Τζακ Λιου: Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο αλλά απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση του χρέους

Την εκτίμησή του ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σαφή πρόοδο και πως η οικονομία της εξισορρόπησε εξέφρασε ο τέως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Tζακ Λιου, σε συνέντευξη στα Economist Events, με την ευκαιρία της συμμετοχής του στην εκδήλωση «How fast can we grow?», η οποία διεξάγεται σήμερα το απόγευμα, στο Καβούρι Βουλιαγμένης.

59c8df991dc524a62d8b4574

Ωστόσο, επισήμανε πως  η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για την προσέλκυση επενδύσεων, όπως και ελάφρυνση του χρέους, η οποία παραμένει σημαντική.

«Η Ελλάδα σημείωσε σαφή πρόοδο. Η πιο πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ παρουσίαζε αυτή την πρόοδο, όπως και τα μέτρα οικονομικής απόδοσης. Μετά από μια περίοδο καλύτερης ανάπτυξης, η οικονομία εξισορρόπησε, αλλά η βελτίωση των δημοσιονομικών πολιτικών αποτελούν τη βάση για καλύτερη ανάπτυξη στο μέλλον και ένα πρώτο βήμα επιστροφής στις κεφαλαιαγορές αντανακλά αυτή την πρόοδο».

Σύμφωνα με τον Τζακ Λιου «για να επιτευχθεί σταθερή ανάπτυξη και βελτίωση της ισότητας των εισοδημάτων απαιτείται μια ισορροπημένη και πειθαρχημένη προσέγγιση που να υποστηρίζει τόσο την οικονομική ζήτηση όσο και τις επενδύσεις – γι ‘αυτό το λόγο εξακολουθεί να είναι σημαντικό να προχωράνε οι μεταρρυθμίσεις και τελικά να επιτευχθεί συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους. Με αυτή την ισορροπημένη προσέγγιση, η Ελλάδα πρέπει να γίνει ένα ελκυστικό μέρος για επενδύσεις και πρέπει να δει αυξανόμενη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές».

Σχετικά με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο κ. Λιου είπε:

«Έχω συμφωνήσει εδώ και καιρό με το ΔΝΤ ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι απαραίτητη για την επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης λύσης που επαναφέρει την Ελλάδα σε μια πορεία προς τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη. Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, καθώς και του ΔΝΤ και των ΗΠΑ, η Ελλάδα να βρίσκεται σε μια οικονομική πορεία που προωθεί την οικιακή και γεωπολιτική σταθερότητα».

Ερωτηθείς επίσης σχετικά με την σχέση του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Ο υπουργός Σόιμπλε είναι καλός φίλος και εκτιμώ βαθύτατα τον ρόλο που διαδραμάτισε για την προώθηση της συνεργασίας των ΗΠΑ και της Ευρώπης για την οικοδόμηση ενός ισχυρότερου και ασφαλέστερου κόσμου. Αυτός και εγώ μερικές φορές έχουμε διαφορετικές μακροοικονομικές απόψεις, αλλά πάντα βρισκόμαστε μαζί για τη σημασία της διατήρησης της Ατλαντικής Συμμαχίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα, ο κ. Λιου τονίζει με νόημα ότι εμπορικές συμφωνίες όπως η TTIP και η TPP είναι σαφώς προς το συμφέρον των ΗΠΑ. Αναφερόμενος ειδικότερα στην αμερικανική οικονομία, εκφράζει την άποψη ότι μέσα σε ένα περιβάλλον μεγέθυνσης δεν χρειάζονται μεγάλες περικοπές φόρων που προσθέτουν στο έλλειμμα.

«Θα ήταν το αντίστροφο του Ρομπέν των Δασών να περικόψεις ιατροφαρμακευτικές παροχές προς χαμηλόμισθους εργαζόμενους για να μειώσεις φόρους σε υψηλά επίπεδα επενδυτικών εισοδημάτων, αλλά αυτό ακριβώς θα έκανε η εκκρεμούσα νομοθεσία», συμπληρώνει ο τέως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…