Τζαζ και θεατρικά αναλόγια για τα βράδια της καραντίνας

Αυτή την εβδομάδα το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος φέρνει στα σπίτια μας τους ήχους της τζαζ μέσα από τον ηχογραφημένο κύκλο συναυλιών «Jazz Chronicles» και μοιράζεται μαζί μας ηχογραφήσεις από τη σειρά του θεατρικού αναλογίου «Παραβάσεις».

τζαζ1

Στην ιστοσελίδα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος https://www.snfcc.org και στο πεδίο #snfccAtHome στο https://www.snfcc.org/snfccathome/6839 το πρώτo εβδομαδιαίο διαδικτυακό jazz ραντεβού εγκαινιάζουν την Πέμπτη 02/04 στις 8μμ ο πιανίστας Γιώργος Κοντραφούρης με το συγκρότημά του «Baby Trio» ενώ η μουσική αυτή περιήγηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες με άλλους καλλιτέχνες. 

Επίσης, συντονισμένοι στο ίδιο διαδικτυακό πεδίο και την Κυριακή 05/04 στις 7μμ θα ακούσουμε από τον Νίκο Κουρή και τη Μαρία Ναυπλιώτου την υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της Κατερίνας Ευαγγελάτου ηχογραφημένη σκηνική ανάγνωση του αριστουργήματος του Άντον Τσέχωφ «Η κυρία με το σκυλάκι».

Ηχογραφημένη συναυλία από τη σειρά συναυλιών Jazz Chronicles:

Γιώργος Κοντραφούρης Baby Trio

Τον Σεπτέμβριο του 2018 η σειρά συναυλιών Jazz Chronicles του ΚΠΙΣΝ υποδέχτηκε τον κορυφαίο Έλληνα πιανίστα της τζαζ Γιώργο Κοντραφούρη και το συγκρότημα «Baby Trio» το οποίο δημιουργήθηκε το 2008 με την ιδέα να αποτελέσει ένα σχολείο για νέους μουσικούς και παράλληλα ένα δημιουργικό όχημα με σκοπό να εκφράσει την αφέλεια, τον εφηβικό ενθουσιασμό και γενικά ό,τι κάνει εντύπωση σε έναν νέο μουσικό, όταν αρχίζει να παίζει σε ένα συγκρότημα με τους φίλους του και εν τέλει να αποδείξει την αξία της ανανέωσης και της νεανικής δημιουργίας. 

Το «Baby Trio» έχει γνωρίσει αρκετές διαφορετικές ενσαρκώσεις. Ο Γιώργος Κοντραφούρης παίζει hammond ενώ τη σύνθεση του τρίο συμπληρώνουν κάθε φορά ένας νεαρός κιθαρίστας και ένας νεαρός ντράμερ. Η θητεία των νεαρών μελών του συγκροτήματος ολοκληρώνεται μόλις συμπληρώσουν το 25ο έτος της ηλικίας τους, οπότε και αποχωρούν παραχωρώντας τη θέση τους σε νέα μέλη. Το 2018 το «Baby Trio» συμπλήρωσε δέκα  χρόνια ζωής και το γιόρτασε με μία συναυλία στο ΚΠΙΣΝ καθώς και με μία επετειακή κυκλοφορία σε βινύλιο και cd που κυκλοφόρησε στο τέλος της ίδια χρονιάς. 

Στη συναυλία συμμετείχαν εκτός από τον Γιώργο Κοντραφούρη (hammond) τα τότε μέλη του «Baby Trio» και πολλοί από τους μουσικούς που είχαν περάσει στο παρελθόν από τις τάξεις του: Κωστής Φαναράς (κιθάρα), Έκτορας Ρέμσακ (τύμπανα), Κωνσταντίνος Στουραΐτης (κιθάρα), Αλέξανδρος Βήχος (κιθάρα), Γιάννης Παπαδουλής (τύμπανα), Βασίλης Ποδαράς (τύμπανα), Βαγγέλης Κοτζάμπασης (τύμπανα), Δήμητρα Κοκκινοπούλου (guest vocals).

Την Πέμπτη θα ακούσουμε από την ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ την ηχογραφημένη συναυλία εκείνης της μέρας, η οποία περιλαμβάνει διασκευές καθώς και συνθέσεις των μελών του Baby Trio: «Watching The Girls Go By» (μουσική: Γιώργος Κοντραφούρης), «Volcano» (μουσική: Κωστής Φαναράς), «Season of the witch» (διασκευή στο τραγούδι του Donovan), «Little Wing» (διασκευή στο τραγούδι του Jimi Hendrix), «Coconut Grove» (διασκευή στο τραγούδι των Loving Spoonful), «4 leg love» (μουσική: Γιώργος Κοντραφούρης/Στίχοι: Δήμητρα Κοκκινοπούλου), «Compared to what» (διασκευή στο τραγούδι του Gene McDaniels), «The Big Four» (μουσική: Κωνσταντίνος Στουραΐτης), «Undercover» (μουσική: Γιώργος Κοντραφούρης), «Mr.K» (μουσική: Κωνσταντίνος Στουραΐτης), «Urban Jazz» (μουσική: Γιώργος Κοντραφούρης), «Five to Seven» (μουσική: Αλέξανδρος Βήχος), «Ballerina’s shoe» (μουσική: Γιώργος Κοντραφούρης), «Highway to hell» (διασκευή στο τραγούδι των  AC-DC). Ηχοληψία: View Master Films. Μίξη/mastering: Γιώργος Μαντάς

Το νέο άλμπουμ του Γιώργου Κοντραφούρη με τίτλο «George Kontrafouris Trio – The Passing» το οποίο περιλαμβάνει 7 νέες οργανικές συνθέσεις του κυκλοφόρησε σε LP, CD και digital τον περασμένο Ιανουάριο από την Puzzlemusik Label και η πρώτη παρουσίαση του έγινε τον Φεβρουάριο στο Birdland Theatre στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. 

Ηχογραφημένη σκηνική ανάγνωση από τη σειρά Παραβάσεις  

«Η Κυρία με το Σκυλάκι» του Άντον Τσέχωφ

Στο διάφανο χώρο Φάρου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2018 η σειρά θεατρικού αναλογίου «Παραβάσεις» σε επιμέλεια και σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου. Στο λογοτεχνικό σαλόνι που δημιουργήθηκε πραγματοποιήθηκαν δραματοποιημένες αναγνώσεις διηγημάτων μεγάλων κλασικών συγγραφέων.  

Η αρχή έγινε με τον Άντον Τσέχωφ, έναν από τους σημαντικότερους διηγηματογράφους της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Οι ηθοποιοί Μαρία Ναυπλιώτου και Νίκος Κουρής ερμήνευσαν τα διηγήματα του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα «Η κυρία με το σκυλάκι» και «Καστάνκα» ενώ η Μαρία Παπαπετροπούλου ερμήνευε στο πιάνο αποσπάσματα από το έργο «Οι Εποχές» του Πιοτρ Τσαϊκόφσκι.

Η χρήση των διηγημάτων έγινε με την ευγενική παραχώρηση των Εκδόσεων Εστία, από την έκδοση «Η Αγάπη και άλλα 32 διηγήματα» (2013) σε μετάφραση Βασίλη Ντινόπουλου.

Αυτή την Κυριακή 05 Απριλίου στις 7 το απόγευμα από το ιστιότοπο του ΚΠΙΣΝ θα παρουσιαστεί ηχογραφημένη η σκηνική ανάγνωση του αριστουργήματος «Η κυρία με το σκυλάκι», το γνωστότερο ίσως διήγημα του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…