Τζανακόπουλος: «Ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει αναλάβει να κάνει τη βρώμικη δουλειά του κ. Μητσοτάκη»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του  ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε την τοποθέτηση του εισηγητή της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη, για το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση και έχει ως στόχο τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

NewsRoom 01/07/2020 | 23:32

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι  «Στην Ψυχοπαθολογία της Καθημερινής Ζωής, βιβλίο του Φρόιντ, ο δάσκαλος της ψυχανάλυσης λέει ότι το ολίσθημα της γλώσσας δεν είναι τυχαίο γεγονός αλλά αποτελεί τη στιγμή της ανάδυσης του ασυνειδήτου. Στην αρχική του τοποθέτηση ο εισηγητής της ΝΔ έκανε λόγο για τον πρόεδρο της συνάθροισης, χρησιμοποίησε δηλαδή τον αντίστοιχο όρο του νομοθετικού διατάγματος 794/1971 που δεν κάνει λόγο για οργανωτή, όπως κάνει το παρόν νομοθέτημα, αλλά κάνει λόγο για πρόεδρο της συνάθροισης. Αυτή είναι η στιγμή της ανάδυσης του ασυνειδήτου της δεξιάς».

Συνέχισε λέγοντας ότι «είναι προφανές ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει αναλάβει να κάνει τη βρώμικη δουλειά του κ. Μητσοτάκη. Και μάλιστα την κάνει με χαρά και περηφάνια αποδεικνύοντας αυτό που λέει όλη η κοινωνία, άλλοτε  επιτιμητικά, άλλοτε επαινετικά, ότι αποτελεί δηλαδή την εμπροσθοφυλακή της ακροδεξιάς στροφής της ΝΔ. Από την περίπτωση Ινδαρέ και τα περιστατικά αστυνομικής βίας, μέχρι την ακραία ρητορική του, που αναμένουμε να απολαύσουμε και σήμερα όπου ο κ. Χρυσοχοΐδης θα επιχειρήσει να ταυτίσει τις κοινωνικές κινητοποιήσεις με εγκληματικές ενέργειες απολύτως καταδικαστέες. Είναι προφανές ότι στο πλαίσιο αυτό θα αναφερθεί και στο τραγικό και καταδικαστέο περιστατικό της Marfin προκειμένου να σπιλώσει τις κοινωνικές και εργατικές κινητοποιήσεις».

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε στη συνέχεια ότι «η διάταξη περί αντικειμενικής ευθύνης του οργανωτή είναι φασίζουσας έμπνευσης. Εδώ έχουμε την αντιγραφή από το νομοθετικό διάταγμα 794 /1971 διατάξεων κατά λέξη με μόνη διαφορά την απόδοσή τους στη νέα ελληνική. Τη μη τήρηση της αρχής της αναλογικότητας. Τις απαγορεύσεις με αποκλειστική αρμοδιότητα της αστυνομίας. Αυτά αποδεικνύουν ότι δεν έχουμε να κάνουμε με στάθμιση δικαιωμάτων, από τη μια μεριά το δικαίωμα της συνάθροισης δηλαδή, και από την άλλη την ανάπτυξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Αλλά έχουμε να κάνουμε με κατάργηση του ενός πόλου, με καταστρατήγηση δηλαδή του πυρήνα του δικαιώματος στη συνάθροιση που κατοχυρώνεται από το άρθρο 11 του Συντάγματος». Ο κ. Τζανακόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι «στην ίδια τη συνταγματική θεωρία για το δικαίωμα στη συνάθροιση είναι εγγενές το στοιχείο της διατάραξης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «το μεγάλο πολιτικό ερώτημα είναι γιατί επιλέγετε να φέρετε αυτό το σχέδιο νόμου, πέρα από τους ιδεολογικούς λόγους συσπείρωσης. Ο κύριος λόγος είναι ότι κάτι φοβάστε. Φοβάστε την κοινωνική έκρηξη που είναι προ των πυλών. Και θέλετε να δώσετε ένα νομιμοφανές πρόσχημα για το κατασταλτικό όργιο που ετοιμάζετε.  Και θα πρότεινα να αφήσετε τα κροκοδείλια δάκρυα για τους καταστηματάρχες, γιατί στην πραγματικότητα δεν σας καίγεται καρφί γι’ αυτούς. Και το αποδείξατε με τον τρόπο που διαχειρίζεστε την οικονομική κρίση που παράγει μια ζοφερή κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Κάτι θα είχατε κάνει αντί να τους αφήσετε στην τύχη τους και τώρα να τους ταΐζετε καταστολή και ακροδεξιό παραλήρημα».