Τζανακόπουλος: Υπάρχουν οι δυνατότητες να μειωθεί ο ΕΦΚ στα καύσιμα, η κυβέρνηση δεν το θέλει

Για κλίμα «θεσμικής παρακμής» στη χώρα και για «καθεστώς Μητσοτάκη, ο οποίος μετατρέπεται σε Όρμπαν», έκανε λόγο ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος.  

tzanakopoulos

«Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε πανικό», είπε. «Μέσα σε μερικές μόλις εβδομάδες έχει καθαιρέσει έναν υπουργό του εξαιτίας της δήλωσης περί “εποποιΐας”, όταν δηλαδή η κυβέρνηση Καραμανλή μοίραζε χρήματα με τσουβάλια για να αντιμετωπίσει την αγανάκτηση του κόσμου μετά την τραγωδία της Ηλείας, ο κ. Μητσοτάκης έχει επίσης αποπέμψει έναν πρώην υπουργό από το ίδιο του το κόμμα, τον κ. Δούκα, ενώ χθες διέγραψε έναν ευρωβουλευτή του, ο οποίος όλο το τελευταίο διάστημα επισημαίνει τις αποτυχίες της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ1.

«Ο κ. Κύρτσος είπε την αλήθεια», σημείωσε και πρόσθεσε: «η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή η χώρα είναι θλιβερή πρωταθλήτρια σε όλη την Ευρώπη σε ό,τι αφορά τους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους στην πανδημία, η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση έχει τεράστια αδυναμία να διαχειριστεί το ζήτημα της ακρίβειας, ότι το επιτελικό κράτος έχει καταντήσει ανέκδοτο καθώς έχει αποτύχει επανειλημμένα να διαχειριστεί κακοκαιρίες και φυσικές καταστροφές». «Ο κ. Κύρτσος είπε επίσης κάτι που συζητείται σε ολόκληρη την Ευρώπη από δημοσιογραφικά μεγαθήρια, ότι δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα να διώκονται δημοσιογράφοι επειδή έκαναν τη δουλειά τους, ότι η Novartis μένει στο απυρόβλητο με επιλογή της κυβέρνησης, ενώ την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ έχει κληθεί να πληρώσει πρόστιμα 350 εκ. δολαρίων για υποθέσεις διαφθοράς», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική της ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σέβεται την απόφαση της Δικαιοσύνης για αρχειοθέτηση των υποθέσεων της Novartis, τόνισε: «στον μεν κ. Γεωργιάδη βρέθηκαν 300.000 ευρώ αδιευκρίνιστα ποσά, στον δε κ. Αβραμόπουλο 1 εκ. αδιευκρίνιστα ποσά, με συγκεκριμένες μαρτυρίες που συμπίπτουν με τα όσα καταγγέλλονται, υποθέσεις που οδηγήθηκαν τελικά στο αρχείο». «Το ότι μια απόφαση της Δικαιοσύνης δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ως προς τα αποτελέσματά της παρά μόνο με βάση το νόμο, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει δικαίωμα των πολιτών ή των πολιτικών να σχολιάζουν αποφάσεις της Δικαιοσύνης», επισήμανε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Το να σχολιάζεις δικαστικές αποφάσεις δεν είναι παρέμβαση στη Δικαιοσύνη», υπογράμμισε. «Παρέμβαση είναι αυτό που κάνει ο κ. Μητσοτάκης, να υποδεικνύονται συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι, ως στόχοι της Δικαιοσύνης», σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Κάνοντας λόγο για «καθεστώς Μητσοτάκη», σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός «μετατρέπεται σε Όρμπαν». «Ο κ. Μητσοτάκης πέρασε διάταξη που λέει ότι για να διωχθούν ανώτατα στελέχη του Δημοσίου για διαφθορά χρειάζεται η άδεια του εκλεκτού του πρωθυπουργού, του κ. Μπίνη. Πρόκειται ξεκάθαρα για νομοθετική παρέμβαση στην ίδια τη δυνατότητα της εισαγγελίας να κάνει τη δουλειά της», δήλωσε. «Αυτή ακριβώς η θεσμική παρακμή, εξηγεί τη συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη για την κατάσταση στη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερθείς στο μέτωπο της ακρίβειας, επισήμανε ότι «ο Γενάρης έκλεισε με πληθωρισμό 6,2% -τον μεγαλύτερο από το 1997- και η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις ανατιμήσεις». «Η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη τιμή χονδρικής στο ρεύμα, σε όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για λογαριασμούς στο ρεύμα που έρχονται μέχρι και τρεις φορές πάνω. «Την ίδια στιγμή έχουμε καθήλωση των μισθών, η Ελλάδα το 2022 είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που έχει χαμηλότερο κατώτατο σε σχέση με το 2010», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ανέφερε: «χρειάζεται άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε καύσιμα και φυσικό αέριο στα κατώτατα επιτρεπτά όρια της ΕΕ, ενώ χρειάζεται και άμεση μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης».

Ερωτηθείς για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία όσον αφορά τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, τόνισε: «η χώρα πρέπει να ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις για να εγγυάται την ασφάλεια της επικράτειας και των πολιτών, αυτό όμως δεν πρέπει να μας οδηγεί σε λάθη τα οποία έγιναν στο παρελθόν, όπως είναι η κούρσα των εξοπλισμών, στρατηγική που ο κ. Μητσοτάκης έχει υιοθετήσει προς ίδιον όφελος». «Για τη ΝΔ υπάρχουν δημοσιονομικές δυνατότητες να ψηφίζει εξοπλιστικά ύψους 7 δισ., να κάνει απευθείας αναθέσεις 5 δισ., να ανοίγει μία πολύ σκοτεινή ιστορία 2 δισ. με το Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα», σημείωσε, «την ίδια στιγμή που για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν δημοσιονομικές δυνατότητες για τη στήριξη των λαϊκών νοικοκυριών».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς το συνέδριο, σημείωσε: «είμαστε ένα κόμμα διαλόγου, ένα κόμμα στο οποίο υπάρχει σεβασμός στις διαφορετικές οπτικές και θεωρούμε ότι αυτό είναι δύναμη για εμάς». «Οι προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με τις προτάσεις που γίνονται στο νέο μας καταστατικό, οι οποίες θέτουν ως πρώτιστη προτεραιότητα τη συμμετοχή των μελών, την ψηφιοποίηση του κόμματος, τη δυνατότητα οριζόντιου διαλόγου, στην πραγματικότητα έρχονται να αντιστοιχηθούν με τις νέες μορφές πολιτικής κινητοποίησης που αναδύονται στον 21ο αιώνα». «Υπό αυτήν την έννοια, έρχονται να απαντήσουν σε μια επιθυμία δημοκρατίας που κινητοποιεί τους πολίτες στη σύγχρονη πραγματικότητα και αυτήν ακριβώς την επιθυμία θέλουμε να αφουγκραστούμε και να ικανοποιήσουμε», κατέληξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.​

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…