Τζανακόπουλος: Ο Στουρνάρας να αποφεύγει την πολιτικολογία – Αρχιτέκτονας της καταστροφής της οικονομίας ο Σημίτης

Πυρά προς πάσα κατεύθυνση εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος πρότεινε στον Στουρνάρα να «αποφεύγει την πολιτικολογία», χαρακτήρισε τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη ως «αρχιτέκτονα της καταστροφής» ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ πως κινείται ανάμεσα στη φαιδρότητα και την καταστροφολογία.

58c9859c1dc524ac398b45ec 1

Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή το ανοιχτό και φλέγον ζήτημα της ΔΕΗ, ξεκαθάρισε πως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ενιαία και συμπαγής ενώ όσον αφορά τη διαπραγμάτευση δήλωσε ότι οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά ώστε να υπάρξει μια κοινά αποδεκτή λύση πέρα από παράλογες και ανεδαφικές απατήσεις.

Να αποφεύγει την πολιτικολογία ο Στουρνάρας

«Οι θεσμικοί παράγοντες βεβαίως και δικαιούνται και έχουν υποχρεώση να κάνουν εκτιμήσεις για το πώς πορεύεται η οικονομία. Θα πρέπει να αποφεύγουν την πολιτικολογία, να έχουν καθαρό βλέμμα και να βλέπουν ότι η ευθύνη για την καθυστέρηση δεν βρίσκεται στην πλευρά της κυβέρνησης αλλά στις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Αυτό που θα περίμενε κανείς θα ήταν ένα καθαρότερο και μη πολιτικό βλέμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος σχολιάζοντας τα λεγόμενα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Αρχιτέκτονας της καταστροφής της ελληνικής οικονομίας ο Σημίτης – Πυρά σε ΝΔ και Μητσοτάκη

Κληθείς να σχολιάσει το… “comeback” του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο ΣΚΑΪ και θα προβληθεί σήμερα, Τρίτη, υποστήριξε πως ο Σημίτης είναι ένας από τους αρχιτέκτοντες της καταστροφής της ελληνικής οικονομίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε εκ νέου στη Ν.Δ., κατηγορώντας τη ότι κινείται ανάμεσα στη φαιδρότητα και την καταστροφολογία.

Όπως είπε, φαιδρότητα είναι οι αναφορές ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με τμήμα δανειστών επιδιώκει να εγκλωβίσει τη Ν.Δ. σε σενάρια αυξημένης πλειοψηφίας και καταστροφολογία κάθε λέξη και πράξη της Νέας Δημοκρατίας όσο βλέπει πως απομακρύνονται τα σενάρια αποσταθεροποίησης στα οποία έχει επενδύσει.

Στο σημείο αυτό, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «να μη λέει άλλα μέσα και άλλα έξω διαβεβαιώνοντας τους δανειστές ότι δεν θα αλλάξει ούτε λέξη από όσα συμφωνηθούν».

«Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει με παρρησία να πει όχι μόνο ότι δε θα ψηφίσει αλλά και ότι θα καταργήσει τη συμφωνία στην οποία θα καταλήξουμε» πρόσθεσε.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «τις τελευταίες μέρες η Ν,Δ, βλέποντας πως οδεύουμε στην εξεύρεση κοινού τόπου με τους θεσμούς έχει ξεπεράσει κάθε όριο στην προσπάθεια να προκαλέσει αποσταθεροποίηση επενδύοντας για άλλη μια φορά στην καταστροφή» και πρόσθεσε: «Ειλικρινά πάντως μιλώντας λίγο ενδιαφέρει η αυτοκαταστροφή του κ. Μητσοτάκη. Αυτό που έχει σημασία για μας είναι ο κ. Μητστοτάκης να μην πάρει μαζί του και τη χώρα».

Συνολική συμφωνία σύντομα 

Στα της διαπραγμάτευσης, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά ώστε να καταλήξουμε σε κοινά αποδεκτή λύση πέρα από παράλογες και ανεδαφικές απατήσεις, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στο ΔΝΤ.

Ειδικότερα ανέφερε πως ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015, οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για 3,6 δισ. μέτρα περαιτέρω λιτότητας έβαλαν εμπόδια στην ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης, σημειώνοντας πως εκείνα τα εμπόδια άρθηκαν μετά από επίμονη προσπάθεια και έτσι φτάσαμε σε μια λύση χωρίς να γίνουν αποδεκτές αυτές οι απαιτήσεις.

Τα ίδια εμπόδια, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έθεσε το ΔΝΤ και κατά τις διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση: Επανήλθε με απαίτηση για 4,5 δισ. επιπλέον μέτρα λιτότητας.

Και πάλι καταφέραμε να καταλήξουμε στο πλαίσιο που συζητάμε σήμερα, μια συμφωνία η οποία θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, σημείωσε, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση κατανοεί απόλυτα την ανησυχία που μπορεί να προκαλεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων, όμως «όσο πεπερασμένος είναι ο χρόνος για την ολοκληρωση της διαπραγμάτευσης τόσο πεπερασμενες και οι αντοχές της κοινωνίας απέναντι στη λιτότητα».

Ανέφερε πως ανοιχτά είναι το ενεργειακό, το δημοσιονομικό, δηλαδή τα μέτρα και τα αντίμετρα για το 2019, και τα εργασιακά. Πρόσθεσε πως σε όλους αυτούς τους τομείς ανταλλάσσονται διαρκώς e mail, απόψεις και προτάσεις, ενώ τόνισε ότι στόχος είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. 

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σημείωσε ότι «οδεύουμε σε έναν δρόμο που φαίνεται σύντομα να καταλήγει, έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, στόχος το δυνατόν συντομότερο να υπάρξει η τεχνική συμφωνία».  

Για το “αγκάθι” της ΔΕΗ

Ερωτηθείς για τη ΔΕΗ, σημείωσε πως η κυβέρνηση είναι ενιαία στην προσπάθειά της να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης. Πρόσθεσε πως όταν έρθει η τελική συμφωνία η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές αποφάσεις και αυτές θα συγκριθούν με τα όσα είχε αποφασίσει η Ν.Δ. 

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τα σενάρια περί δημοψηφίσματος ή προσφυγής σε εκλογές. «Η Ελλάδα διεκδικεί, έχοντας σημαντική στήριξη από την Ευρώπη γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες για μια επιτυχή κατάληξη των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά, προς όφελος του κόσμου της εργασίας», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χαρακτήρισε κατάπτυστο το σχόλιο της ΟΝΝΕΔ αναφορικά με τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης για τον Νίκο Μπελογιάννη. «Ο Νίκος Μπελογιάννης το μόνο που αξίζει είναι μόνο τιμή» τόνισε.

Πειραίας: Aπίστευτο βίντεο ντοκουμέντο – 70χρονη έπεσε στη θάλασσα προσπαθώντας να πιάσει τη βαλίτσα της

Πειραιάς

Πειραίας: Aπίστευτο βίντεο ντοκουμέντο – 70χρονη έπεσε στη θάλασσα προσπαθώντας να πιάσει τη βαλίτσα της

Παρολίγο τραγωδία πήγε να συμβεί στο λιμάνι του Πειραιά με μια 70χρονη γυναίκα από τη…

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

4950603

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

«Εύχομαι τα παιδιά τους να μην τους δουν ποτέ όπως σε είδα εγώ. Ο Θεός…

Συγκλονίζει η σύζυγος του Καλλιάνου: «Δεν είναι καλά ψυχολογικά, έχουν στερέψει τα δάκρυα» (Video)

kallianos copy 4

Συγκλονίζει η σύζυγος του Καλλιάνου: «Δεν είναι καλά ψυχολογικά, έχουν στερέψει τα δάκρυα» (Video)

«Είναι στο αυτοκίνητο, κάνει βόλτες, δε μπορεί να ηρεμήσει, δεν τον χωράει ο τόπος. Δεν…

Πλακιάς για Φλέσσα: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα – Δεν φταίω και δεν σκότωσα κανέναν»

InCollage 20240425 140114310

Πλακιάς για Φλέσσα: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα – Δεν φταίω και δεν σκότωσα κανέναν»

«Θα ήθελα να μην αναφέρετε πάλι το όνομα ΤΕΜΠΗ ,δεν γνωρίζετε μην μιλάτε», τόνισε ο…