Τζανακόπουλος: Να καταλάβει ο Μητσοτάκης ότι το Μαξίμου δεν είναι παλάτι

Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπολύει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στο CNN Greece, όπου επισημαίνει, μεταξύ άλλων ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ η υπόθεση με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δεν έχει τελειώσει».

EK Tzanakopoulos

Σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη διαχείριση της πανδημίας, την αδυναμία της να στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και για το θέμα των διπλών καταγραφών των επιδημιολογικών δεδομένων επιρρίπτει σε συνέντευξή του στο CNN Greece ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατηγορώντας ευθέως τον πρωθυπουργό ότι “προσπαθεί να μείνει εκτός κάδρου των ευθυνών”. “Η κυβέρνηση αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για να επιταχύνει και να βαθύνει αυτή τη συνολική αναδιαρθρωτική στρατηγική. Δεν είναι εξάλλου καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι παρά το δεύτερο lockdown δεν έχει κάνει τίποτα ώστε να προετοιμάσει τον κρατικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση ενός πιθανού τρίτου κύματος”, αναφέρει.

“Αν όλα είναι καλώς καμωμένα αναρωτιέται κανείς γιατί η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής εμπειρογνωμόνων”, δηλώνει χαρακτηριστικά, και υπογραμμίζει: “Για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή η υπόθεση κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει. Ήδη έχουμε ζητήσει να κληθούν στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας ο κύριος Κικίλιας και ο κος Χαρδαλιάς αλλά και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κος Αρκουμενέας και ο επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων κος Τσιόδρας. Διότι το μεγάλο θέμα που προκύπτει είναι αν η επιτροπή εμπειρογνωμόνων είχε σαφή και ακριβή εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα ή αν πορευόταν με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας στα τυφλά“.

Ο Δημ. Τζανακόπουλος εκτιμά πως “σύντομα το πολιτικό τοπίο θα αναμορφωθεί” σημειώνοντας πως για τον ΣΥΡΙΖΑ “το ζητούμενο είναι να συνεχίσουμε τη συνεπή και μαχητική αντιπολίτευση, να δώσουμε τη μάχη των ιδεών και έτσι η κοινωνική δυσαρέσκεια θα μετατραπεί σε κοινωνική και πολιτική διαθεσιμότητα για ένα νέο προοδευτικό και αριστερό σχέδιο διεξόδου”.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Δημήτρη Τζανακόπουλου στο CNN Greece:

-Κύριε Τζανακόπουλε, έχει γίνει θέμα στα social media η φωτογραφία του πρωθυπουργού μαζί με τους μοτοσικλετιστές που δημοσίευσε τo Documento. Ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης κατηγορείται γιατί είναι ανθρώπινος. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

-Καταρχάς έχει αξία να επιμείνουμε σε αυτό που και εσείς νομίζω υπόρρητα επισημαίνετε στην ερώτηση σας. Ότι δηλαδή παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας παραβίασε όλους τους υγειονομικούς κανόνες και τουλάχιστον τρεις διατάξεις νόμων που η δική του κυβέρνηση έχει εισηγηθεί και ψηφίσει στο κοινοβούλιο και στη βάση των οποίων χιλιάδες πολίτες έχουν πληρώσει μεγάλα πρόστιμα το θέμα αυτό δεν θεωρήθηκε αρκετά σημαντικό από την πλειονότητα των επίσημων μέσων ενημέρωσης και τελικά αναδείχτηκε από τα social media. Επιβεβαιώνεται έτσι για άλλη μια φορά η ειδική σχέση που διατηρεί ο κος Μητσοτάκης με τους μιντιάρχες αλλά και η προνομιακή μεταχείριση που απολαμβάνει το μητσοτακικό καθεστώς από πολλά μίντια με την ευγενική χορηγία του κου Πέτσα. Είναι πλέον πρόδηλο ότι οι ολιγάρχες του τύπου στην Ελλάδα μπορούν να αποσιωπούν, να συγκαλύπτουν, να εξαφανίζουν οποιαδήποτε είδηση θα μπορούσε να είναι δυσάρεστη στον κο Μητσοτάκη σύμφωνα πάντοτε με τις οδηγίες των επιτελών του Μαξίμου.

Σε ό,τι αφορά τώρα την ουσία του πράγματος νομίζω ότι σε όλη την διάρκεια της πανδημίας αλλά ιδιαίτερα στο δεύτερο κύμα της ο κος Μητσοτάκης έχει επιδείξει μια πρωτοφανή έλλειψη ενσυναίσθησης αλλά και παροιμιώδη ανευθυνότητα – θυμίζω την δήλωση του το καλοκαίρι ότι η χώρα νίκησε τον κορωνοϊό.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα που είναι πολύ χειρότερο από όλα αυτά: μια αυτοκρατορικού τύπου αλαζονεία αναδύεται από την συμπεριφορά του κου Μητσοτάκη η οποία εύστοχα αποδόθηκε με τον όρο «λουδοβικισμός». Πάρτε και το σχόλιο του κου Πέτσα που νομίζω ότι είπε περισσότερα από όσα ήθελε να πει.

Γιατί τι σημαίνει αλήθεια ότι ο κός Μητσοτάκης « είναι ανθρώπινος»; Ότι παρά το γεγονός ότι δεν είναι σαν κι εμάς, τους υπηκόους του, συμπεριφέρεται σαν κι εμάς. Αυτή είναι η αντίληψη που επικρατεί στην αυλή του.

Όμως δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη και ευτυχώς για τους υπόλοιπους, στην Ελλάδα έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία και το Σύνταγμα μας έχει καταργήσει τους τίτλους ευγενείας. Θα πρέπει λοιπόν ο κος Μητσοτάκης να βάλει καλά στο μυαλό του ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο και ότι το Μαξίμου είναι δημόσιο διοικητικό κτίριο και όχι παλάτι.

Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο για κάποιον που μεγάλωσε με την αίσθηση ότι η χώρα και οι πολίτες του ανήκουν και του χρωστάνε αλλά πρέπει να αρχίσει να το συνηθίζει.

-Θεωρείτε επαρκείς τις εξηγήσεις που έδωσε η κυβέρνηση σχετικά με τα δημοσιεύματα του Βήματος και της Δημοκρατίας σχετικά με λάθη κι ελλείψεις στην καταγραφή των κρουσμάτων από τον ΕΟΠΥ;

-Δεν θεωρώ ότι έχουν δοθεί οι οποιεσδήποτε εξηγήσεις επομένως πώς θα μπορούσαν να είναι ικανοποιητικές. Στην αρχή είχαμε διαψεύσεις με μισόλογα ενώ σήμερα μετά και το δεύτερο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Δημοκρατία» που έδωσε στη δημοσιότητα τη συμβάση για το παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων ο κος Πέτσας αναγκάστηκε απλώς να παραδεχτεί την ύπαρξη του.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή η υπόθεση κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει. Ήδη έχουμε ζητήσει να κληθούν στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας ο κύριος Κικίλιας και ο κος Χαρδαλιάς αλλά και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κος Αρκουμενέας και ο επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων κος Τσιόδρας.

Διότι το μεγάλο θέμα που προκύπτει είναι αν η επιτροπή εμπειρογνωμόνων είχε σαφή και ακριβή εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα ή αν πορευόταν με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας στα τυφλά.

Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης είναι χαρακτηριστικό, καθώς σήμερα πολλοί υποστηρίζουν ότι η Θεσσαλονική έπρεπε να έχει κλείσει νωρίτερα. Και είναι κρίσιμο να διευκρινιστεί αν αυτό δεν έγινε επειδή εξαιτίας της καθυστέρησης ενσωμάτωσης των δεδομένων της δεύτερης λίστας είχε δημιουργηθεί στρεβλή εικόνα στην επιτροπή.

Και αν όλα είναι καλώς καμωμένα αναρωτιέται κανείς γιατί η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Σε κάθε περίπτωση το θέμα πρέπει να διερευνηθεί. Και είτε πρόκειται για ανικανότητα, που είναι το καλό σενάριο, είτε πρόκειται ακόμη χειρότερα για εσκεμμένη επιχείρηση πειράγματος των στοιχείων οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν. Και ο κος Μητσοτάκης όσο κι αν προσπαθεί δεν θα μείνει εκτός του κάδρου των ευθυνών.

-Από τη μια μεριά, σηκώνετε τους τόνους και «δείχνετε» την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για την κατάσταση του ΕΣΥ. Από την άλλη, προτείνετε υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής. Πώς συνδυάζονται αυτά τα δύο.

-Πρόκειται για πρόταση απολύτως συνεπή με το συμπέρασμα, όχι απλώς του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αλλά της πλειοψηφίας των πολιτών, ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς στην διαχείριση της πανδημίας και έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο.

Σας θυμίζω εξάλλου ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρότεινε απλώς έναν Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής αλλά τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, την εκπόνηση ενός άμεσου μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ καθώς και το πάγωμα του νόμου για τον πτωχευτικό κώδικα όπως και την απόσυρση του νομοσχεδίου Βρούτση που εγκαθιδρύει καθεστώς εργασιακής ζούγκλας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, λοιπόν, ορθώς, έτεινε χείρα βοηθείας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Και τούτο καθώς εμείς αυτό ιεραρχούμε ως την πρώτιστη προτεραιότητα τώρα. Ο κος Μητσοτάκης φυσικά αρνήθηκε και επομένως έχει την απόλυτη ευθύνη και για ό,τι έχει συμβεί αλλά και για ό,τι πρόκειται να συμβεί στο εξής.

-Τι προάλλες ο πρωθυπουργός στη Βουλή κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει προτάσεις για την πανδημία. Ποιες αλήθεια είναι οι προτάσεις σας που μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα;

Ο κος Μητσοτάκης προφανώς ενημερώνεται από τα μέσα ενημέρωσης που τον λιβανίζουν καθημερινά. Δεν άκουσε προφανώς, πού να το ακούσει άλλωστε, για τα προγράμματα Μένουμε Όρθιοι 1 και 2, δεν άκουσε τα 11 άμεσα μέτρα που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, δεν άκουσε τις προτάσεις μας για το νέο ΕΣΥ, δεν ενημερώθηκε για τις τροπολογίες που έχουμε καταθέσει στη Βουλή για το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους αλλά και για το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης.

Εδώ όμως δεν έχουμε να κάνουμε με το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προτάσεις αλλά με το γεγονός ότι αυτές οι προτάσεις δεν αρέσουν στον κύριο Μητσοτάκη, ζήτημα εντελώς διαφορετικό.

Και θα σας πω γιατί δεν του αρέσουν: Διότι είναι επιλογή του να μην στηριχτεί το ΕΣΥ καθώς δεν πιστεύει στο ΕΣΥ αλλά στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στο χώρο της υγείας. Δεν πιστεύει στην ρύθμιση της αγοράς εργασίας και των μισθών αλλά στην απορρύθμιση και τις μισθολογικές μειώσεις που θα λειτουργήσουν ως δήθεν επενδυτικά κίνητρα. Δεν πιστεύει στην ανάγκη στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά στην ανάγκη για μια συνολική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις μιας νέας συσσώρευσης προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Δεν πιστεύει στην στήριξη και ενίσχυση των δημόσιων μέσων μεταφοράς αλλά στην ιδιωτικοποίηση τους όπως δεν πιστεύει και στη στήριξη του δημόσιου σχολείου αλλά στην δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων.

Άρα λοιπόν αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για να επιταχύνει και να βαθύνει αυτή τη συνολική αναδιαρθρωτική στρατηγική. Δεν είναι εξάλλου καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι παρά το δεύτερο lockdown δεν έχει κάνει τίποτα ώστε να προετοιμάσει τον κρατικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση ενός πιθανού τρίτου κύματος.

Διότι προφανώς δεν μπορεί μια κοινωνία να ζει σε συνεχές καθεστώς εγκλεισμού, αυτό είναι αδύνατον. Όμως, πώς αξιοποίησε το χρόνο που το δόθηκε ξανά από την κοινωνία; Έχετε δει κάτι διαφορετικό; Όχι. Πάμε λοιπόν σε επανάληψη όσων τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο οδήγησαν στην σημερινή τραγωδία.

Η αποτυχία λοιπόν του κου Μητσοτάκη δεν είναι συγκυριακή, δεν είναι αποτέλεσμα δυσμενών συνθηκών. Είναι αποτυχία στρατηγικού χαρακτήρα, είναι αποτυχία κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου καθώς ο κος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του είναι εγκλωβισμένοι στις ιδεοληψίες τους και στην αυτοκρατορική τους αντίληψη για τα πράγματα.

-Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν μείωση της ικανοποίησης από την κυβερνητική διαχείριση. Ωστόσο, τα κέρδη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μικρά. Πώς το εξηγείτε;

H ελληνική κοινωνία νομίζω ότι πλέον κατανοεί αυτό που λέγαμε προηγουμένως, την στρατηγική δηλαδή αποτυχία της κυβέρνησης σε όλα τα πεδία.

Η αναμενόμενη περίοδος χάριτος που απολαμβάνει κάθε κυβέρνηση στην αρχή της θητείας της έχει τελειώσει.

Ο κος Μητσοτάκης μέχρι τώρα είχε καταφέρει να την παρατείνει με επικοινωνιακούς χειρισμούς αλλά και με μια πρωτοφανή στήριξη από οικονομικά κέντρα εξουσίας και μέσω παραθεσμικών χειρισμών και εξυπηρετήσεων του επιτελικού κράτους. Οι απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων που αποτελούν πλέον κανονικότητα στην ελληνική διοίκηση είναι μόνο ένα παράδειγμα. Όμως υπό το βάρος της τραγωδίας της πανδημίας αλλά και την ανθρωπιστική καταστροφή που βρίσκεται μπροστά μας τα κοινωνικά του στηρίγματα υποχωρούν. Και για αυτό το λόγο επενδύει διαρκώς όλο και περισσότερο στη βία καθώς θεωρεί ότι έτσι αποκτά απήχηση στα υπερσυντηρητικά ακροατήρια που έδωσαν τη νίκη στη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές. Αλλά αυτή η πολιτική τακτική είναι μάλλον ατελέσφορη. Η κοινωνική δυσαρέσκεια δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ακουστούν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η κοινωνία πλέον ακούει και νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια μεταβατική φάση ως προς τον πολιτικό συσχετισμό. Οι κοινωνικές μετατοπίσεις εξάλλου προηγούνται των πολιτικών μετατοπίσεων.

Πολύ σύντομα λοιπόν νομίζω ότι το πολιτικό τοπίο που διαμορφώθηκε μετά τις ευρωεκλογές και τις εκλογές του Ιουλίου θα αναδιαμορφωθεί.

Το ζητούμενο για εμάς είναι να συνεχίσουμε τη συνεπή και μαχητική αντιπολίτευση, να δώσουμε τη μάχη των ιδεών και έτσι η κοινωνική δυσαρέσκεια θα μετατραπεί σε κοινωνική και πολιτική διαθεσιμότητα για ένα νέο προοδευτικό και αριστερό σχέδιο διεξόδου.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…