Η εισπνοή του επιβαρυμένου από τις πυρκαγιές αέρα στους εξωτερικούς χώρους για 1-2 ώρες, σε συνδυασμό και με τον καύσωνα, ισοδυναμεί με το κάπνισμα δέκα τσιγάρων, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκο Τζάνακη.
Όπως ανέφερε ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τα σωματίδια του καπνού είναι επικίνδυνα για πάρα πολλούς λόγους, με σημαντικότερο ότι ειδικά τα μικρότερα σε μέγεθος σωματίδια εισέρχονται βαθιά στον πνεύμονα και τον ερεθίζουν. Το αποτέλεσμα αυτού είναι να ξεκινάει μια κατάσταση τύπου φλεγμονής- βρογχίτιδας η οποία ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τους βρόγχους σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, βρογχικό άσθμα και δευτερευόντως από άλλα χρόνια νοσήματα, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, ηλικιωμένοι και όλοι οι υπόλοιποι.
Παράλληλα, συμπτώματα όπως βήχας ή πτύελα αποτελούν συμπτώματα τα οποία παρατηρούνται και σε άτομα χωρίς αναπνευστικά προβλήματα. Ο ίδιος τόνισε πως θα πρέπει οπωσδήποτε αυτές τις ημέρες οι άνθρωποι να αποφύγουν τόσο τη σωματική εργασία εκτός κι εντός σπιτιού, όσο και τις αθλητικές δραστηριότητες. “Ευτυχώς έχουμε τη μάσκα”, σχολίασε, υπογραμμίζοντας πάντως πως εν προκειμένω καλό είναι να μη χρησιμοποιούνται χειρουργικές, διπλές ή υφασμάτινες μάσκες, αλλά να προτιμούμε τις N95. Ταυτόχρονα καλό είναι αυτές τις ημέρες να αποφεύγουμε τις περιττές μετακινήσεις, παραμένοντας σε χώρους με κλειστά παράθυρα.
Όσον αφορά στα κλιματιστικά, ο κ. Τζανάκης τόνισε πως τα σωματίδια είναι δυνατόν να εισέλθουν μέσα από αυτά εάν είναι παλαιού τύπου και μη συντηρημένα.
Σύσταση για μάσκες αυξημένης προστασίας
Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, άσχημη είναι σήμερα η κατάσταση της ατμόσφαιρας στο Λεκανοπέδιο Αττικής, όσον αφορά τα επιβλαβή αιωρούμενα και εισπνεόμενα σωματίδια PM2.5 (με διάμετρο έως 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου), εξαιτίας των πυρκαγιών. Το Αστεροσκοπείο επισημαίνει ότι στις επιβαρυμένες περιοχές με υψηλές τιμές PM2.5, αν οι κάτοικοι είναι ανάγκη να εξέλθουν των κατοικιών τους, πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκες αυξημένης προστασίας N95, ΚΝ95 ή FFP2 (όχι τις απλές χειρουργικές), που παρέχουν καλύτερη προστασία από τα σωματίδια PM2.5, και επίσης να ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες που περιλαμβάνονται σε πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.
Μπορεί κανείς να βλέπει σε πραγματικό χρόνο τα στοιχεία ανά περιοχή στη διεύθυνση: https://influx.chemistry.uoc.gr/sensors/