Τύφλα να έχει ο "Big Brother": Η Praktiker παρακολουθεί με κάμερες τους υπαλλήλους της!

Η εταιρεία PRAKTIKER ΕΛΛΑΣ δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1991, έχει 14 καταστήματα στην Ελλάδα και απασχολεί περίπου 1300 εργαζόμενους…

praktiker 1

Η εταιρεία PRAKTIKER ΕΛΛΑΣ δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1991, έχει 14 καταστήματα στην Ελλάδα και απασχολεί περίπου 1300 εργαζόμενους πλήρους και μερικής απασχόλησης.

Από το 1999 μέχρι το 2013 μέσω του ΟΜΕΔ υπέγραφε επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας με το επιχειρησιακό σωματείο, που κάλυπτε μισθολογικά όλες τις ειδικότητες των εργαζομένων.  Το Σεπτέμβριο του 2013 κατήγγειλε μονομερώς την επιχειρησιακή σύμβαση και μετά την τρίμηνη μετενέργειά της πέρασε σε ατομικές συμβάσεις εργασίας, αρνούμενη και λόγω κατάργησης του ΟΜΕΔ να υπογράψει οποιαδήποτε νέα επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας με το σωματείο, παρ’ ότι κλήθηκε από αυτό πολλές φορές.

Στις 9/1/2014 και αφού η μητρική εταιρεία στη Γερμανία βρισκόταν υπό πτώχευση, αντίθετα με την ελληνική αλυσίδα που ήταν κερδοφόρα κατά 3,5 εκατομμύρια ευρώ, προχώρησε μονομερώς σε οριζόντιες μειώσεις μισθών, κατά 7% σε όλους τους εργαζόμενους. Απέσπασε περίπου χίλιες υπογραφές εργαζομένων σε τροποποιητικές συμβάσεις που κλήθηκαν να υπογράψουν λόγω του φόβου κλεισίματος της εταιρείας ενώ 100 περίπου εργαζόμενοι προσέφυγαν στα αρμόδια κρατικά όργανα (ΣΕΠΕ), καταθέτοντας παράλληλα ομαδικές αγωγές κατά της εταιρείας για τη μονομερή μείωση των αποδοχών τους. Η δίκη έχει ορισθεί για τις 4/12/2014 στο Ειρηνοδικείο Καλλιθέας.

Ολες οι Επιθεωρήσεις στις οποίες προσέφυγαν οι εργαζόμενοι τους έχουν δικαιώσει και έχουν επιβάλει τα πρόστιμα στην εταιρεία που προβλέπονται από το νόμο.

Επιπλέον, η PRAKTIKER ΕΛΛΑΣ έχει περικόψει μονομερώς και θεσμικούς όρους (π.χ. δωροεπιταγή Χριστουγέννων, αργία του Αγίου Πνεύματος, μετακινήσεις μελών Δ.Σ. Σωματείου) από την επιχειρησιακή σύμβαση που κατοχυρώνονται από την Π.Υ.Σ. 6/28-2-2012 και σε αυτά έχει επιληφθεί η Επιθεώρηση Εργασίας που έχει στείλει την υπόθεση στον Εισαγγελέα και έχει επίσης επιβάλει πρόστιμα στην επιχείρηση.

Το Μάρτιο του 2014 η εταιρεία εξαγοράστηκε από μεγάλο όμιλο του Καναδά, την FAIRFAX HOLDING και λειτουργεί κερδοφόρα, μοιράζοντας και πριμ στους εργαζόμενους της.

Τα παραπάνω παρουσιάζει σε κοινοβουλευτική του ερώτηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος ρωτά την κυβέρνηση:

«Επειδή, μέχρι σήμερα επίσημα δεν έχει ενημερώσει το επιχειρησιακό σωματείο για την πώληση, αρνούμενη παρά τις πάμπολλες συστάσεις και του Υπουργείου και της Επιθεώρησης Εργασίας Πατησίων, όπως προβλέπεται από το Π.Δ. 240/2006 και το Π.Δ. 178/2002.

Επειδή, η εταιρεία παρά τα ως άνω συνεχίζει να παρανομεί και να παρακρατεί 7% από τους εργαζόμενους, που δεν έχουν υπογράψει νέα ατομική σύμβαση εργασίας, και δεν καταβάλει τα προβλεπόμενα στο προσωπικό, παρά τις συστάσεις της Επιθεώρησης Εργασίας.

Επειδή, η εταιρεία παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων μέσω των καμερών ασφαλείας, που τα τερματικά τους είναι εγκατεστημένα στα γραφεία Διευθυντών,  παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι έχουν προσφύγει στην αρχή προστασίας των δεδομένων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο που εποπτεύει προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η εταιρεία θα συμμορφωθεί επιτέλους με τις αποφάσεις της Επιθεώρησης Εργασίας και να σταματήσει η διαρκής παραβίαση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων;

2)Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο που εποπτεύει προκειμένου να σταματήσει η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων»;

Νίκαια: «Τον κυρίευσε η απελπισία» – Τι λέει η μητέρα του δράστη που σκότωσε τον 40χρονο και αυτοκτόνησε (Video)

περιπολικο

Νίκαια: «Τον κυρίευσε η απελπισία» – Τι λέει η μητέρα του δράστη που σκότωσε τον 40χρονο και αυτοκτόνησε (Video)

Η μητέρα του 64χρονου μίλησε για τον γιο της και την πράξη του.

Ο Στέφανος Κασσελάκης προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά του Θύμιου Γεωργόπουλου – Πώς έφτασαν σε αυτό το σημείο

Κασσελάκης 2

Ο Στέφανος Κασσελάκης προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά του Θύμιου Γεωργόπουλου – Πώς έφτασαν σε αυτό το σημείο

Ο πρόεδρος του κόμματος θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ενώ τον παραπέμπει και στην Επιτροπή Δεοντολογίας,…

Θεσσαλονίκη: Σοκάρει ο μάγειρας από το νοσοκομείο – «Μου είπε ότι δεν είναι σημερινό το κοντοσούβλι και με μαχαίρωσε» (video)

profile player 960x540 3

Θεσσαλονίκη: Σοκάρει ο μάγειρας από το νοσοκομείο – «Μου είπε ότι δεν είναι σημερινό το κοντοσούβλι και με μαχαίρωσε» (video)

Σοκαριστική υπόθεση στη Θεσσαλονίκη