Τζανακόπουλος στην ΕΡΤ: Η αντιπολίτευση αποφεύγει την ουσιαστική συζήτηση για το σκάνδαλο Novartis

Η συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής όπως αποφασίστηκε χτες, αποτελούσε το μοναδικό θεσμικό βήμα που μπορούσε να γίνει από τη μεριά του κοινοβουλίου ώστε ακριβώς να μην υπάρξει καμία απολύτως σκιά. τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ-1.

5a8f38801dc524876a8b45b9

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως “όταν διαβιβάζεται μια δικογραφία στο κοινοβούλιο με τέτοια ανατριχιαστικά στοιχεία που θα κριθούν τελικά και κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της Επιτροπής και κατά την έρευνα της δικαιοσύνης, η μοναδική επιλογή που είχαμε ήταν ακριβώς η συνεδρίαση της Ολομέλειας για να αποφασίσει τη συγκρότηση της Επιτροπής”.

Αποκρούοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τις διαδικασίες και ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση έδωσε αφορμή στην αντιπολίτευση να στέκεται σε διαδικαστικά θέματα με αποτέλεσμα να χαθεί η ουσία της υπόθεσης, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι δεν έχει χαθεί και τόνισε ότι “το γεγονός ότι η αντιπολίτευση επέμεινε στη διαδικασιολογία ήταν ένας τρόπος για να αποφύγει ακριβώς την ουσιαστική πολιτική συζήτηση για τα ζητήματα που θίγονται αυτές τις μέρες με επίκεντρο το σκάνδαλο Novartis και τον τρόπο που το χειρίστηκαν οι κυβερνήσεις έως το 2015. “Αυτό που είπαμε από την αρχή ήταν ότι θα ακολουθήσουμε όλες τις θεσμικές διαδικασίες”, είπε, τονίζοντας πως δεν καταλαβαίνει ποια είναι η θεσμική παρατυπία που καταλογίζει η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Στον αντίποδα, υπογράμμισε ότι “θεσμικά ατοπήματα είναι οι απειλές εναντίον μαρτύρων, οι μηνύσεις κατά δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, η προσπάθεια εκφοβισμού και άμεσης παρέμβασης στη δικαιοσύνη και τίποτε από αυτά δεν έχει κάνει η κυβέρνηση”. “Όλα αφορούν την αντιπολίτευση και πολύ συγκεκριμένα πρόσωπα που αρχίζουν να διεκδικούν ξανά ηγετικούς ρόλους”, τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι “δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σενάριο (σ.σ. για πρόωρες εκλογές) και πως “βασικός μας στόχος είναι η έξοδος της χώρας από τη μνημονιακή επιτροπεία που φαίνεται να πηγαίνει αρκετά καλά με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας και των διεθνών σχέσεων της χώρας και το σύνολο της στρατηγικής μας καθορίζεται από τον μεταμνημονιακό ορίζοντα”. “Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πάμε σε εκλογές πριν από τη λήξη της 4ετίας”, τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή μιας έρευνας, η δικογραφία είναι σε πολύ αρχικό στάδιο, αυτό που υπάρχει είναι οι καταθέσεις μαρτύρων και μια σειρά από άλλα στοιχεία που σε κάθε περίπτωση αποτελούν επαρκείς ενδείξεις για να ξεκινήσει η προκαταρκτική επιτροπή να διερευνά και να βγάλει το πόρισμά της. Σημείωσε πως το εάν αυτές οι ενδείξεις είναι αρκετές, ικανοποιητικές για την άσκηση ποινικής δίωξης, αυτό θα το αποφασίσει καταρχήν η Επιτροπή εφόσον έχει τη σχετική αρμοδιότητα, και αν όχι θα το αποφασίσει η Δικαιοσύνη.

Για το εάν θα κληθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, επισήμανε ότι αυτό θα το αποφασίσει η προκαταρκτική επιτροπή. Σχετικά με το εάν αρκεί ένας μήνας για να υπάρχει πόρισμα της Επιτροπής, είπε πως αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να το προεξοφλήσουμε, ότι θα το αποφασίσει η Επιτροπή στη βάση και του υλικού που έχει στη διάθεσή της και που μπορεί να προκύψει κατά τις διαδικασίες της Επιτροπής. Είπε πως γνώμη του είναι ότι καταρχήν ένας μήνας μπορεί να είναι αρκετός, αλλά αυτό δεν είναι εύκολο να προεξοφληθεί.

Στο ερώτημα γιατί δεν συμπεριλήφθηκε ο κ. Κουρουμπλής, είπε ότι δεν υπάρχουν καταθέσεις μαρτύρων ούτε κάποια άλλη καταγγελία, πέραν της μήνυσης που κατέθεσαν εναντίον του δύο πολιτικοί του αντίπαλοι, Λοβέρδος και Χριστοφιλοπούλου.

Σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ ποινικοποίησε την υπόθεση και πως μιλάμε για μια τελείως διαφορετική υπόθεση. Εξήγησε ειδικότερα πως το γεγονός ότι μπορεί να ασκήσει κανείς πολιτική κριτική για τον τρόπο που διαπραγματεύτηκε το σύνολο της κυβέρνησης κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2015 είναι προφανές, ωστόσο η ποινικοποίηση της διαπραγμάτευσης ή των πολιτικών επιλογών είναι κάτι διαφορετικό. Σε αυτό το πλαίσιο έβαλε και κατά του Αντώνη Σαμαρά που “προανήγγειλε περί τα δέκα ειδικά δικαστήρια εναντίον του πρωθυπουργού”.

Ερωτηθείς αν ήταν λάθος η παρουσία του στον ‘Αρειο Πάγο, σχολίασε πως εάν γνώριζε τη διαδικαστική φάση που βρίσκεται η δικογραφία δεν θα επέλεγε να πάει και πως όμως, δεδομένων των δημοσιευμάτων που υπήρχαν στον Τύπο του Σαββατοκύριακου αναφορικά με τη διαδικαστική φάση, είχε την υποχρέωση ως κυβερνητικός εκπρόσωπος να ρωτήσει την εισαγγελέα του ΑΠ ακριβώς για τη διαδικαστική φάση στην οποία βρίσκεται η έρευνα και για το αν και κατά πόσον θα διαβιβαστεί ή αναμένεται η διαβίβαση κάποιου φακέλου στη Βουλή. Δεν ήταν επομένως ουσιαστική η συζήτηση που είχε, πρόσθεσε. Για το εάν ήταν λάθος οι δηλώσεις Παπαγγελόπουλου μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως οι υπουργοί Δικαιοσύνης έχουν απολύτως το πολιτικό δικαίωμα να σχολιάζουν πολιτικώ τω τρόπω μια υπόθεση που θα αποτελέσει για το επόμενο διάστημα ένα από τα κεντρικά ζητήματα της πολιτικής ατζέντας. “Δεν είναι θεσμικό ατόπημα αυτό”, τόνισε.

Για το εάν οι πολιτικές ευθύνες αφορούν και την περίοδο 2004-2009, σημείωσε ότι “οι πολιτικές ευθύνες αφορούν όλες τις κυβερνήσεις από το 2000 και μετά, τουλάχιστον και μέχρι το 2015, καθώς με βάση όλα τα επίσημα στοιχεία, όλη την περίοδο εκείνη μέχρι τουλάχιστον το 2010 οι υπερκοστολογήσεις μπορεί να στοίχισαν στο ελληνικό δημόσιο τουλάχιστον 23 δισ. ευρώ”. “Και προφανώς”, συνέχισε, “οι πολιτικές ευθύνες αφορούν και την κυβέρνηση Σημίτη και την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή και την κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου μετέπειτα και όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις που αποτελούν το κέντρο αυτού του σκανδάλου, τουλάχιστον απ’ ό,τι προκύπτει μέχρι στιγμής”.

Κρήτη: Ο μητροπολίτης απάντησε για το μη διάβασμα του ευαγγελίου στην κηδεία της 17χρονης -«Τι θα πούμε “αυτοκτονήστε”;»

17xroni nikoleta 1439x864 1

Κρήτη: Ο μητροπολίτης απάντησε για το μη διάβασμα του ευαγγελίου στην κηδεία της 17χρονης -«Τι θα πούμε “αυτοκτονήστε”;»

Χαμός στην Κρήτη για το μη διάβασμα του ευαγγελίου στην κηδεία της 17χρονης που έπεσε…

Εργατικό δυστύχημα στο Ζαγόρι: Χωρίς αισθήσεις ανασύρθηκε εργάτης – Ένας ακόμη στο νοσοκομείο

5385199

Εργατικό δυστύχημα στο Ζαγόρι: Χωρίς αισθήσεις ανασύρθηκε εργάτης – Ένας ακόμη στο νοσοκομείο

Οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα δεν είναι ακόμη γνωστές.

Σπύρος Μπιμπίλας: Ξεσπά κατά δημοσιεύματος που έκανε λόγο για «χοντρό παρασκήνιο» στις εκλογές του ΣΕΗ (video)

profile player 960x540 15

Σπύρος Μπιμπίλας: Ξεσπά κατά δημοσιεύματος που έκανε λόγο για «χοντρό παρασκήνιο» στις εκλογές του ΣΕΗ (video)

Ιδιαίτερα νευριασμένος με δημοσίευμα εφημερίδας φάνηκε ο Σπύρος Μπιμπίλας

Ο influencer του Θεού: «Ένα συνηθισμένο αγόρι που του άρεσαν τα video game» – Τι λέει η μητέρα του 15χρονου για την αγιοποίηση του (Video)

carlo Acutis

Ο influencer του Θεού: «Ένα συνηθισμένο αγόρι που του άρεσαν τα video game» – Τι λέει η μητέρα του 15χρονου για την αγιοποίηση του (Video)

Η μητέρα του, περιγράφει τον Κάρλο ως «ένα συνηθισμένο αγόρι», που του άρεσαν τα video…