Τζανακόπουλος: Καμία συζήτηση για μέτρα από το 2018

Αισιόδοξος ως προς την εξέλιξη των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια εμφανίστηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι «οι τεχνικές διαπραγματεύσεις διεξάγονται με βάση το γενικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε στις προκαταρκτικές συναντήσεις και στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου» και διευκρινίζοντας πως «οι δημοσιεύσεις για απαιτήσεις των δανειστών έξω από το συγκεκριμένο πλαίσιο στερούνται αλήθειας».

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο «η δουλειά των τεχνικών κλιμακίων συνεχίζεται καθώς απαιτείται χρόνος για να συμφωνηθεί το μείγμα πολιτικής που θα εφαρμοστεί από το 2019», ενώ «δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για εφαρμογή των σχετικών μέτρων από το 2018». Όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, στην παρούσα φάση «εξετάζονται μεταρρυθμίσεις με σημείο εκκίνησης το 2% του ΑΕΠ το οποίο όμως τελεί υπό διαπραγμάτευση και είναι πιθανό να μειωθεί». «Τα μέτρα, με εφαρμογή από το 2019, θα έχουν τόσο αρνητικό όσο και θετικό δημοσιονομικό πρόσημο. Το καθαρό αποτέλεσμά τους θα είναι 0» επανέλαβε ο ίδιος.

Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «ο στόχος για ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) πριν το Εurogroup της 20ης Μαρτίου είναι εφικτός καθώς η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για τη θετική ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων τις επόμενες μέρες». Όπως είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετά την ολοκλήρωση του SLA, στα πλαίσια της 2ης αξιολόγησης, αναμένεται και η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων απομείωσης του χρέους». Ταυτόχρονα, εξήγησε, «η παραμετροποίηση των μέτρων για το ελληνικό χρέος η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της 2ης αξιολόγησης θα διευκολύνει τη μελέτη βιωσιμότητάς του» η οποία με τη σειρά της θα δώσει τη δυνατότητα στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και στην ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ανακεφαλαιώνοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «έχουμε μπροστά μας σαφή βήματα για την ολοκλήρωση όχι απλώς της 2ης αξιολόγησης αλλά μιας ολιστικής συμφωνίας η οποία αφ’ ενός θα επιλύει το θέμα βιωσιμότητας του χρέους και αφ’ ετέρου θα δίνει πράσινο φως στις αγορές να εμπιστευτούν την ελληνική Οικονομία. «Η ολοκλήρωση της ολιστικής συμφωνίας είναι το πιο αποφασιστικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση. Οι εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών και η πορεία των ελληνικών ομολόγων αποδεικνύουν ότι το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας έχει ανατραπεί» συμπλήρωσε.

Στρέφοντας τα πυρά του στην αξιωματική αντιπολίτευσης, ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε πως η ευθύνη της ΝΔ που επί μήνες τροφοδότησε κινδυνολογικά σενάρια που έβλαψαν την ελληνική Οικονομία είναι τεράστια και πρόσθεσε ότι «η επιχειρηματολογία της ΝΔ τώρα εστιάζει όχι στην επικείμενη καταστροφή αλλά στις καθυστερήσεις που δήθεν μεγαλώνουν το λογαριασμό». «Η ΝΔ αποφεύγει επιμελώς να αναφέρει ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ είχαν τεθεί πριν σημειωθεί οποιαδήποτε καθυστέρηση, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015» σχολίασε περαιτέρω, προσθέτοντας ότι «ο στόχος της κυβέρνησης είναι να είναι αυτή που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, την επιτροπεία, τα προγράμματα δανεισμού και τα μνημόνια».

«Απέναντι στην αλλοπρόσαλλη τακτική της ΝΔ, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική Οικονομία» επανέλαβε, ενώ καταλήγοντας σημείωσε πως και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνη Γεωργιάδη ο οποίος «κάλεσε να ασκηθεί επιθετική κερδοσκοπία στην Ελλάδα», εντάσσονται «στο πλαίσιο του στρατηγικού αδιεξόδου και της σύγχυσης που επικρατεί στην αντιπολίτευση».

Θεσσαλία: Τιτάνιες προσπάθειες κατοίκων και εθελοντών να απομακρύνουν τόνους λάσπης

Θεσσαλία: Τιτάνιες προσπάθειες κατοίκων και εθελοντών να απομακρύνουν τόνους λάσπης

Απεγνωσμένοι οι κάτοικοι δεν μπορούν να πιστέψουν ότι γλίτωσαν από τον Daniel και τους χτύπησε…

Κουτσούμπας: Nα μην μπορεί να πανηγυρίζει κανένας Μητσοτάκης την άλλη Κυριακή

Κουτσούμπας: Nα μην μπορεί να πανηγυρίζει κανένας Μητσοτάκης την άλλη Κυριακή

Στη συγκέντρωση μίλησαν οι Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής και Πέτρος Αλέπης, υποψήφιος δήμαρχος Νέας…

Συγκέντρωση για την δολοφονία του Κώστα Μανιουδάκη: Ενάντια στη προσπάθεια της συγκάλυψης

Συγκέντρωση για την δολοφονία του Κώστα Μανιουδάκη: Ενάντια στη προσπάθεια της συγκάλυψης

Στο Σύνταγμα διαδήλωσαν εκατοντάδες άτομα ενάντια στην αστυνομική βία και σε μια προσπάθεια ανάδειξης της…

Επίσκεψη Βαρουφάκη σε Ασάνζ: Στην απομόνωση 23 ώρες το 24ωρο ο συνιδρυτής των Wikileaks

Επίσκεψη Βαρουφάκη σε Ασάνζ: Στην απομόνωση 23 ώρες το 24ωρο ο συνιδρυτής των Wikileaks

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 επισκέφθηκε τον συνιδρυτή του Wikileaks, δημοσιογράφο Τζούλιαν Ασάνζ, στη φυλακή του…

Villagers of Ioannina City κατά περιφερειάρχη Ηπείρου: Μήνυση για χρήση της μουσικής τους σε προεκλογική του εκδήλωση

Villagers of Ioannina City κατά περιφερειάρχη Ηπείρου: Μήνυση για χρήση της μουσικής τους σε προεκλογική του εκδήλωση

Σε μια απερίσκεπτη -όπως φάνηκε- κίνηση εντυπωσιασμού, προσπαθώντας να κερδίσει μέρος της νεολαίας, ο Περιφερειάρχης…