Τζανακόπουλος: Πολεμοκάπηλη και πατριδοκάπηλη η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία την οποία χαρακτήρισε "εντελώς ετεροβαρή" άσκησε ο γραμματέας της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας το μεσημέρι του Σαββάτου στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9 FM.

tzanakopoulos

“Επικαλούμενη η κυβέρνηση τον κίνδυνο της Τουρκίας σε μελλοντική χρονική στιγμή, αλλάζει το δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Εδώ και χρόνια η χώρα μας στηρίζει το δόγμα της ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Με εξαιρετικά επικίνδυνους χειρισμούς, ο κ. Μητσοτάκης για πρώτη φορά ανοίγει την πόρτα για πολεμικές επιχειρήσεις στην  υποσαχάρια Αφρική”, τόνισε.

 
“Πλέον εισάγει το λεγόμενο δόγμα του “προκεχωρημένου φυλακείου της Δύσης”, μετατρέπει δηλαδή την Ελλάδα σε πολεμικό φυλάκιο της Δύσης, και αυτό επισημαίνεται από σειρά στρατηγικών αναλυτών και ανθρώπων με γνώση της εξωτερικής πολιτικής, αλλά επιβεβαιώνεται και από τα περιεχόμενα της ελληνογαλλικής συμφωνίας”, είπε ο Δημ. Τζανακόπουλος. Υπενθύμισε, δε, ότι “ο δρόμος για μια ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία είχε ανοίξει το 2015-2016 όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε υπογράψει με τον Φρανσουά Ολάντ και στη συνέχεια με τον Γάλλο πρωθυπουργό τον οδικό χάρτη για μια συνεργασία. Εκτός, όμως, από τη δέσμευση για τη συνεργασία, το ζητούμενο είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας”.

 

Ο Δημ. Τζανακόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: “Ο γαλλικός στρατός εμπλέκεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην υποσαχάρια Αφρική. Αλλά η γαλλική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μειώσει την παρουσία της εκεί γιατί θρηνεί δεκάδες νεκρούς τα τελευταία χρόνια, αλλά θέλει να εξακολουθήσει να αναπτύσσει επιχειρήσεις. Έτσι, πλέον καλύπτει τις ανάγκες της μέσω μισθοφορικών στρατών, και φυσικά θέλει να αντικαταστήσει τις δικές της δυνάμεις με πρόθυμους…”

 

“Με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η Ελλάδα αντί για χώρα-γέφυρα Ευρώπης και μουσουλμανικών πληθυσμών, μπαίνει στο επίκεντρο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, και αυτό είναι μια επικίνδυνη πολιτική επιλογή”, διεμήνυσε, ενώ κατηγόρησε πως “η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει -αν όχι υπερβεί- τα 10 δισ. ευρώ για εξοπλισμούς σε βάθος 10ετίας, επιστρέφοντας στην πολιτική που μας χρεοκόπησε”.

 

“Ανήκουστα πράγματα λέγονται στην ελληνική βουλή, που δεν έχουν ειπωθεί εδώ και δεκαετίες”, είπε και συνέχισε: “Ο κ. Γεραπετρίτης μας είπε ότι δεν γίνεται ‘και κανόνια και στήριξη νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια’ και από ό,τι φαίνεται προτιμάει τα κανόνια. Ακούσαμε και την απίστευτη δήλωση του πρωθυπουργού που έκανε λόγο για ‘κανόνια ή ψωμί και η κυβέρνηση του δίνει και κανόνια και ψωμί’. Πρόκειται για μια πατριδοκάπηλη, πολεμοκάπηλη πολιτική”.

 

“Θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ότι ναι, να προχωρήσουμε σε συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, αλλά εδώ μιλάμε για μια απολύτως ετεροβαρή συμφωνία. Δίνει τα πάντα στη Γαλλία χωρίς προστατευτικές ρυθμίσεις για την  Ελλάδα, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση παραβίασης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας από την Τουρκία, και δεν γνωρίζουμε αν οι Γάλλοι θα συνδράμουν έστω με shadowing”, τόνισε.

Ερωτηθείς, στο μεταξύ, για το θέμα της αξιολόγησης σε σχολεία και πανεπιστήμια ο Δημ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι “πρόκειται για διαφορετικής υφής αξιολόγηση”. “Ναι πρέπει να υπάρχει, όμως η κυβέρνηση προωθεί ένα εκδικητικό μοντέλο. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει δείγματα γραφής για το τι εννοεί αξιολόγηση. Το 2013 είχε προωθήσει μια εκδικητική αξιολόγηση που οδηγούσε σε απολύσεις”.

 

“Οι εκπαιδευτικοί έχουν κάθε δικαίωμα να μην έχουν καμία εμπιστοσύνη για τον τρόπο με τον οποίο εννοεί τη διαδικασία η κυβέρνηση. Η, δε, κα Κεραμέως δεν έχει διάθεση συζήτησης με την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά προχωρά σε μετωπική σύγκρουση απέναντι σε ΑΔΕΔΥ και εκπαιδευτικούς. Πρόκειται για πρωτοφανείς κινήσεις για υπουργό Παιδείας, που θα τις βρει μπροστά της. Ο δρόμος της μετωπικής σύγκρουσης και της δικαστικής αντιπαράθεσης με τους ανθρώπους που καθημερινά δίνουν μάχη να μορφώσουν τα παιδιά μας χωρίς καμία επί της ουσία κρατική στήριξη, σε συνθήκες που επιδεινώνονται μάλιστα επί πανδημικής κρίσης, είναι καταστροφική επιλογή”, τόνισε ο Δημ. Τζανακόπουλος, και κατέληξε: “Η κυβέρνηση επιχειρεί να κινητοποιήσει αντανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού αλλά οι πολίτες έχουν εμπειρία από την παλαιοδεξιά λογική που επιστρατεύει για να βγει από τα δικά της αδιέξοδα”.

 

Βόμβα του Νικήτα Κακλαμάνη για την κυβέρνηση: «Ἡ ήττα είναι καμπάνα καί ξέρουμε γιά ποιόν κτυπά!»

Κακλαμάνης

Βόμβα του Νικήτα Κακλαμάνη για την κυβέρνηση: «Ἡ ήττα είναι καμπάνα καί ξέρουμε γιά ποιόν κτυπά!»

Ηχηρή παρέμβαση για το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και τον ιδεολογικό προσανατολισμό της Νέας Δημοκρατίας έκανε…