Τζανακόπουλος: Η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για τους δύο στρατιωτικούς

Την εκτίμηση ότι δεν θα οδηγηθούμε σε πολιτικό θρίλερ επ' αόριστον εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ σχετικά με την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές, τονίζοντας ότι από την πλευρά της Ελλάδας γίνεται ό, τι πρέπει να γίνει σε όλα τα επίπεδα.

Για το ενδεχόμενο να προστεθεί στο κατηγορητήριο η κατασκοπεία, είπε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μία ακραία εκδοχή. «Ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει το ζήτημα με τον τρόπο με τον οποίο απαιτείται, με σεβασμό στο διεθνές Δίκαιο, με σεβασμό στα πραγματικά γεγονότα και δεν θα κλιμακώσει την κατάσταση μέχρι το μη περαιτέρω» σημείωσε

Πρόσθεσε δε, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί κάτι τέτοιο από το δικαστήριο και εκτίμησε ότι δεν προκύπτει και από τα πραγματικά περιστατικά. «Αν κάτι τέτοιο προστεθεί στο κατηγορητήριο θα πρόκειται για μία ακραία πολιτική και πολιτικοποιημένη ενέργεια» υπογράμμισε.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ακόμα, πως «ό, τι πρέπει να γίνει, γίνεται, σε όλα τα επίπεδα που κρίνουμε σε αυτή τη φάση ότι είναι αποτελεσματική η παρέμβαση» καθημερινά και στο επίπεδο των υπουργείων και στο επίπεδο των επιτελείων και των διπλωματικών διαύλων. ‘Αλλωστε, όπως ανέφερε, δεν προέκυψε κάτι τέτοιο από την έρευνα, σύμφωνα και με την δήλωση του Τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου.

«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι δεν προκύπτει κατασκοπεία» επισήμανε ο κ. Τζανακόπουλος, για να συμπληρώσει: «Δεν μπορώ, όμως, να προεξοφλήσω τη στάση της Τουρκίας. Είναι κάτι που αναμένουμε να δούμε και μέχρι εκείνη τη στιγμή θα εξαντλήσουμε κάθε διπλωματικό μέσο και κάθε πολιτικό μέσον πίεσης».

Όπως είπε, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να σεβαστούμε τις δικαστικές διαδικασίες που θα ακολουθήσει η Τουρκία. «Δεν μπορώ να κάνω βέβαιες προβλέψεις, αλλά αυτή τη στιγμή κάνουμε την εκτίμηση ότι δεν θα οδηγηθούμε σε ένα διπλωματικό, πολιτικό θρίλερ που θα κρατήσει επ΄ αόριστον και προς αυτό τον σκοπό κινητοποιούμε όλα τα διπλωματικά μας μέσα πίεσης και όλες τις διπλωματικές δυνατότητες που έχουμε, για να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας μία δύσκολη κατάσταση, ώστε να μην δοθεί συνέχεια στο συγκεκριμένο περιστατικό» πρόσθεσε.

Στο ερώτημα αν θα υπάρξει αίτημα για διαμεσολάβηση από την ΕΕ, δεδομένου ότι πρόκειται για Ευρωπαίους αξιωματικούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι σε αυτή τη φάση πρέπει να σεβαστούμε τη δικαστική διαδικασία, επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή οι αξιωματικοί κατηγορούνται για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, ενώ εκτίμησε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επικοινωνίας σε επίπεδο ηγετών των δύο χωρών, είπε ότι εφόσον χρειαστεί θα επικοινωνήσει και ο πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Σχολιάζοντας την περίπτωση του Γερμανού δημοσιογράφου, που κρατήθηκε από τις τουρκικές Αρχές επί ένα χρόνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι είναι αρκετά παλαιότερο, αλλά ενδεικτικό της συμπεριφοράς της Τουρκίας τον τελευταίο καιρό και σημείωσε ότι υπάρχουν αρκετά ανοικτά θέματα της γείτονος με τις ΗΠΑ και ειδικά με το Κουρδικό ζήτημα, το οποίο εκτίμησε ότι καθορίζει το σύνολο της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, η Τουρκία αναβαθμίζει την προκλητική της συμπεριφορά όχι μόνο σε ό, τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και στο ζήτημα της Κύπρου και των υδρογονανθράκων, της ΑΟΖ, αλλά και σε όλο το πεδίο των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Θεσσαλία: Τιτάνιες προσπάθειες κατοίκων και εθελοντών να απομακρύνουν τόνους λάσπης

Θεσσαλία: Τιτάνιες προσπάθειες κατοίκων και εθελοντών να απομακρύνουν τόνους λάσπης

Απεγνωσμένοι οι κάτοικοι δεν μπορούν να πιστέψουν ότι γλίτωσαν από τον Daniel και τους χτύπησε…

Κουτσούμπας: Nα μην μπορεί να πανηγυρίζει κανένας Μητσοτάκης την άλλη Κυριακή

Κουτσούμπας: Nα μην μπορεί να πανηγυρίζει κανένας Μητσοτάκης την άλλη Κυριακή

Στη συγκέντρωση μίλησαν οι Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής και Πέτρος Αλέπης, υποψήφιος δήμαρχος Νέας…

Συγκέντρωση για την δολοφονία του Κώστα Μανιουδάκη: Ενάντια στη προσπάθεια της συγκάλυψης

Συγκέντρωση για την δολοφονία του Κώστα Μανιουδάκη: Ενάντια στη προσπάθεια της συγκάλυψης

Στο Σύνταγμα διαδήλωσαν εκατοντάδες άτομα ενάντια στην αστυνομική βία και σε μια προσπάθεια ανάδειξης της…

Επίσκεψη Βαρουφάκη σε Ασάνζ: Στην απομόνωση 23 ώρες το 24ωρο ο συνιδρυτής των Wikileaks

Επίσκεψη Βαρουφάκη σε Ασάνζ: Στην απομόνωση 23 ώρες το 24ωρο ο συνιδρυτής των Wikileaks

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 επισκέφθηκε τον συνιδρυτή του Wikileaks, δημοσιογράφο Τζούλιαν Ασάνζ, στη φυλακή του…

Villagers of Ioannina City κατά περιφερειάρχη Ηπείρου: Μήνυση για χρήση της μουσικής τους σε προεκλογική του εκδήλωση

Villagers of Ioannina City κατά περιφερειάρχη Ηπείρου: Μήνυση για χρήση της μουσικής τους σε προεκλογική του εκδήλωση

Σε μια απερίσκεπτη -όπως φάνηκε- κίνηση εντυπωσιασμού, προσπαθώντας να κερδίσει μέρος της νεολαίας, ο Περιφερειάρχης…