγοι στη ΝΔ έχουν… «μεγάλη εξουσία σήμερα», όμως το σοβαρότερο είναι η πεποίθησή του ότι «σχεδόν όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι και αρκετά ικανοποιημένοι που το έλυσαν άλλοι το θέμα γι’ αυτούς».

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει σχετικά στο βιβλίο του ο Τζέφρι Πάιατ:

«Νομίζω πως οι ΗΠΑ, η πρεσβεία εδώ, η πρεσβεία μας στα Σκόπια, ο αντιπρόεδρος Πενς και ο Γουές Μίτσελ, έπαιξαν όλοι πολύτιμο ρόλο στο να γίνει πράξη η συμφωνία, με έναν τρόπο που μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν, γιατί είχαμε σχέσεις εμπιστοσύνης με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Για μένα, ήταν μια περιφανής στιγμή αποτελεσματικής αμερικανικής διπλωματίας.

Τελικά, ήταν τα εμπλεκόμενα μέρη που έπρεπε ν’ αποφασίσουν ότι θα κάνουν τη συμφωνία πράξη, και δίνω πολλά εύσημα στους Ζάεφ και Ντιμιτρόφ, ενώ από ελληνικής πλευράς ήταν στην πραγματικότητα ένα σχέδιο του Κοτζιά μέχρι την τελευταία πράξη, όταν χρειάστηκε να πάρει την ευθύνη ο Τσίπρας. Πάντα όμως είχα την αίσθηση ότι το σχέδιο ήταν ουσιαστικά του Κοτζιά – φανταζόμουν κομματικές συνεδριάσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπου κοίταζαν ο ένας τον άλλον κι έλεγαν: γιατί το κάνουμε όλο αυτό; Πώς βοηθά το κόμμα; Και ο Τσίπρας, προς μεγάλη του τιμή, αναγνώρισε πως ήταν θέμα ιστορικής κληρονομιάς και πως έβαζε την Ελλάδα στον σωστό δρόμο μακροπρόθεσμα. Δεν είχε απήχηση η συμφωνία στη Νέα Δημοκρατία, και είχα κάποιες πολύ έντονες συζητήσεις με ανθρώπους που κατέχουν μεγάλη εξουσία σήμερα, αλλά ξέρω πως σχεδόν όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι και αρκετά ικανοποιημένοι που το έλυσαν άλλοι το θέμα γι’ αυτούς».

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…