Τζανακόπουλος: "Η τεχνική συμφωνία ουσιαστικά μας οδηγεί στην έξοδο από το μνημόνιο"

Η ταχύτερη αξιολόγηση στα 8 χρόνια των μνημονίων έφτασε το βράδυ του Σαββάτου σε τεχνική συμφωνία, που αναμένεται να καταλήξει σε κλείσιμο της αξιολόγησης στις 22 Ιανουαρίου, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο για πρώτη φορά η συμφωνία δεν εμπεριέχει κανένα δημοσιονομικό μέτρο, ενώ η ολοκλήρωση της αξιολόγησης οδηγεί σε έξοδο από το μνημόνιο.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 αναφέρθηκε στα θετικά της συμφωνίας, όπως η επαναφορά των εργαζόμενων στην πρώτη θέση για αποζημιώσεις σε περίπτωση πτώχευσης επιχείρησης. Πρόκειται, όπως είπε, για υπερ-προνόμιο των εργαζομένων, καθώς θα αποζημιώνονται κατά προτεραιότητα με την καταβολή 6 μισθών.

Είπε ότι οι θεσμοί δέχτηκαν τις βασικές θέσεις της κυβέρνησης για τα επιδόματα και υπογράμμισε πως ο προϋπολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων θα αυξηθεί. Ενώ στη συμφωνία με τους θεσμούς η κυβέρνηση κατοχύρωσε την κατώτατη σύνταξη χηρείας.

Ερωτηθείς για τους νόμους που θα πρέπει να ψηφιστούν μόλις κλείσει και τυπικά η γ΄αξιολόγηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως πρόκειται για τυπικού χαρακτήρα εκκρεμότητες που αφορούν σε Προεδρικά Διατάγματα και νόμους, οι οποίοι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 22 Ιανουαρίου, καθώς ο Δεκέμβρης είναι μήνας που συζητείται ο προϋπολογισμός.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το εμπάργκο στην πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, τόνισε πως σε κάθε περίπτωση αυτή τη στιγμή η συμφωνία είναι μη ενεργή και επανέλαβε πως η κυβέρνηση, όπως είχε δηλώσει, θα αποφασίσει για τη συμφωνία με βάση το ευρωπαϊκό ψήφισμα.

Για τους πλειστηριασμούς είπε ότι είναι ένα περίπλοκο ζήτημα που προσφέρεται για παραπληροφόρηση από ορισμένα συγκροτήματα Τύπου «επιλέγουν ένα είδος μαύρης προπαγάνδας, δημιουργούν ψευδείς ειδήσεις, όχι μόνο για τους πλειστηριασμούς αλλά και για μια σειρά θεμάτων, και παραπληροφορούν τον κόσμο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.

Συμπλήρωσε πως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που ξεκίνησαν ήδη, αφορούσαν σε ακίνητα μεγάλης αξίας και σε χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ. «Υπήρξαν απίστευτα ψεύδη και έχουμε απαντήσει και κεντρικά ως κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, για το τι συμβαίνει» είπε ο κ. Τζανακόπουλος υπογραμμίζοντας ότι όταν ένας πλειστηριασμός αναγγέλλεται δεν σημαίνει ότι γίνεται τελικά.

Επανέλαβε πως όσοι έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη- Σταθάκη δεν έχουν κανένα κίνδυνο για την κατοικία τους έως 300.000 ευρώ. «Προστατεύεται ο βασικός όγκος των κατοικιών των οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τα χημικά στο Ειρηνοδικείο ο υπουργός Επικρατείας είπε μεταξύ άλλων ότι «ο ρόλος της αστυνομίας είναι να προστατεύσει τους πλειστηριασμούς, τους συμβολαιογράφους και την ασφάλεια» για να προσθέσει «εφόσον υπήρξαν αντιδράσεις της αστυνομίας εκτός των ορίων, η κυβέρνηση θα κάνει εκείνο που οφείλει για να μην ξανασυμβεί».

Για τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη περί στρατηγικών κακοπληρωτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε «όταν η ΝΔ χρωστάει 200.000 ευρώ και βγαίνει και μιλάει για στρατηγικούς κακοπληρωτές, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει απαντήσει για τον Κήρυκα Χανίων, τότε στις δηλώσεις του εκτιμώ ότι έχει ένα είδος αυτοσαρκασμού».

Για το κοινωνικό μέρισμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι θα δοθεί σε 3,5 εκατ. πολίτες, σημειώνοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι που δεν θα πάρουν δεν το έχουν ανάγκη». Ωστόσο υπογράμμισε πως τέθηκαν κάποια κριτήρια. Αναφορικά με κάποιες αδικίες που εντοπίζονται με τους φιλοξενούμενους, είπε ότι όπου χρειάζεται γίνονται διορθώσεις.

Για τη συζήτηση στη Βουλή για τη φοροδιαφυγή, την οποία προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι θα πραγματοποιηθεί εντός Ιανουαρίου, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να αναδείξει το πραγματικό πρόβλημα που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Μάλιστα, υπογράμμισε πως πάνω στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή των τελευταίων 20-30 ετών στήθηκαν συμμαχίες. Υπογράμμισε πως σε αυτή τη συζήτηση θα πρέπει να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε καταγγελίες για τη ΝΔ .

Εξέφρασε την πεποίθηση του πως η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. Για την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Θράκη, ο υπουργός Επικρατείας είπε πως ο Τούρκος Πρόεδρος θα ακολουθήσει το πρόγραμμα του, το οποίο είναι συμφωνημένο με την κυβέρνηση.

Φρίκη στην Αίγυπτο: Δικάζεται η μητέρα που αποκεφάλισε τον 5χρονο γιο της και έπειτα έφαγε το κεφάλι του

Φρίκη στην Αίγυπτο: Δικάζεται η μητέρα που αποκεφάλισε τον 5χρονο γιο της και έπειτα έφαγε το κεφάλι του

Η 29χρονη Χασσάν είχε παραληρηματικές ιδέες ότι οι συγγενείς της έκαναν μάγια στον γιο της.

Μαίρη Χρονοπούλου: Το σοβαρό ατύχημα που την οδήγησε στην εντατική – Ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές (Video)

Μαίρη Χρονοπούλου: Το σοβαρό ατύχημα που την οδήγησε στην εντατική – Ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές (Video)

Η γυναίκα μπήκε στο σπίτι και το πρώτο πράγμα που αντίκρισε, ήταν η ηθοποιός στο…