Τζανακόπουλος: Η υπόθεση Κωστόπουλου δεν θα κουκουλωθεί, θα αποδοθεί δικαιοσύνη

«H διαφορά αυτής της κυβέρνησης είναι ότι δεν πρόκειται να κουκουλώσει, συγκαλύψει, δε θα υποχωρήσει απέναντι σε πιέσεις αλλά αντιθέτως οφείλει και αυτό θα κάνει, θα διερευνήσει εξονυχιστικά την υπόθεση και θα αποδοθεί δικαιοσύνη» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

5b3ca0711dc524df6f8b45a3 1

Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει απέναντι σε πιέσεις αλλά θα διερευνήσει εξονυχιστικά την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Έκανε επίσης λόγο για «συγκλονιστικό» και «σοκαριστικό» περιστατικό το οποίο αποτελεί ένα φαινόμενο που αναδεικνύει κάτι πολύ μεγαλύτερο, ότι το μίσος εξαπλώνεται στην ελληνική κοινωνία. «Το μίσος είναι το ψυχικό υπόβαθρο για φασιστικές πολιτικές και πρακτικές και να ενισχυθούν φασιστικές δυνάμεις» σημείωσε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Αναφερόμενος στην στάση της αστυνομίας στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, υπογράμμισε: «Η ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας αυτή τη στιγμή, και είμαι βέβαιος ότι θα το κάνει, είναι να διερευνήσει εξονυχιστικά την κατάσταση και να αποδοθεί δικαιοσύνη διότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν προσβάλουν μόνο την αστυνομία, την κυβέρνηση, την κοινωνία αλλά και την δημοκρατική πολιτεία ως τέτοια».

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «η διαφορά αυτής της κυβέρνησης είναι ότι δεν πρόκειται να κουκουλώσει, συγκαλύψει, δε θα υποχωρήσει απέναντι σε πιέσεις αλλά αντιθέτως οφείλει και αυτό θα κάνει, να διερευνήσει εξονυχιστικά και θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Το περιστατικό είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο γεγονός».

«Η στάση της αστυνομίας πρέπει να είναι διαφορετική, να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να καταχράται την εξουσία» υπογράμμισε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Δεν είναι απαραίτητη η περικοπή των συντάξεων

Παράλληλα, ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα των συντάξεων επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης ότι δεν είναι απαραίτητη η περικοπή των συντάξεων.

Ο υπουργός Επικρατείας εξήγησε άλλωστε ότι η συζήτηση μαζί τους διεξάγεται σε δυο επίπεδα, αφενός στα στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική κυβέρνηση τα οποία καταδεικνύουν ότι το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό -αφού δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του συστήματος- αφετέρου στο σκέλος του δημοσιονομικού πεδίου καθώς τα στοιχεία της οικονομίας δείχνουν ότι υπάρχει περιθώριο για τη μη εφαρμογή του μέτρου χωρίς να επηρεάζονται οι στόχοι.

Για τις συλλήψεις δημοσιογράφων

Για τις συλλήψεις δημοσιογράφων βάσει του νόμου που προβλέπει την αυτόφωρη διαδικασία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε «πρέπει πως να διατηρούμε πάντοτε πολύ λεπτές ισορροπίες, ξέρετε, η εξουσία του Τύπου είναι τεράστια και του δημοσιογράφου πολύ μεγάλη, όταν έχει τη δυνατότητα να γράψει στο ευρύ κοινό αυτό που εκείνος θεωρεί ως είδηση. Θα πρέπει να υπάρχει και ένας τρόπος για όσα πρόσωπα είναι δημοσίως εκτεθειμένα να προστατεύουν τους εαυτούς τους», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να αφαιρεθεί από κανέναν πολίτη να προσφύγει στον φυσικό του δικαστή.

«Άρα θα πρέπει κάθε φορά να τηρούνται πολύ συγκεκριμένες ισορροπίες. Υπάρχουν πράγματα που η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συζητήσει, όπως για παράδειγμα η αυτόφωρη διαδικασία περί συκοφαντικής δυσφήμισης δια του Τύπου, για το οποίο πρέπει, πράγματι, να ανοίξει μια δημόσια συζήτηση για να δούμε εάν εξυπηρετεί σε κάτι. Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν εξυπηρετεί, θα μπορούσε να καταργηθεί», δήλωσε και καταλήγοντας πρόσθεσε πως από την άλλη πλευρά, «και τα όργανα των δημοσιογράφων θα πρέπει να λειτουργήσουν προστατευτικά για τη δεοντολογία, να λειτουργήσουν με ένα τρόπο που να διατηρεί το επίπεδο της δημοσιογραφίας υψηλό».

Είδαμε πού θέλουν να πάνε τη χώρα Τσίπρας – Μητσοτάκης

Σε ερώτηση για τη πόλωση ανάμεσα στα κόμματα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε με αφορμή τις τοποθετήσεις των κ.κ. Τσίπρα – Μητσοτάκη στη ΔΕΘ πως «είδαμε το οραματικό πλαίσιο των δυο αρχηγών για το πού θέλουν να πάνε τη χώρα, θελουμε την πολιτική αντιπαράθεση» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας πως εάν η πόλωση αφορά σε σύγκρουση επί των πολιτικών κατευθύνσεων μπορεί να είναι και θετική.

Και επιτέθηκε στη ΝΔ για τα δάνεια του κόμματος αλλά και για τον «Κήρυκα Χανίων» επαναλαμβάνοντας πως το παλιό πολιτικό σύστημα ήταν διεφθαρμένο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε στο ζήτημα της πολιτικής ευθύνης για τη δανειοδότηση των κομμάτων και πάντως, επανέλαβε, η αντιπαράθεση δεν θα εξαντληθεί μόνο στα ζητήματα της διαφθοράς αλλά και στα ζητήματα του κοινωνικού κράτους, των εργασιακών, του ασφαλιστικού και άλλων.

Για τις αποχωρήσεις βουλευτών και τη συμπίεση των μικρών κομμάτων ο κ. Τζανακόπουλος απέδωσε τη δημιουργία αυτών των κομμάτων στην πολιτική ρευστοποίηση λεγοντας ότι «το πολιτικό σύστημα κατέρρευσε μετά το πρώτο μνημόνιο με αποτέλεσμα να δημιουργήθηκαν νέες πολιτικές δυνάμεις που είτε είχαν κοινωνικά ριζώματα είτε δεν είχαν». Εκτίμησε δε, ότι με την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα πλεον θα υπάρχουν συγκεκριμένα πολιτικά διλήμματα για όλα τα κόμματα.

Χαρακτήρισε αστείο το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είπε πως ο πρωθυπουργός μοιάζει με τον Βίκτορ Όρμπαν, λέγοντας «μόνο να γελάσει μπορεί κανείς (…) όταν ο κ. Μητσοτάκης που έχει υιοθετήσει ακροδεξιές πολιτικές, να κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι μοιάζει με τον Όρμπαν».