Τζανακόπουλος: Ο Στουρνάρας να αποφεύγει την πολιτικολογία – Αρχιτέκτονας της καταστροφής της οικονομίας ο Σημίτης

Πυρά προς πάσα κατεύθυνση εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος πρότεινε στον Στουρνάρα να «αποφεύγει την πολιτικολογία», χαρακτήρισε τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη ως «αρχιτέκτονα της καταστροφής» ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ πως κινείται ανάμεσα στη φαιδρότητα και την καταστροφολογία.

58c9859c1dc524ac398b45ec 1

Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή το ανοιχτό και φλέγον ζήτημα της ΔΕΗ, ξεκαθάρισε πως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ενιαία και συμπαγής ενώ όσον αφορά τη διαπραγμάτευση δήλωσε ότι οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά ώστε να υπάρξει μια κοινά αποδεκτή λύση πέρα από παράλογες και ανεδαφικές απατήσεις.

Να αποφεύγει την πολιτικολογία ο Στουρνάρας

«Οι θεσμικοί παράγοντες βεβαίως και δικαιούνται και έχουν υποχρεώση να κάνουν εκτιμήσεις για το πώς πορεύεται η οικονομία. Θα πρέπει να αποφεύγουν την πολιτικολογία, να έχουν καθαρό βλέμμα και να βλέπουν ότι η ευθύνη για την καθυστέρηση δεν βρίσκεται στην πλευρά της κυβέρνησης αλλά στις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Αυτό που θα περίμενε κανείς θα ήταν ένα καθαρότερο και μη πολιτικό βλέμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος σχολιάζοντας τα λεγόμενα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Αρχιτέκτονας της καταστροφής της ελληνικής οικονομίας ο Σημίτης – Πυρά σε ΝΔ και Μητσοτάκη

Κληθείς να σχολιάσει το… “comeback” του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο ΣΚΑΪ και θα προβληθεί σήμερα, Τρίτη, υποστήριξε πως ο Σημίτης είναι ένας από τους αρχιτέκτοντες της καταστροφής της ελληνικής οικονομίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε εκ νέου στη Ν.Δ., κατηγορώντας τη ότι κινείται ανάμεσα στη φαιδρότητα και την καταστροφολογία.

Όπως είπε, φαιδρότητα είναι οι αναφορές ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με τμήμα δανειστών επιδιώκει να εγκλωβίσει τη Ν.Δ. σε σενάρια αυξημένης πλειοψηφίας και καταστροφολογία κάθε λέξη και πράξη της Νέας Δημοκρατίας όσο βλέπει πως απομακρύνονται τα σενάρια αποσταθεροποίησης στα οποία έχει επενδύσει.

Στο σημείο αυτό, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «να μη λέει άλλα μέσα και άλλα έξω διαβεβαιώνοντας τους δανειστές ότι δεν θα αλλάξει ούτε λέξη από όσα συμφωνηθούν».

«Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει με παρρησία να πει όχι μόνο ότι δε θα ψηφίσει αλλά και ότι θα καταργήσει τη συμφωνία στην οποία θα καταλήξουμε» πρόσθεσε.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «τις τελευταίες μέρες η Ν,Δ, βλέποντας πως οδεύουμε στην εξεύρεση κοινού τόπου με τους θεσμούς έχει ξεπεράσει κάθε όριο στην προσπάθεια να προκαλέσει αποσταθεροποίηση επενδύοντας για άλλη μια φορά στην καταστροφή» και πρόσθεσε: «Ειλικρινά πάντως μιλώντας λίγο ενδιαφέρει η αυτοκαταστροφή του κ. Μητσοτάκη. Αυτό που έχει σημασία για μας είναι ο κ. Μητστοτάκης να μην πάρει μαζί του και τη χώρα».

Συνολική συμφωνία σύντομα 

Στα της διαπραγμάτευσης, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά ώστε να καταλήξουμε σε κοινά αποδεκτή λύση πέρα από παράλογες και ανεδαφικές απατήσεις, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στο ΔΝΤ.

Ειδικότερα ανέφερε πως ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015, οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για 3,6 δισ. μέτρα περαιτέρω λιτότητας έβαλαν εμπόδια στην ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης, σημειώνοντας πως εκείνα τα εμπόδια άρθηκαν μετά από επίμονη προσπάθεια και έτσι φτάσαμε σε μια λύση χωρίς να γίνουν αποδεκτές αυτές οι απαιτήσεις.

Τα ίδια εμπόδια, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έθεσε το ΔΝΤ και κατά τις διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση: Επανήλθε με απαίτηση για 4,5 δισ. επιπλέον μέτρα λιτότητας.

Και πάλι καταφέραμε να καταλήξουμε στο πλαίσιο που συζητάμε σήμερα, μια συμφωνία η οποία θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, σημείωσε, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση κατανοεί απόλυτα την ανησυχία που μπορεί να προκαλεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων, όμως «όσο πεπερασμένος είναι ο χρόνος για την ολοκληρωση της διαπραγμάτευσης τόσο πεπερασμενες και οι αντοχές της κοινωνίας απέναντι στη λιτότητα».

Ανέφερε πως ανοιχτά είναι το ενεργειακό, το δημοσιονομικό, δηλαδή τα μέτρα και τα αντίμετρα για το 2019, και τα εργασιακά. Πρόσθεσε πως σε όλους αυτούς τους τομείς ανταλλάσσονται διαρκώς e mail, απόψεις και προτάσεις, ενώ τόνισε ότι στόχος είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. 

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σημείωσε ότι «οδεύουμε σε έναν δρόμο που φαίνεται σύντομα να καταλήγει, έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, στόχος το δυνατόν συντομότερο να υπάρξει η τεχνική συμφωνία».  

Για το “αγκάθι” της ΔΕΗ

Ερωτηθείς για τη ΔΕΗ, σημείωσε πως η κυβέρνηση είναι ενιαία στην προσπάθειά της να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης. Πρόσθεσε πως όταν έρθει η τελική συμφωνία η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές αποφάσεις και αυτές θα συγκριθούν με τα όσα είχε αποφασίσει η Ν.Δ. 

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τα σενάρια περί δημοψηφίσματος ή προσφυγής σε εκλογές. «Η Ελλάδα διεκδικεί, έχοντας σημαντική στήριξη από την Ευρώπη γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες για μια επιτυχή κατάληξη των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά, προς όφελος του κόσμου της εργασίας», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χαρακτήρισε κατάπτυστο το σχόλιο της ΟΝΝΕΔ αναφορικά με τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης για τον Νίκο Μπελογιάννη. «Ο Νίκος Μπελογιάννης το μόνο που αξίζει είναι μόνο τιμή» τόνισε.

Έξαλλος ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος με τις καθυστερήσεις στο Ελ. Βενιζέλος – «Ωραία χώρα έχουμε μπράβο σας» (videos)

6212638

Έξαλλος ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος με τις καθυστερήσεις στο Ελ. Βενιζέλος – «Ωραία χώρα έχουμε μπράβο σας» (videos)

«Μπαίνεις στο τρένο το πιο πιθανό είναι να εξοστρακιστεί και να βρει κανένα άλλο τρένο,…

Παγκόσμιο «μπλακ άουτ» σε πτήσεις και συναλλαγές: Ανυπολόγιστη βλάβη σε Microsoft και Windows

cable 8252580 1280

Παγκόσμιο «μπλακ άουτ» σε πτήσεις και συναλλαγές: Ανυπολόγιστη βλάβη σε Microsoft και Windows

Το πρόβλημα φαίνεται να προέκυψε μετά την τελευταία αναβάθμιση του λογισμικού της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Crowdstrike,…

Πορτοσάλτε για τα «μπάνια του λαού»: Καλύτερα να κάνουν διακοπές οι τουρίστες παρά οι Έλληνες

Πορτοσάλτε

Πορτοσάλτε για τα «μπάνια του λαού»: Καλύτερα να κάνουν διακοπές οι τουρίστες παρά οι Έλληνες

Να φύγετε να πάτε αλλού η πρόταση Πορτοσάλτε για να βολευτούν οι τουρίστες

Βανδή: Οι πρώτες δηλώσεις για τη συναυλία στην Τουρκία – «Θα ήταν προσβολή της ιστορικής μνήμης» (video)

5615381

Βανδή: Οι πρώτες δηλώσεις για τη συναυλία στην Τουρκία – «Θα ήταν προσβολή της ιστορικής μνήμης» (video)

«Δεν θα τραγουδούσα ποτέ μπροστά από μία φωτογραφία του σφαγέα των Ελλήνων», τόνισε η Δέσποινα…