Τζανάκης: Βούτυρο στο ψωμί του κορονοϊού τα καρναβάλια

Σε πενταψήφια νούμερα ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων τουλάχιστον ως τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας - Οι εκτιμήσεις για τους θανάτους

1 6

Τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα λόγω της Όμικρον και θα πρέπει να ξεχάσουμε τα τετραψήφια νούμερα τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη, ωστόσο οι αριθμοί νοσηλειών, διασωληνωμένων και θανάτων φαίνονται να αποκλιμακώνονται.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τζανάκης προέβλεψε ότι στο τέλος του μήνα οι ημερήσιοι θάνατοι θα πέσουν “αισθητά κάτω από 70”, χωρίς να είναι σίγουρος ότι θα είναι στα επίπεδα των 50. Ομως ξεκαθάρισε πως ο κρίσιμος παράγοντας που θα κρίνει τη χαλάρωση των μέτρων δεν είναι οι θάνατοι, αλλά η μείωση των κρουσμάτων, των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ.

“Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, δεν πρέπει να άρουμε όλα τα μέτρα αλλά να τα εστιάσουμε καλύτερα. Μάσκα πρέπει να κρατήσουμε, όπου υπάρχει υπερμεταδοτικο γεγονός θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να μη χαλαρώνουμε. Νομίζω ότι τα καρναβάλια, όπου ο κόσμος είναι σε μεγάλο συνωστισμό, φυσάει καραμούζες, όλα αυτά είναι βούτυρο στο ψωμί του ιού για να προκαλέσει υπερμετάδοση. Όλη η εορταστική διαδικασία δε των Απόκρεων είναι πάρα πολύ υπερμεταδοτική έτσι όπως τη φανταζόμαστε”, σχολίασε.