Newsroom

Newsroom

Τυνησία: “Η εξέγερση των πεινασμένων”

Οι λαϊκές συνοικίες της Τυνησίας εξεγέρθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή και οι ταραχές έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα.

AP 21023684820530

Από την προηγούμενη Παρασκευή , σχεδόν σε κάθε πόλη της Τυνησίας βρίσκονται σε εξέλιξη ταραχές, σε μια αναβίωση της πολιτικής διαμαρτυρίας δέκα χρόνια μετά την επανάσταση.

Οι λαϊκές συνοικίες της Τυνησίας προσκλήθηκαν να γιορτάσουν την δέκατη επέτειο της φυγής του Προέδρου Μπεν Αλί στις 14 Ιανουαρίου και οι ταραχές, που εδώ και μήνες είχαν ανακοινωθεί ως αναπόφευκτες, τελικά έλαβαν χώρα. Αντί για την καθιερωμένη τελετουργική παρέλαση στη λεωφόρο Bourguiba στην Τύνιδα, ένα κύμα βίας εξαπλώθηκε στις περισσότερες πόλεις της χώρας. Από το απόγευμα της Παρασκευής, οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και νέων από τις λαϊκές συνοικίες έχουν γενικευθεί. Οι αστυνομία φαίνεται να υποδαυλίζει τις επιθετικές ενέργειες, καθώς οι διαδηλωτές ξυλοκοπούνται, 632 άτομα έχουν ήδη συλληφθεί σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που κατηγορούνται για “υποκίνηση” των ταραχών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο στρατός έχει αναπτυχθεί στις επαρχίες Sousse, Kasserine, Siliana και Bizerte. Επίσης, τεθωρακισμένα οχήματα περιπολούσαν στους δρόμους του Hay Tadhamon, μιας από τις μεγαλύτερες γειτονιές εργατικής τάξης στα προάστια της Τύνιδας.

Στα μέσα ενημέρωσης οι ταραχές χαρακτηρίζονται από τους περισσότερους δημοσιογράφους και σχολιαστές ως καθαρά παραβατικές και βανδαλιστικές πράξεις, λόγω των στόχων τους και της ηλικίας των διαδηλωτών, η πλειονότητα των οποίων είναι ανήλικοι.

Οι ταραχές εκτυλίσσονται σε περιοχές όπου η παραοικονομία και η επισφαλής εργασία αποτελούν τις βασικές πηγές εισοδήματος και όπου τα λοκντάουν και τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας επιδεινώνουν περαιτέρω το πρόβλημα. Οι επιθέσεις στοχεύουν επίσης σε εκείνους που  πλουτίζουν ενώ ο πληθυσμός γίνεται φτωχότερος. Παραδείγματος χάριν, τα πολυκαταστήματα της αλυσίδας Aziza, που έχουν ισχυρή παρουσία σε υποβαθμισμένες γειτονιές, είναι στο στόχαστρο καθώς είναι γνωστό ότι πρόσκεινται στο κόμμα Ennahdha, που πλέον αντιπροσωπεύει την κύρια δύναμη του Κοινοβουλίου. 

Η ανικανότητα των κυβερνήσεων να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους έχουν εντείνει την δυσπιστία και την απώλεια εμπιστοσύνης στους θεσμούς. Η κώφωση της κυβέρνησης και η σκληρότητα της καταστολής έχουν οξύνει το ρητά πολιτικό περιεχόμενο των διαδηλώσεων, ενώ η θεαματική μετατόπιση του θυμού σε μια δεκαετία από την Προεδρία στο Κοινοβούλιο, θεωρείται ότι ενσαρκώνει τη δημοκρατία και γίνεται το σύμβολο της διαφθοράς της.

Το UGTT (το κεντρικό συνδικαλιστικό σωματείο), το Φόρουμ οικονομικών και κοινωνικών Δικαιωμάτων της Τυνησίας και η ένωση νέων δικηγόρων της Τυνησίας (ATJA) υπογραμμίζουν στα αντίστοιχα δελτία τύπου τους την ευθύνη των διαδοχικών κυβερνήσεων από το 2011 στην επιδείνωση της κοινωνικής κατάστασης και της διαφθοράς. Το UGTT θεωρεί ότι «οι καταπιεστικές αποφάσεις και η ώθηση των δυνάμεων ασφαλείας να αντιμετωπίσουν τον πληθυσμό είναι αναποτελεσματικά και ανίκανα μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων εκατοντάδων χιλιάδων περιθωριοποιημένων νέων».

Η ένωση καλεί επίσης τους εξεγερμένους να αποκηρύξουν τις λεηλασίες, τις επιθέσεις σε περιουσιακά στοιχεία και τις νυχτερινές διαδηλώσεις λόγω της πιθανότητας απώλειας του μέτρου. Το ATJA καλεί τις εθνικές οργανώσεις και όλες τις δυνάμεις να συντονιστούν άμεσα, προκειμένου για να πλαισιώσουν τις διαδηλώσεις και να επαναπροσδιοριστούν οι στόχοι. Αυτές οι διαδηλώσεις υπογραμμίζουν, επίσης, την αποτυχία των οργανώσεων που υποτίθεται ότι φέρουν τους στόχους της επανάστασης, να ενώσουν και να κατευθύνουν τους αγανακτισμένους.

Πηγή: Middle East Eye, kosmodromio.gr

 

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…